Теми статей
Обрати теми

Штатний розпис дошкільного навчального закладу

Редакція ББ
Стаття

ШТАТНИЙ РОЗПИС ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

 

Наприкінці минулого року Міносвіти затвердило Типові штати № 1055* для дошкільних навчальних закладів, які набрали чинності 1 січня 2011 року.

У цій консультації на практичному прикладі розглянемо порядок розрахунку штатних посад дошкільного навчального закладу згідно з новими вимогами.

Ольга ВІТКОВСЬКА, Тетяна РЯБУХА, економісти-аналітики Видавничого будинку «Фактор»

Олена МОРЕВА, консультант

 

* Див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 46.

 

Згідно зі

ст. 39 Закону про дошкільну освіту штатні розписи державних та комунальних дошкільних навчальних закладів (далі — ДНЗ), незалежно від їх підлеглості та типу, установлюються відповідним органом управління освіти на основі Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених Міносвіти за погодженням з Мінфіном.

1 січня 2011 року набрали чинності

Типові штати № 1055, які є обов’язковими до виконання. У зв’язку з цим штатні розписи дошкільних навчальних закладів має бути приведено у відповідність до Типових штатів № 1055.

До подання на затвердження проектів кошторисів та штатних розписів навчальних закладів вищим за рівнем органам управління освіти слід провести їх

попереднє погодження з виборним профспілковим органом первинної профспілкової організації, що підтверджується відповідними підписами. На це звернули увагу Міносвіти та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України в листі від 17.02.2011 р. № 1/9-108, № 02-8/97 (наведено на с. 16 цього номера).

Крім того, Міносвіти та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України у спільному

листі від 18.02.2011 р. № 1/9-114, № 02-8/100, який опубліковано на с. 16 цього номера, надали роз’яснення щодо застосування Типових штатів № 1055.

З урахуванням роз’яснень, наведених у цьому

листі, розглянемо на прикладі порядок розрахунку кількості посад дошкільного навчального закладу (ясла-садок) комбінованого типу з групами для дітей загального розвитку та дітей з вадами зору.

 

Вхідні дані:

1) загальна кількість груп — 5, із них:

— 3 групи загального розвитку (1 ясельна з 12-годинним перебуванням, 2 групи для дітей дошкільного віку з 10,5-годинним перебуванням);

— 2 групи для дітей з вадами зору (1 дошкільна з 12-годинним перебуванням та 1 дошкільна з 10,5-годинним перебуванням);

2) загальна кількість дітей — 50 осіб;

3) загальна кількість працюючих — 48 осіб;

4) загальна площа будівлі — 537 кв. м;

5) загальна територія подвір’я, яке слід прибирати, — 1780 кв. м;

6) на подвір’ї є газони та територія з удосконаленим покриттям;

7) площа службових приміщень — 102 кв. м;

8) заклад має холодильні установки та електроплити;

9) можливості передати охорону приміщення на пульт позавідомчої охорони немає;

10) вимога щодо часу охорони об’єкта — 12 годин;

11) пост охорони — один;

12) заклад має спеціальну офтальмологічну апаратуру;

13) режим роботи закладу — п’ятиденний робочий тиждень.

 

Завідувач ДНЗ

Згідно з

Типовими штатами № 1055 незалежно від кількості груп до штатного розпису ДНЗ вводиться 1 штатна одиниця завідувача ДНЗ. Отже, до штатного розпису ДНЗ вводиться 1 посада завідувача ДНЗ.

 

Завідувач господарства

Згідно з

Типовими штатами № 1055 кількість штатних одиниць посад завідувача господарства залежить від кількості груп. Так, для ДНЗ, в якому функціонує 5 груп, вводиться 1 штатна одиниця завідувача господарства.

 

ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ

Музичний керівник

Типовими штатами № 1055

змінено порядок визначення штатних одиниць музичних керівників.

Так, згідно з

п. 5 Типових штатів № 1055 у штатних розписах ДНЗ передбачається посада музичного керівника з розрахунку 0,25 штатної одиниці на одну групу в дитячих садках та на кожну групу дітей віком від одного року і старше в яслах-садках.

Раніше посада музичного керівника вводилася в тій самій послідовності, але на кожну дошкільну групу (діти віком від 2 до 6 (7) років) та на кожну ясельну групу з контингентом дітей старше 2 років.

Таким чином, починаючи з 1 січня 2011 року кількість штатних одиниць музичних керівників збільшиться за рахунок проведення музичних занять у групах з дітьми

від 1 року.

У нашому випадку кількість штатних одиниць музичних керівників становитиме

1,25 (0,25 од. х х 5 груп).

 

Вихователь-методист

Розділом I Типових штатів № 1055

передбачено введення штатних одиниць вихователів-методистів залежно від кількості груп. Так, за наявності 5 груп уводиться 0,5 штатної одиниці вихователів-методистів.

Крім того, згідно з

п. 2 розд. IV Типових штатів № 1055 у дошкільних навчальних закладах компенсуючого типу вводиться додатково посада вихователя-методиста з розрахунку:

— 0,5 штатної одиниці за наявності 4 — 7 груп в яслах-садках і 0,5 штатної одиниці за наявності 4 — 5 груп у дитячих садках;

— 1 штатна одиниця за наявності 8 груп в яслах-садках і 1 штатна одиниця за наявності 6 груп у дитячих садках.

Оскільки в цьому ДНЗ тільки дві групи компенсуючого типу дошкільного віку, то додатково посада вихователя-методиста не вводиться.

Таким чином, у нашому випадку кількість вихователів-методистів становитиме

0,5 штатної одиниці.

 

Учитель-дефектолог

Згідно з

п. 5 розд. III Типових штатів № 1055 для дітей з порушеннями слуху, зору, розумовою відсталістю, із затримкою психічного розвитку вводиться 1 штатна одиниця посади вчителя-дефектолога на кожну таку групу .

Тому в нашому випадку кількість учителів-дефектологів становитиме

2 штатні одиниці.

 

Учитель-логопед

Згідно з

п. 3 розд. III Типових штатів № 1055 для дітей з порушеннями мови вводиться по 1 штатній одиниці вчителя-логопеда на кожну таку групу.

Для дітей

з порушеннями зору, слуху, опорно-рухового апарату, з розумовою відсталістю, із затримкою психічного розвитку, в яких виявлені мовні порушення, вводиться 1 штатна одиниця вчителя-логопеда на кожні 10 дітей з важкими порушеннями мовлення (ринолалія, заїкуватість, загальне недорозвинення, алалія, афазія, дизартрія) або на кожні 12 дітей з фонетико-фонематичним недорозвиненням, дислалією (п. 4 розд. III Типових штатів № 1055).

Оскільки в цьому ДНЗ немає дітей із порушеннями мови, то посада вчителя-логопеда не вводиться.

 

Практичний психолог

Кількість штатних одиниць посад практичних психологів залежить не лише від кількості груп, а й від місця розташування ДНЗ (місто, село). Порядок визначення описано в

п.п. «в» п. 5 розд. 1 Типових штатів № 1055.

Крім того, посада практичного психолога дошкільного навчального закладу компенсуючого типу та комбінованого типу, в яких 2 і більше групи компенсуючого типу, вводиться з розрахунку

не більше 1 штатної одиниці на навчальний заклад за рахунок коштів загального фонду відповідного бюджету.

Тому в нашому випадку вводиться

1 штатна одиниця посади практичного психолога.

Аналогічний порядок установлення нормативної кількості посад практичних психологів установлено

наказом Міносвіти «Про внесення змін до Положення про психологічну службу системи освіти України» від 02.07.2009 р. № 616 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 30, с. 4).

Згідно з

п. 2 наказу № 1055 посада практичного психолога вводиться до штатних розписів ДНЗ з 01.09.2011 р. Проте якщо така посада вже була введена до прийняття Типових штатів № 1055, то вона зберігається.

 

Соціальний педагог

Типовими штатами № 1055

передбачено введення посади соціального педагога тільки до штату дошкільного навчального закладу (дитячого будинку) інтернатного типу та центру розвитку дитини. У зв’язку з цим посада соціального педагога у нашому випадку не вводиться.

 

Інструктор з фізичної культури

Типовими штатами дошкільних установ, затвердженими наказом Міносвіти від 31.12.71 р. № 103

, які діяли раніше, штатна посада інструктора з фізкультури в ДНЗ не передбачалася. Водночас згідно з наказом Міносвіти «Про передачу на вирішення органів народної освіти питань, пов’язаних зі зміною діючих типових штатів установ освіти, затверджених Міністерством просвіти СРСР» від 07.12.87 р. № 226 дозволялося вносити зміни до штатів окремих ДНЗ, якщо за умовами роботи до них не може бути застосовано типові штати. Переважно це стосувалося закладів, які мали плавальні басейни.

З 1 січня 2011 року згідно з

п.п. «б» п. 5 розд. 1 Типових штатів № 1055 у штатних розписах ДНЗ передбачається посада інструктора з фізкультури з розрахунку 0,125 штатної одиниці на групу.

У нашому випадку кількість штатних одиниць інструкторів з фізкультури становитиме

0,625 (0,125 од. х 5 груп).

Оскільки для деяких ДНЗ посада інструктора з фізкультури є новою, то на шпальтах газети ми обов’язково розглянемо порядок оплати праці працівника, який обіймає таку посаду. А поки зауважимо: посаду інструктора з фізкультури віднесено до педагогічних. Згідно з

п. 64 Інструкції № 102 норма годин на ставку для таких працівників становить 30 годин на тиждень.

Пункт 2 наказу № 1055

передбачає збереження у штатних розписах ДНЗ посад, які були введені до затвердження Типових штатів № 1055. Тому якщо посади інструкторів з фізкультури були введені індивідуально і їх кількість більша, ніж передбачено типовими штатами, то вони зберігаються.

 

Керівник гуртка

Згідно з

п.п. «б» п. 5 розд. 1 Типових штатів № 1055 кількість штатних одиниць керівників гуртка розраховується в тому самому порядку, що й інструктора з фізкультури, тобто з розрахунку 0,125 штатної одиниці на групу.

Тому в нашому випадку кількість штатних одиниць керівників гуртка становитиме

0,625 (0,125 од. х х 5 груп).

 

Вихователі

Кількість штатних одиниць вихователів залежить від кількості груп та режиму роботи ДНЗ і визначається згідно з таблицею, наведеною в

розд. 1 Типових штатів № 1055.

При цьому для розрахунку кількості штатних одиниць вихователів у закладах компенсуючого і комбінованого типу необхідно провести додаткові розрахунки. Річ у тім, що згідно із

Законом про дошкільну освіту педагогічне навантаження вихователя групи загального типу становить 30 годин на тиждень, а вихователя групи компенсуючого типу — 25 годин на тиждень.

Приклад.

У ДНЗ з п’ятиденним режимом роботи функціонує група компенсуючого типу з 12-годинним перебуванням. Кількість штатних одиниць вихователів для однієї групи компенсуючого типу становитиме 2,47 (2,06 од. х 30 год. : 25 год.), де 2,06 — кількість штатних одиниць вихователів для однієї групи з 12-годинним перебуванням згідно з таблицею, наведеною в розд. 1 Типових штатів № 1055.

У таблиці 5

листа Міносвіти та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 18.02.2011 р. № 1/9-114, № 02-8/100 наведено вже розраховану кількість штатних одиниць вихователів у ДНЗ компенсуючого і комбінованого типів. Зверніть увагу: вона є максимальною.

Таким чином, у нашому випадку кількість штатних одиниць вихователів становитиме

10,6 (1 група х х 2,06 од. + 2 групи х 1,8 од. + 2 групи х 2,47 од.).

 

Помічник вихователя

Кількість штатних одиниць помічників вихователів також залежить від кількості груп, режиму роботи ДНЗ, а також від віку дітей. Їх кількість визначається згідно з таблицею, наведеною в

розд. 1 Типових штатів № 1055, у тому числі для закладів компенсуючого та комбінованого типів, оскільки тривалість робочого тижня помічника вихователя незалежно від типу закладу становить 40 годин на тиждень.

Що стосується помічників вихователів для дітей, хворих на туберкульоз, та для розумово відсталих дітей і дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки, то для таких працівників установлюється скорочений робочий тиждень тривалістю

36 годин згідно з Переліком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженим постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 163. Тому кількість помічників вихователів для таких дітей також визначається розрахунково. У таблиці 5 листа Міносвіти та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 18.02.2011 р. № 1/9-114, № 02-8/100 наведено розраховану кількість штатних одиниць помічників вихователів.

У нашому випадку кількість штатних одиниць помічників вихователів становитиме:

— для дітей віком до 3 років —

1,5 (1,5 од. хх 1 група);

— для дітей віком від 3 років —

4,7 (1,15 од. х 3 групи + 1,25 од. х 1 група).

Зауважимо, що для груп з цілодобовим перебуванням дітей передбачено додаткове введення штатних посад помічників вихователів.

 

МЕДИЧНИЙ ПЕРСОНАЛ

Згідно з

п. 30 Положення № 305 медичне обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється на безоплатній основі медичними працівниками, які входять до штату цього закладу або відповідних закладів охорони здоров’я.

Згідно з

п. 1 Положення № 432/496 у дошкільному навчальному закладі незалежно від підпорядкування, типу та форми власності створюється медичний кабінет.

У дошкільних навчальних закладах компенсуючого типу вводяться посади медичних працівників згідно зі спеціалізацією таких закладів.

Зауважимо, що

Типовими штатами № 1055 не лише збережено посади медичних працівників, а й передбачено введення їх додаткової кількості, зокрема таких посад:

— сестра медична лікувального кабінету;

— сестра медична з масажу;

— сестра медична з лікувальної фізкультури;

— сестра медична з фізіотерапії для проведення лікувально-оздоровчої роботи;

— лікар-педіатр або вузький спеціаліст залежно від типу закладу.

 

Лікар

Посаду лікаря-офтальмолога було введено раніше до штатного розпису ДНЗ, що розглядається, індивідуально в розмірі 0,5 штатної одинці.

Згідно з

п. 4 розд. IІІ Типових штатів № 1055 у дошкільних навчальних закладах комбінованого типу для проведення лікувально-оздоровчої роботи вводиться додатково посада лікаря (лікаря-педіатра або вузького спеціаліста залежно від типу закладу).

У зв’язку з цим кількість штатних одиниць лікарів становитиме

1,5 (0,5 од. + 1 од.).

 

Сестра медична старша

Відповідно до

розд.1 Типових штатів № 1055 кількість штатних одиниць старшої медичної сестри залежить від кількості груп.

У нашому випадку за наявності 5 груп установлюється

1 штатна одиниця старшої медичної сестри.

 

Сестра медична лікувального кабінету

Згідно з

п. 6 розд. 1 Типових штатів № 1055 для дітей з порушеннями зору за наявності лікувального кабінету вводиться посада сестри медичної лікувального кабінету з розрахунку 0,125 штатної одиниці на одну групу, але не більше 1 штатної одиниці на заклад.

У нашому випадку кількість штатних одиниць сестри медичної лікувального кабінету становитиме

0,25 (0,125 од. х 2 групи).

 

Медсестра з фізіотерапії

Відповідно до

п. 4 розд. IV Типових штатів № 1055 у дошкільних навчальних закладах комбінованого типу для проведення лікувально-оздоровчої роботи вводиться посада медсестри з фізіотерапії з розрахунку 0,125 штатної одиниці на одну групу.

У нашому випадку кількість штатних одиниць посад медсестри з фізіотерапії становитиме

0,25 (0,125 од. х 2 групи).

 

Медсестра з дієтичного харчування

Згідно з

п.п. «г» п. 5 розд. 1 Типових штатів № 1055 у штатних розписах ДНЗ за умови режиму роботи груп із 9-годинним і більше перебуванням передбачається посада сестри медичної з дієтичного харчування дітей з розрахунку:

— 0,25 штатної одиниці за наявності 2 — 4 груп;

— 0,5 штатної одиниці за наявності 5 — 9 груп;

— 1 штатна одиниця за наявності 10 і більше груп.

У нашому випадку кількість штатних одиниць сестри медичної з дієтичного харчування становитиме

0,5 (5 груп).

 

ОБСЛУГОВУЮЧИЙ ПЕРСОНАЛ

Машиніст з прання білизни

Відповідно до

розд. І Типових штатів № 1055 у дитячому дошкільному закладі з кількістю груп 5 можна ввести 1 посаду машиніста з прання білизни.

 

Робітник з комплексного обслуговування й ремонту будівель

Відповідно до

п. 9 Типових штатів № 1055 кількість робітників з комплексного обслуговування й ремонту будівель визначається відповідно до Міжгалузевих норм № 105.

Загальна чисельність працівників визначається за формулою:

Чзн = Чн

х Кн,

де

Чзн — загальна чисельність працівників;

Чн

— нормативна чисельність, осіб;

Кн

— коефіцієнт, що враховує невиходи (щорічні відпустки, хвороби тощо).

Кн прийнято 1,15.

Чисельність робітників з комплексного обслуговування й ремонту будинків визначається згідно з

картою 27 до Міжгалузевих норм № 105.

Слід звернути увагу на те, що виходячи з

листа Міносвіти та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 18.02.2011 р. № 1/9-114, № 02-8/100 до загальної кількості працюючих необхідно додати й кількість дітей, які перебувають у дитячому садку.

Так, загальна чисельність працівників разом з дітьми становить 98 осіб (50 дітей + 48 працівників), загальна площа будівлі при цьому — до 1500 м2, що відповідає нормативу чисельності робітників з комплексного обслуговування й ремонту будинків 0,60.

Чзн = Чн

х Кн = 0,60 х 1,15 = 0,69.

Таким чином, ураховуючи правила округлення, приймаємо чисельність за зазначеною посадою

0,75 штатної одиниці.

 

Слюсар-електромонтер

Цю посаду вводимо відповідно до вимог

п. 12 розд.1 Типових штатів № 1055, де визначено, що за наявності холодильних установок, електроплит та інших електронагрівальних приладів у дошкільних навчальних закладах, які мають 4 і більше груп, вводиться 0,5 штатної одиниці посади слюсаря-електромонтера.

У нашому випадку заклад має холодильні установки й електроплити та кількість груп становить 5, тому вводиться посада слюсаря-електромонтера в кількості

0,5 штатної одиниці.

 

Технік з ремонту апаратури

Відповідно до

п. 8 розд. ІІІ Типових штатів № 1055 для дітей з порушеннями слуху, зору за наявності відповідної слухової чи офтальмологічної апаратури вводиться посада техніка з експлуатації та ремонту устаткування — 0,5 штатної одиниці на кожні три групи.

У зв’язку з тим, що заклад, який розглядається у прикладі, має 2 групи для дітей з вадами зору, то за розрахунком до штатного розкладу можна ввести 0,33 штатної одиниці за зазначеною посадою (2 групи х 0,5 шт. од. : 3 групи).

Застосуємо правила округлення та введемо до штатного розкладу посаду техніка з експлуатації та ремонту устаткування у кількості

0,25 штатної одиниці.

 

Прибиральник службових приміщень

Посада прибиральника службових приміщень вводиться відповідно до вимог

п.п. «д» п. 5 розд. І Типових штатів № 1055.

Так, посада прибиральника службових приміщень вводиться з розрахунку 0,5 штатної одиниці на кожні 200 кв. м. При площі службових приміщень менше ніж 200 кв. м установлюється 0,5 штатної одиниці.

У нашому випадку площа службових приміщень становить 102 кв. м, що менше ніж 200 кв. м, тому до штатного розпису вводиться

0,5 посади прибиральника службових приміщень.

 

Двірник

Згідно з

п. 13 розд. І Типових штатів № 1055 посада двірника вводиться відповідно до встановлених законодавством норм площі, що прибирається.

Розрахуємо посаду двірника відповідно до

Міжгалузевих норм № 105.

Відповідно до

карти 5 Міжгалузевих норм № 105 площі дільниці, що прибирається, до 2000 кв. м відповідає нормативу чисельності двірників 1,1 (0,5 + + 0,4 + 0,2) штатної одиниці.

Чзн = Чн

х Кн = 1,1 х 1,15 = 1,26.

Таким чином, ураховуючи правила округлення, приймаємо чисельність двірників у кількості

1,25 штатної одиниці.

 

Сторож

Згідно з

п. 14 розд. І Типових штатів № 1055 посада сторожа вводиться у дошкільних навчальних закладах, де немає можливості передати охорону приміщення на пульт позавідомчої охорони, і їх кількість визначається відповідно до Міжгалузевих норм № 105.

За даними нашого прикладу можливості передати охорону приміщення на пульт позавідомчої охорони немає, тому норматив чисельності посади сторожа визначимо відповідно до даних

карти 3 Міжгалузевих норм № 105.

У разі тривалості охорони об’єкта 12 годин та наявності одного посту охорони норматив чисельності сторожів становить 2,5 штатної одиниці.

Чзн = Чн

х Кн = 2,5 х 1,15 = 2,875.

Скориставшись правилами округлення, до штатного розпису вводимо посаду сторожа у кількості

3 штатні одиниці.

 

Кухар

Посада кухаря вводиться відповідно до

розд. І Типових штатів № 1055 і залежить від кількості груп у дитячому садку. У нашому випадку кількість груп становить 5. Такій кількості відповідає 2 посади кухаря.

Крім того, відповідно до

п. 4 розд. ІІ Типових штатів № 1055 у дитячих садках із 12-годинним та цілодобовим перебуванням дітей за наявності 2 і більше груп вводиться додатково 0,5 штатної одиниці посади кухаря.

У нашому прикладі є дві групи з 12-годинним перебуванням дітей, тому загальна кількість штатних одиниць кухарів, що вводиться до штатного розкладу, становить

2,5 штатні одиниці.

 

Підсобний робітник

Посада підсобного робітника вводиться відповідно до

розд. І Типових штатів № 1055 і залежить від кількості груп у дитячому садку. П’яти групам відповідає 1 посада підсобного робітника.

 

Кастелянка

Посада кастелянки вводиться згідно з

розд. І Типових штатів № 1055 і залежить від кількості груп. П’яти групам відповідає 1 посада кастелянки.

Комірник

Посада комірника вводиться відповідно до

розд. І Типових штатів № 1055. При кількості 5 груп у дитячому садку вводимо 0,25 штатної одиниці посади комірника.

Приклад штатного розпису наведено на с. 26.

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон про дошкільну освіту —

Закон України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III.

Положення № 305

— Положення про дошкільний навчальний заклад, затверджене постановою КМУ від 12.03.2003 р. № 305.

Положення № 432/496

— Положення про медичний кабінет дошкільного навчального закладу, затверджене спільним наказом МОЗ і Міносвіти від 30.08.2005 р. № 432/496.

Типові штати № 1055

— Типові штатні нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджені наказом Міносвіти від 04.11.2010 р. № 1055.

Наказ № 1055

— наказ Міносвіти «Про затвердження Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів» від 04.11.2010 р. № 1055.

Міжгалузеві норми № 105

— Міжгалузеві норми чисельності робітників, що обслуговують громадські будівлі (будівлі управлінь, конструкторські і проектні організації), затверджені наказом Мінпраці від 11.05.2004 р. № 105.

Інструкція № 102

— Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі