Теми статей
Обрати теми

Якщо ремонт здійснюється силами батьків

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯКЩО РЕМОНТ здійснюється СИЛАМИ БАТЬКІВ

 

Ігор ОМЕЛЬЧЕНКО, заступник начальника КРУ в Харківській області

 

Сільською радою планується проведення ремонту дитячого садка. У кошторисі передбачено видатки на придбання будівельних матеріалів для проведення ремонту (фарба, цемент, гіпс, гіпсокартон для підбиття стелі тощо). З метою заощадження коштів на проведення таких робіт передбачається, що ремонт буде здійснено силами батьків дітей, які відвідують дитячий садок.

Чи можна видатки на придбання будівельних матеріалів провадити за КЕКВ 1131? Як правильно списати вартість таких матеріалів і куди її віднести: на фактичні видатки або на збільшення вартості будівлі дитсадка?

(Чернігівська обл.)

 

Щоб правильно розмежувати заходи, спрямовані на підтримку об’єктів необоротних активів у робочому стані, насамперед слід визначити, до якого виду ремонту належать зазначені роботи: поточного чи капітального.

Роз’яснення щодо віднесення робіт до

поточного та капітального ремонтів надано в листі Державного комітету України з будівництва та архітектури від 30.04.2003 р. № 7/7-401, на яке також посилалося Держказначейство в листах від 10.06.2010 р. № 17-10/1440-10262, від 14.04.2008 р. № 3.4-04/1074-6139.

Так,

капітальним ремонтом вважається:

— комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає заміну, відновлення та модернізацію конструкцій;

— відновлення будівель у зв’язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням;

— поліпшення експлуатаційних показників;

— поліпшення планування будівлі та благоустрій території без зміни будівельних габаритів об’єкта.

Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин.

Поточний ремонт

є комплексом ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та запобігання передчасному зносу конструкцій та інженерного обладнання. Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі). Поточний ремонт повинен провадитись із періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі або об’єкта з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).

У згаданих вище

листах зазначалося, що для віднесення проведених робіт до поточного та капітального ремонтів доцільно керуватися Примірним переліком послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будівель, споруд, затвердженим наказом Держкомітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150 (далі — Перелік № 150).

Розглянемо, до якого виду ремонту належать заходи, заплановані в дитячому садку. Як випливає із запитання, сільська рада придбаває будівельні матеріали для обробки стелі (зокрема, вирівнювання стелі гіпсокартоном, фарбування та оштукатурення). Орієнтуючись на переліки робіт, що виконуються під час проведення поточного та капітального ремонтів, звернемо увагу на те, що такі роботи належать до штукатурних та малярних робіт

(п.п. 1.2.9 і п. 2.9 Переліку № 150).

На підставі переліку робіт, що виконуються під час штукатурних та малярних робіт (див. табл. 1 на с. 23), сільрада може визначити, до якого виду ремонту (поточного чи капітального) належать заплановані роботи у приміщенні дитячого садка.

 

Таблиця 1

Поточний ремонт

Капітальний ремонт

1.2.9. Штукатурні і малярні роботи:

2.9. Штукатурні і малярні роботи:

1.2.9.1. Ремонт штукатурки стін та стель, пошкоджених в окремих місцях у зв’язку з протіканням та іншими подіями аварійного порядку (до 5 % площі штукатурки)

2.9.1. Штукатурення стін та стель наново або місцями більше 1 кв. м

1.2.9.2. Часткове штукатурення перекриттів, стін та перегородок, а також ремонт сухої штукатурки (до 5 % площі штукатурки)

2.9.2. Малярні та відбійні роботи, викликані ремонтом стель або штукатуренням стін

1.2.9.3. Часткове побілення та фарбування стін та стель (до 20 % площі побілення, фарбування)

2.9.3. Фарбування віконних рам, дверей, стель, стін та підлог після проведеного капітального ремонту цих конструкцій

1.2.9.4. Побілення та фарбування стін, стель, підлог, вікон та дверей у місцях загального користування та у сходових клітках житлових будинків

2.9.4. Олійне фарбування радіаторів, труб опалення, водопроводу, каналізації, газифікації після капітального ремонту системи або нового монтажу

1.2.9.5. Олійне фарбування радіаторів, труб опалення, каналізації, водопроводу, металевих ґрат, перил сходів тощо

2.9.5. Відновлення або заміна облицювання поверхні стін у санвузлах та на кухнях з додаванням нового матеріалу

1.2.9.6. Установлення лицювальних плиток, що випали, на стінах місць загального користування (до 3 % лицювальних плиток)

2.9.6. Оббивання стін та стель сухою штукатуркою

1.2.9.7. Розшивання тріщин та забивання нещільностей, а також вибоїн цементним розчином з частковим оголенням арматури в залізобетонних настилах

2.9.7. Заміна шпалер

1.2.9.8. Забивання тріщин у перегородках з гіпсових, алебастрових плит тощо

2.9.8. Відновлення ліпних деталей усередині приміщення

1.2.9.9. Частковий ремонт штукатурки віконних та дверних косяків

1.2.9.10. Укріплення відсталих розеток з установленням їх на розчині

 

Для більш достовірного визначення характеру робіт, що проводяться, доцільно створити спеціальну комісію, до складу якої включити фахівців (інженера, технічного працівника), яка огляне об’єкти необоротних активів у цілому або їх окремі частини, зафіксує виявлені дефекти, зазначить заходи, які необхідно буде вжити щодо їх усунення шляхом складання відповідного акта.

Крім того, на підставі висновку зазначеної комісії в обов’язковому порядку має бути складено кошторисну документацію на проведення ремонтних робіт, яка, у свою чергу, заповнюється на підставі діючих цін, норм, розцінок та тарифів, установлених відповідними документами у сфері будівництва.

Після того як буде складено список запланованих ремонтних робіт та з’ясовано, до якого виду ремонту вони належать, завдання бухгалтера полягає у правильному застосуванні відповідних кодів економічної класифікації видатків бюджету та відображенні в бухгалтерському обліку витрат, пов’язаних з проведенням ремонту. При цьому слід мати на увазі, що

за правильність віднесення витрат до поточного та капітального ремонту відповідальність несе розпорядник бюджетних коштів .

Отже, залежно від того, до якого виду ремонту належать заплановані роботи, установа здійснює видатки за такими КЕКВ (див. табл. 2 на с. 24):

 

Таблиця 2

Види робіт,
що проводяться

Які КЕКВ застосовуються

Примітка

Будівельні матеріали придбаваються для проведення поточного ремонту

КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування»

Порядок застосування КЕКВ при здійсненні видатків на придбання матеріалів для поточного ремонту Держказначейство роз’яснювало неодноразово, див., наприклад, листи від 31.05.2010 р. № 15-04/1260-9359 («Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 24) та від 30.06.2010 р. № 17-06/1658-11769.
Якщо бюджетна організація самостійно придбаває деталі (матеріали, запчастини тощо) для ремонту та технічного обслуговування об’єктів необоротних активів, то після закінчення ремонтних робіт вартість таких матеріальних цінностей, придбаних установою, списується на фактичні видатки за КЕКВ 1131. У цьому випадку необхідно пам’ятати про те, що придбані матеріальні цінності спочатку оприбутковують на баланс і лише після фактичного їх використання, підтвердженого документально, списують

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Держказначейства від 25.11.2008 р. № 495 (далі — Інструкція № 495), за цим кодом здійснюються видатки на придбання матеріалів, будівельних матеріалів, устаткування, інвентарю та інструментів для господарської діяльності, а також для благоустрою території

Будівельні матеріали придбаваються для проведення капітального ремонту

КЕКВ 2133 «Капітальний ремонт інших об’єктів»

Порядок застосування КЕКВ при здійсненні видатків на придбання матеріалів для капітального ремонту Держказначейство роз’яснювало в листі від 08.07.2010 р. № 17-06/1752-12613.
Проведення капітального ремонту власними силами установи може здійснюватися тільки за умови надання затвердженого кошторису на виконання зазначених робіт з урахуванням чинних державних будівельних норм (лист Держказначейства від 25.04.2003 р. № 07-06/872-3814).
Нагадаємо: питання, що стосуються проведення капітального ремонту, висвітлювалися також у статті «Капітальний ремонт: що потрібно знати бухгалтеру» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 9)

Відповідно до Інструкції № 495 видатки на придбання будівельних матеріалів за рахунок коштів, які передбачаються на капітальний ремонт, реконструкцію й реставрацію та використовуються у процесі ремонтних робіт, здійснюються за КЕКВ 2131, 2133, 2141, 2143, 2144.
Таким чином, видатки на придбання матеріалів для капітального ремонту, який виконуватиметься власними силами установи, здійснюються за КЕКВ 2133

 

У бухгалтерському обліку видатки, пов’язані з проведенням ремонту необоротних активів, відображаються з урахуванням вимог

Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 17.07.2000 р. № 64. Так, у п. 1.16 цієї Інструкції визначено, що витрати на капітальний та поточний ремонти не відносяться на збільшення вартості необоротних активів, а відносяться на видатки за відповідними кодами економічної класифікації видатків.

Таким чином, при проведенні ремонту приміщення дитячого садка (як поточного, так і капітального), тобто виконанні робіт, які не пов’язані з дообладнанням, реконструкцією, модернізацією об’єкта необоротних активів, їх вартість

не відноситься на збільшення вартості такого приміщення, а відображається у складі фактичних видатків установи.

Приклад

. Для проведення ремонту в дитячому садку придбано будівельні матеріали (фарба, цемент, гіпс, гіпсокартон для підбиття стелі тощо) на суму 36000 грн. Усі ремонтні роботи виконано силами батьків. Після проведення ремонту комісією проведено огляд відремонтованого об’єкта та підписано акт, що підтверджує факт виконання робіт та їх вартість.

У бухгалтерському обліку такі операції відображаються так:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Оприбутковано будівельні матеріали для ремонту

202

675

30000

2

Віднесено на видатки суму ПДВ

802

675

6000

3

Перераховано оплату за будівельні матеріали

675

321

36000

4

На підставі документів, що підтверджують виконання робіт, списано вартість будівельних матеріалів, використаних при проведенні ремонту

802

202

30000

 

Хоча в ситуації, що розглядається, для проведення робіт з ремонту приміщення не була задіяна підрядна організація, варто врахувати, що при такому варіанті ремонту також має бути оформлено відповідні документи. Так, у

п. 9.6 Методичних рекомендацій з проведення державною контрольно-ревізійною службою ревізій використання коштів на будівництво, затверджених наказом ГоловКРУ від 27.02.2009 р. № 39, зазначається: у разі складання замість Акта приймання виконаних будівельних робіт (за типовою формою № КБ-2в)
іншого документа, що підтверджує виконання робіт, вартість цих робіт визначається на підставі даних бухгалтерського обліку (вартість будівельних матеріалів, фактично нарахована заробітна плата незалежно від системи оплати праці, вартість використаного автотранспорту та будівельної техніки). Норми витрат та списання будівельних матеріалів, виробів і конструкцій на виконані обсяги будівельно-монтажних робіт мають узгоджуватися з нормами витрат матеріальних ресурсів, наведеними в ресурсних елементних кошторисних нормах. Для визначення фактичних обсягів робіт, виконаних господарським способом, також проводяться обстеження та контрольні виміри.

Тому після проведення ремонту приміщення комісія повинна буде провести огляд відремонтованого об’єкта та підписати акт, в якому вказати фактичні обсяги виконаних робіт та їх вартість.

Крім того, після проведення ремонту об’єктів необоротних активів (незалежно від того, поточний чи капітальний) необхідно оформити

Акт прийняття-здання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів за типовою формою № ОЗ-2 (бюджет). Форму цього Акта затверджено спільним наказом Головного управління Держказначейства та Держкомстату України «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, та Інструкції з їх складання» від 02.12.97 р. № 125/70.

В Акті зазначається:

— який об’єкт перебував у ремонті, його інвентарний номер;

— протягом якого часу проводився ремонт (із зазначенням дати початку та закінчення);

— обсяг виконаних робіт, передбачених дефектним актом*, а також які саме роботи не виконано;

— дата здання об’єкта в експлуатацію.

* Форму дефектного акта наведено в спільному листі Держкомітету України з будівництва та архітектури і Держкомітету України з питань житлово-комунального господарства від 24.02.2005 р. № 7/8-134, № 4/3-260. З прикладом його заповнення можна ознайомитися у статті «Капітальний ремонт: що потрібно знати бухгалтеру» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 9).

В Акті вказуються кошторисна вартість робіт відповідно до затвердженого розрахунку витрат, необхідних для їх здійснення, та фактична вартість закінчених робіт. Акт здається до бухгалтерії установи, де здійснюються відповідні записи про виконані роботи

в інвентарних картках обліку основних засобів за формою № ОЗ-6 (бюджет). Зміни в характеристиці об’єкта, пов’язані з його ремонтом, уносяться до відповідного розділу Акта та до технічного паспорта об’єкта.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі