Теми статей
Обрати теми

Планування коштів на харчування дітей у дошкільних навчальних закладах

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЛАНУВАННЯ КОШТІВ НА ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

 

Ігор ОМЕЛЬЧЕНКО, заступник начальника КРУ в Харківській області

 

Організація харчування та відповідальність за харчування дітей у комунальних дошкільних навчальних закладах покладаються на виконавчі органи відповідних рад, які при розробці бюджетних запитів та складанні проекту місцевих бюджетів використовують розрахункові показники обсягу видатків на освітню галузь.

Батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі у розмірі, що не перевищує 50 % вартості харчування на день у міській місцевості та 30 % у сільській місцевості. Отже, інша частина коштів забезпечується за рахунок видатків загального фонду на рівні, не нижчому 50 % від вартості харчування на день у міській місцевості та 70 % — у сільській місцевості. Водночас зустрічаються непоодинокі випадки, коли всупереч вищезазначеному прогнозні показники видатків та їх фактичне виконання на харчування дітей із загального та спеціального фондів місцевих бюджетів не відповідають вищезазначеним нормативам.

Чи є неефективним використання коштів із загального та спеціального фондів на харчування дітей дошкільного віку, при плануванні яких не було дотримано пропорційності розподілу, визначеного на законодавчому рівні?

(м. Харків)

 

Питання, пов’язані зі справлянням плати з батьків за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, насамперед регламентуються

ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III (далі – Закон № 2628), постановою КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» від 26.08.2002 р. № 1243 та Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 р. № 667 (далі – Порядок № 667).

Відповідно до

п. 5 ст. 35 Закону № 2628 батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі у розмірі, що не перевищує 50 % (у міській місцевості) та 30 % (у сільській місцевості) від вартості харчування на день.

Порядок встановлення плати за харчування дитини у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі визначається Кабміном.

Згідно з

п.п. 2.2 Порядку № 667 розмір плати за поданням дошкільного навчального закладу встановлюють місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування або підприємства, організації та установи, які перебувають у державній (комунальній) формі власності та мають у своєму підпорядкуванні дошкільні навчальні заклади, один раз на рік з урахуванням матеріального стану сім’ї та режиму роботи закладу. Вони можуть установлювати додаткові пільги щодо плати батьків за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів, підприємств, організацій, установ.

Від плати за харчування дітей

звільняються батьки або особи, що їх замінюють, у сім’ях, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку установлюється законом про Держбюджет для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах.

Розмір плати

зменшується на 50 % для батьків, у сім’ях яких троє і більше дітей.

При цьому нарівні з рідними дітьми враховуються падчерки та пасинки, які проживають у цій сім’ї, якщо вони не були враховані в сім’ї другого з батьків, а також діти, на яких оформлена опіка у зв’язку зі смертю батьків, позбавленням їх батьківських прав, засудженням до позбавлення волі, включаючи час перебування під слідством або направленням на примусове лікування тощо.

Обсяг видатків на дошкільну освіту у 2011 році визначається відповідно до

п. 23 Формули розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів (дотацій вирівнювання та коштів, що передаються до державного бюджету) між державним бюджетом та місцевими бюджетами, затвердженої постановою КМУ від 08.12.2010 р. № 1149, залежно від кількості дітей віком до 6 років (включно) станом на 1 січня року, що передує планованому, за статистичними даними та фінансового нормативу бюджетної забезпеченості на одну дитину дошкільного віку з урахуванням коефіцієнта охоплення дітей.

Слід зазначити, що відповідно до

Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796, передбачено платне забезпечення харчуванням дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах з частковою оплатою відповідно до законодавства.

Така плата згідно зі

ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI належить до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ і зараховується до доходів спеціального фонду кошторису.

Як зазначено у

п. 17 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі – Порядок № 228), обсяги надходжень до спеціального фонду проекту кошторису визначаються на підставі розрахунків, які складаються за кожним джерелом доходів та/або фінансування бюджету чи повернення кредитів до бюджету, що плануються на наступний рік.

За основу цих розрахунків, зокрема, береться обсяг надання тих чи інших платних послуг, а також інші розрахункові показники та розмір плати в розрахунку на одиницю показника, який повинен встановлюватися відповідно до законодавства.

На підставі зазначених показників визначається

сума надходжень на наступний рік за кожним їх джерелом з урахуванням конкретних умов роботи установи. Під час формування показників, на підставі яких визначаються надходження планового періоду, обов’язково враховується рівень їх фактичного виконання за останній звітний рік, а також очікуваного виконання за період, що передує планованому. Показники повинні наводитися в обсязі, зазначеному в розрахунку, і повністю відповідати показникам бухгалтерської звітності за відповідні періоди.

Розподіл видатків спеціального фонду проекту кошторису проводиться

виключно в межах і за рахунок відповідних надходжень, запланованих на цю мету в зазначеному фонді.

Як було визначено раніше, батьки оплачують лише частину вартості харчування, інша ж частина оплачується за рахунок коштів загального фонду кошторису.

Відповідно до

п. 20 Порядку № 228 під час визначення обсягів видатків та/або надання кредитів з бюджету розпорядників нижчого рівня головні розпорядники повинні враховувати об’єктивну потребу в коштах кожної установи виходячи з її основних виробничих показників і контингентів, які встановлюються для установ (кількість класів, учнів у школах, ліжок у лікарнях, дітей у дошкільних закладах тощо), обсягу виконуваної роботи, штатної чисельності, необхідності погашення дебіторської і кредиторської заборгованості та реалізації окремих програм і намічених заходів щодо скорочення витрат у плановому періоді.

Тобто, як бачимо, харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється з двох джерел, а саме: із загального фонду кошторису та спеціального фонду кошторису (плата батьків). Пропорційність використання коштів з цих фондів

чітко регламентована і повинна правильно та об’єктивно плануватись.

Вважаємо, що витрачання коштів із загального та спеціального фондів на харчування дітей без дотримання пропорційності, визначеної законодавством, є не лише неефективним використання бюджетних коштів, а й необґрунтованим та незаконним їх використанням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі