Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість

Редакція ББ
Постанова від 02.02.2011 р. № 116

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПОРЯДКУ НАДАННЯ ПОСЛУГ З ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДОШКІЛЬНИХ, УЧНІВ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ТА ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ, ОПЕРАЦІЇ З НАДАННЯ ЯКИХ ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД ОБКЛАДЕННЯ ПОДАТКОМ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ

Постанова від 02.02.2011 р. № 116

 

Відповідно до підпункту 197.1.7 «г» пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Затвердити Порядок надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, що додається.

2. Визнати такими, що втратили чинність:

постанову Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1997 р. № 1200 «Про Порядок та норми надання послуг з харчування учнів у професійно-технічних училищах та середніх навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість»;

пункт 26 змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 жовтня 1999 р. № 1919.

 

Прем’єр-міністр України М. Азаров

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. № 116

Порядок надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість

 

1. Організація харчування дітей у державних та комунальних навчальних закладах покладається на органи виконавчої влади, а в навчальних закладах, що належать територіальним громадам, — на органи місцевого самоврядування.

2. Харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах здійснюється за місцем виховання, навчання або на підприємствах громадського харчування, з якими засновником (власником) відповідного навчального закладу укладено договір.

3. Від обкладення податком на додану вартість звільняються операції з надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах у межах затверджених норм харчування в грамах, а для тих учнів, для яких не встановлено норми харчування в грамах, — у межах визначеної грошової норми.

4. У дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах харчування окремих категорій дітей, учнів здійснюється згідно з нормами харчування в грамах за бюджетні кошти (у групах продовженого дня загальноосвітніх навчальних закладів та у дошкільних навчальних закладах — частково) відповідно до норм харчування, визначених постановами Кабінету Міністрів України від 21 травня 1992 р. № 258 «Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», від 13 жовтня 1993 р. № 859 «Про організацію діяльності спеціальних навчально-виховних закладів для дітей і підлітків, які потребують особливих умов виховання», від 27 грудня 2001 р. № 1752 «Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу», від 29 березня 2002 р. № 426 «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації», від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

5. У загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання за рахунок бюджетних коштів здійснюється харчування учнів:

яким згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантується пільгове харчування;

1 — 4 класів;

з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

з малозабезпечених сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

За рішенням педагогічної ради навчальний заклад може звільнити від плати за харчування вихованців груп продовженого дня (у відсотках чисельності групи за списком):

10 — у повному обсязі;

15 — на половину вартості.

Загальноосвітній навчальний заклад може прийняти рішення про звільнення у повному обсязі від плати за харчування не більш як 25 відсотків чисельності групи за списком учнів, які проживають у пришкільних інтернатах.

Харчування інших учнів здійснюється за власні кошти.

6. У професійно-технічних навчальних закладах організація харчування здійснюється виходячи з кількості необхідних поживних речовин і калорійності продуктів, що забезпечується шляхом регулювання об’єму готових страв або раціону відповідно до віку учнів та профілю навчання.

Примірне двотижневе меню складається з урахуванням особливостей харчування населення відповідного регіону та норм харчування в грамах. Щоденне меню складається виходячи з наявності продуктів згідно з примірним меню.

Установлюються такі режими харчування:

чотириразовий (сніданок, обід, полуденок, вечеря) — для вихованців шкіл-інтернатів, спеціальних шкіл;

одноразовий (сніданок) — для учнів загальноосвітніх навчальних закладів денної форми навчання з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів з малозабезпечених сімей, учнів 1 — 4 класів;

триразовий (сніданок, обід, вечеря) — для учнів, які проживають у пришкільних інтернатах;

дворазовий (сніданок, обід) — для учнів, яким згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантується пільгове харчування;

триразовий (сніданок, обід, вечеря) — для учнів професійно-технічних навчальних закладів з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, що потребують особливих умов виховання, дітей з малозабезпечених сімей та тих, що проживають у відриві від батьків, одноразовий (обід) — для учнів, які проживають у сім’ях, за винятком перелічених вище.

При цьому у групах продовженого дня встановлюються такі режими харчування:

дворазовий (обід, полуденок) — для учнів 1 — 4 класів;

одноразовий (обід) — для учнів 5 — 7 класів, дворазовий (обід, полуденок) — у разі тривалого перебування в навчальному закладі.

Режим харчування учнів, що проживають у сім’ях і харчуються за власні кошти, визначається керівником відповідного навчального закладу та медичним працівником, який перебуває в штаті такого закладу або закладу охорони здоров’я, що здійснює медичне обслуговування навчального закладу відповідно до заяви учнів чи їх батьків, з урахуванням функціональних можливостей їдальні.

7. Для організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання, для яких не встановлюються норми харчування в грамах, застосовуються грошові норми.

Розмір денної грошової норми на одну особу визначається з урахуванням потреби у раціональному харчуванні та санітарно-гігієнічних вимог, але не більш як 2 відсотки установленого прожиткового мінімуму для дітей віком від шести до 18 років у розрахунку на місяць. При цьому вартість сніданку не може перевищувати 25 відсотків, обіду — 40, полуденка — 10, вечері — 25 відсотків зазначеної грошової норми.

8. Харчування дітей у дошкільних навчальних закладах здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 р. № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів».

9. Порядок оплати послуг з харчування у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах установлюється Міністерством освіти і науки, молоді та спорту.

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ПОСЛУГИ З ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДОШКІЛЬНИХ, УЧНІВ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ
ТА ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ
ВІД ОБКЛАДЕННЯ ПДВ

Нагадаємо: до набрання чинності

постановою, що коментується, діяв Порядок надання послуг з харчування учнів у професійно-технічних училищах та середніх навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 03.11.97 р. № 1200 (далі — Порядок № 1200). Але якщо раніше послуги з платного харчування учнів надавали лише сторонні організації, то з прийняттям нового Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796, послуги з виробництва та реалізації продукції громадського харчування, організації її споживання можуть надавати також і навчальні заклади. У зв’язку з цим постанова, що коментується, є цікавою і для них.

Прийняття

постанови, що коментується, насамперед пов’язано із затвердженням Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Так, відповідно до п.п. 197.1.7 «г» п. 197.1 ст. 197 ПКУ до операцій, звільнених від обкладення податком на додану вартість, належать операції з постачання послуг з харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах.

Пунктом 3

Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість (далі — Порядок), затвердженого постановою, яка коментується, визначено, що зазначені вище операції звільняються від оподаткування тоді, коли такі послуги надаються у межах затверджених норм харчування в грамах, а для тих учнів, для яких не встановлено норми харчування в грамах, — у межах визначеної грошової норми.

Зверніть увагу: в

Порядку № 1200, який був чинним раніше, визначалося, що оплата харчування учнів здійснювалась за безготівковим розрахунком, тобто за попередньо придбаними абонементами (талонами), за цінами без додаткового врахування сум податку на додану вартість відповідно до режиму (норми) харчування (сніданок, обід, полуденок, вечеря). У зв’язку з цим продаж готових страв та продуктів харчування в їдальнях середніх навчальних закладів та професійно-технічних училищ за готівкові кошти не звільнявся від обкладення податком на додану вартість.

Що стосується нового

Порядку, то він такої вимоги не містить.

Також зазначимо, що Порядок містить перелік осіб, які можуть харчуватись безоплатно за бюджетні кошти, а також перелік нормативних документів, якими встановлені норми харчування для дітей та учнів і режими їх харчування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі