Теми статей
Обрати теми

Обсяг навантаження вчителя після повернення з відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Обсяг навантаження вчителя після повернення з відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

До відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку вчитель згідно з тарифікацією мала 22 години навчального навантаження, а також одержувала доплату за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування кабінетом.

Чи зберігається за вчителем після виходу з цієї відпустки навчальне навантаження та доплати, які вона отримувала до виходу у вказану відпустку?

(

м. Донецьк)

 

Ні, не зберігається

. Пояснимо чому.

Згідно з

п. 81 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 778, обсяг педагогічного навантаження вчителів визначається відповідно до законодавства керівником закладу і затверджується у державних і комунальних закладах відповідним органом управління освітою.

Обсяг педагогічного навантаження може бути менше тарифної ставки (посадового окладу) лише за письмовою згодою педагогічного працівника.

На зазначене вказує

п. 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), а також і п. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-ХIV.

Оскільки вчитель стає до роботи протягом навчального року, то варто знати, що перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року допускається лише в разі зміни кількості годин для вивчення окремих предметів, що передбачається робочим планом, або за письмовою згодою педагогічного працівника з дотриманням вимог законодавства про працю.

Таким чином, чинним законодавством про освіту не передбачено збереження обсягу педагогічного навантаження у тому ж самому обсязі, який було встановлено вчителю до відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Тому такому працівнику має бути забезпечене навчальне навантаження у розмірі тарифної ставки, тобто 18 годин на тиждень (якщо вчитель не побажає мати його меншим за тарифну ставку).

Що стосується доплат та надбавок, то зазначимо таке.

Згідно з

наказом Міністерства освіти і науки «Про затвердження Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти» від 06.09.2000 р. № 434 обов’язки класного керівника покладаються директором навчального закладу на педагогічного працівника закладу за його згодою і не можуть бути припинені до закінчення навчального року.

Зберігати доплату за завідування навчальним кабінетом немає підстав, оскільки така доплата встановлюється щороку під час проведення тарифікації педпрацівників з урахуванням вимог

Інструкції № 102.

Що стосується доплати за перевірку письмових робіт, то згідно з п. 39 Інструкції № 102 доплата за вказану роботу вчителям провадиться з урахуванням встановленого тижневого навантаження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі