Теми статей
Обрати теми

Деякі питання оплати праці педагогічних працівників

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДЕЯКІ ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Чи нараховується надбавка за вислугу років учителю за години заміни відсутнього вчителя?

(Хмельницька обл.)

 

Згідно зі

ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII надбавка за вислугу років є обов’язковою виплатою, гарантованою державою педагогічним і науково-педагогічним працівникам. Перелік посад педагогічних і науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963).

Надбавку за вислугу років нараховують щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно

від стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Умови виплати надбавки за вислугу років регулює

Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Дія

Порядку № 78 поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком № 963 та на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Відповідно до

п. 8 Порядку № 78 у разі, коли педагогічні працівники виконують роботу обсягом менше або більше норми, передбаченої ставкою заробітної плати, розмір надбавки за вислугу років зменшується або збільшується пропорційно навантаженню (обсягу роботи).

Таким чином, при оплаті праці вчителю

за години заміни також нараховуватиметься надбавка за вислугу років .

 

Учитель працює 4 дні на тиждень. В один із робочих днів його направили у відрядження для участі в обласній олімпіаді. Чи має право такий учитель відпрацювати пропущені заняття в інший неробочий день, щоб виконати навчальний план, та як здійснити оплату, якщо за день відрядження йому нарахували середньомісячну заробітну плату?

(Хмельницька обл.)

 

Якість загальної середньої освіти забезпечується через реалізацію інваріантної та варіативної частин навчального плану.

На підставі типових навчальних планів загальноосвітнім навчальним закладом складається робочий навчальний план із конкретизацією варіативної складової та визначенням профілю навчання.

Робочі навчальні плани державних та комунальних загальноосвітніх навчальних закладів затверджуються відповідним органом управління освіти. Робочі навчальні плани приватних загальноосвітніх навчальних закладів погоджуються з відповідними органами управління освіти.

Відповідно до

п. 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, навчальне навантаження між учителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися в такому закладі.

Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року допускається в разі зміни кількості годин з окремих предметів, що передбачається робочим навчальним планом, або за письмовою згодою педагогічного працівника з дотриманням законодавства України про працю.

Типові правила внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України

затверджено наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455 (далі — наказ № 455). Так, відповідно до п. 22 цього наказу за відсутності педагога чи іншого працівника закладу освіти керівник зобов’язаний негайно вжити заходів щодо його заміни іншим педагогом або працівником. При цьому педагогічним працівникам забороняється змінювати на свій розсуд розклад занять та графіки роботи, а також подовжувати або скорочувати тривалість занять та перерв між ними (п. 28 наказу № 455).

Таким чином, направляючи вчителя у відрядження для участі в обласній олімпіаді,

керівник загальноосвітнього закладу зобов’язаний був вжити заходів щодо кваліфікованої заміни працівника іншим педагогом. Після повернення з відрядження вчитель не може на свій розсуд змінити графік своєї роботи та роботи інших учителів, а також змінювати розклад уроків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі