Теми статей
Обрати теми

Щодо встановлення доплати за завідування навчальними кабінетами

Редакція ББ
Лист від 10.12.2010 р. № 10/2-1376

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТИ ЗА ЗАВІДУВАННЯ НАВЧАЛЬНИМИ КАБІНЕТАМИ

Лист від 10.12.2010 р. № 10/2-1376

 

У Департаменті економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України розглянули лист <…> щодо доплати за завідування кабінетом і повідомляємо про наступне.

Відповідно до п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (з урахуванням унесених змін), учителям, іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів за завідування навчальними кабінетами провадиться додаткова оплата в розмірі 10 — 13 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплат установлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти не заборонено здійснювати таку доплату керівнику або заступнику керівника навчального закладу. Тобто доплата за завідування навчальними кабінетами може бути встановлена також і директору, і заступнику директора загальноосвітнього навчального закладу.

 

Директор Департаменту економіки та фінансування С. Даниленко

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

 

ЧИ МОЖЕ БУТИ ВСТАНОВЛЕНО ДОПЛАТУ
 ЗА ЗАВІДУВАННЯ НАВЧАЛЬНИМ КАБІНЕТОМ
 ДИРЕКТОРУ ТА ЗАСТУПНИКУ ДИРЕКТОРА ШКОЛИ?

На думку Міносвіти, яку наведено в

листі, що коментується, доплату за завідування навчальним кабінетом може бути встановлено директору (заступнику директора) загальноосвітньої середньої школи. Міносвіти аргументує свою позицію тим, що Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), не заборонено встановлювати таку доплату керівним працівникам.

Нагадаємо, у

п. 41 Інструкції № 102 зазначено: учителям, іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів за завідування навчальними кабінетами здійснюється додаткова оплата в розмірі 10 — 13 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплат установлюється керівником навчального закладу за погодженням із профспілковим комітетом.

Судячи з усього, Міносвіти вважає, що під категорію «інші працівники» потрапляють і директор (заступник директора) загальноосвітнього навчального закладу.

Зауважимо, що таке трактування

п. 41 Інструкції № 102 неправильне. Директорів (заступників директорів) не можна віднести до інших працівників загальноосвітніх навчальних закладів, оскільки вони є керівними працівниками.

Однак це є лише непрямим обґрунтуванням того, що доплату за завідування навчальним кабінетом

не може бути встановлено керівним працівникам , зокрема, директору (заступнику директора) загальноосвітньої середньої школи. Далі розглянемо чому.

Згідно з

п. 7.1 Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом Міносвіти від 20.07.2004 р. № 601 (далі — Положення № 601), роботою навчального кабінету керує завідувач , якого призначає директор із числа досвідчених учителів наказом по загальноосвітньому навчальному закладу. Обов’язки завідувача навчальним кабінетом перелічено в п. 7.3 Положення № 601.

Слід зауважити, що

Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327, передбачено таку посаду, як «завідувач навчального кабінету».

Однак ні

Методичними рекомендаціями з питань порядку формування штатів загальноосвітніх навчально-виховних закладів, наведеними в листі Міносвіти від 19.06.2001 р. № 1/9-234, які є чинними сьогодні, ні Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженими наказом Міносвіти від 06.12.2010 р. № 1205, які наберуть чинності 01.09.2012 р., не передбачено введення до штату загальноосвітнього навчального закладу посади завідувача навчального кабінету.

У зв’язку з цим обов’язки із завідування навчальним кабінетом покладаються наказом керівника навчального закладу на працівника

із числа вчителів. Як правило, обов’язки із завідування кабінетом фізики покладаються на вчителя фізики, кабінетом хімії — на вчителя хімії тощо.

При цьому згідно з

п. 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Міністерства праці, Міністерства фінансів та Міністерства юстиції України від 28.06.93 р. № 43, виконання вчителями загальноосвітніх шкіл обов’язків із завідування кабінетом не є сумісництвом.

Відповідно до

п. 3.1 Положення № 601 організація навчальних кабінетів передбачає оснащення засобами навчання та шкільним обладнанням відповідно до єдиних вимог до впорядкування та вдосконалення організаційно-педагогічних умов функціонування цих кабінетів. Усі матеріальні цінності кабінету обліковуються в інвентарній книзі встановленого зразка, яка має бути прошнурована, пронумерована та скріплена печаткою. Облік та списання морально та фізично застарілого обладнання, навчально-наочних посібників проводиться відповідно до інструкцій, затверджених Міністерством фінансів України (пп. 4.9, 4.11 Положення № 601).

Так, згідно з

п. 6.7 Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства України від 17.07.2000 р. № 64, за місцем зберігання всі необоротні активи повинні перебувати на відповідальному зберіганні у матеріально відповідальних осіб, які призначаються наказом керівника установи. З посадовими особами, які відповідають за збереження необоротних активів, укладається письмовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

У зв’язку з тим, що керівник установи не може укласти договір про повну матеріальну відповідальність сам із собою, він не може бути матеріально відповідальною особою, а отже, і відповідати за ведення інвентарної книги навчального кабінету.

Таким чином, на нашу думку, це є ще одним обґрунтуванням того, що директору школи не може бути встановлено доплату за завідування навчальним кабінетом.

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі