Теми статей
Обрати теми

Оплата лікарняного працівника ФАП після зміни джерела його фінансування

Редакція ББ
Стаття

ОПЛАТА ЛІКАРНЯНОГО ПРАЦІВНИКА ФАП ПІСЛЯ ЗМІНИ ДЖЕРЕЛА ЙОГО ФІНАНСУВАННЯ

 

Леся Федченко, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

З 01.01.2011 р. фельдшерсько-акушерський пункт (далі — ФАП) передано на фінансування районного бюджету до структури Центральної районної лікарні (далі — ЦРЛ). Один із працівників ФАП перебував на лікарняному з 13.12.2010 р. по 14.01.2011 р. та в цей період (03.01.2011 р.) був переведений на роботу до ЦРЛ. Яка установа повинна оплатити листок непрацездатності — сільська рада чи ЦРЛ, якщо з 01.01.2011 р. у кошторисі видатків сільської ради відсутній КФК 080600? Чи є ЦРЛ правонаступником ФАП?

(Сумська обл.)

 

ЩОДО ОПЛАТИ ЛИСТКА НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Згідно з

ч. 2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством. Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому КМУ.

Однак код функціональної класифікації видатків бюджету 080600 (фельдшерсько-акушерські пункти) відповідно до змін у бюджетному законодавстві з 01.01.2011 р. відсутній у кошторисах сільських рад. Згідно з

п.п. «а» п. 3 ст. 89 Бюджетного кодексу України відтепер видатки на первинну медико-санітарну, амбулаторно-поліклінічну та стаціонарну допомогу (лікарні широкого профілю, пологові будинки, станції швидкої й невідкладної медичної допомоги, поліклініки та амбулаторії, загальні стоматологічні поліклініки, а також дільничні лікарні, медичні амбулаторії, фельдшерсько-акушерські та фельдшерські пункти) здійснюються з районних бюджетів та бюджетів міст республіканського АР Крим і обласного значення.

Листок непрацездатності пред’явлений до оплати після 01.01.2011 р., тому оплату

перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, тобто з 13.12.2010 р. по 17.12.2010 р. включно, має здійснити ЦРЛ, до структури якої передано ФАП. Адже після 01.01.2011 р. саме ЦРЛ є розпорядником коштів за КФК 080600.

Починаючи

з шостого дня непрацездатності, тобто з 18.12.2010 р. по 14.01.2011 р. включно, допомогу працівнику виплачує Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

 

ЩОДО ПЕРЕВЕДЕННЯ ПРАЦІВНИКА НА ІНШУ РОБОТУ

Згідно з

ч. 3 ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) не допускається звільнення працівника в період його тимчасової непрацездатності з ініціативи власника. Відповідно до ч. 1 ст. 32 КЗпП переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених ст. 33 КЗпП, та в інших випадках, передбачених законодавством. Тобто переведення працівника в період його тимчасової непрацездатності на іншу роботу є правомірним у разі наявності його згоди. Свою згоду на переведення працівник висловлює в особистій заяві, де вказує дату, з якої просить перевести його на іншу роботу.

Пам’ятайте, що для переведення працівника на інше підприємство, в установу, організацію необхідно дотримуватись таких умов:

1) згода працівника на переведення;

2) домовленість між власниками чи уповноваженими ними особами зацікавлених підприємств;

3) наказ (розпорядження) за попереднім місцем роботи про переведення;

4) наказ (розпорядження) про прийом на роботу за новим місцем роботи по переведенню.

У день звільнення працівника з роботи до його трудової книжки вноситься запис «Звільнений з роботи по переведенню в (зазначається назва підприємства, установи, організації),

п. 5 ст. 36 КЗпП України». За новим місцем роботи до трудової книжки працівника після зазначення назви підприємства, установи, організації вноситься запис «Прийнятий на роботу (вказується посада, структурний підрозділ) по переведенню».

 

ЩОДО ПРАВОНАСТУПНИЦТВА

Відповідно до

ст. 104 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов’язків іншим юридичним особам — правонаступникам (злиття, приєднання, поділ, перетворення) або внаслідок ліквідації. Отже, інститут правонаступництва застосовується тільки до юридичних осіб. Згідно зі ст. 80 ЦК юридичною особою є організація, створена і зареєстрована в установленому законом порядку, яка наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді. Якщо ФАП не був зареєстрований як юридична особа в установленому законом порядку, він не може мати правонаступників, оскільки не створювався як юридична особа та відповідно не припиняв свого існування у цій якості. Мається на увазі зміна підпорядкування та джерела фінансування ФАП: до 01.01.2011 р. фінансування витрат на його утримання здійснювалося з сільського бюджету і ФАП перебував у структурі сільської ради, а з 01.01.2011 р. фінансування здійснюється з районного бюджету і ФАП передано до структури ЦРЛ. Отже, у цьому випадку про правонаступництво не йдеться.

У випадку коли ФАП був зареєстрований як юридична особа, передача його до ЦРЛ має здійснюватись шляхом реорганізації (приєднання ФАП до ЦРЛ). У такому випадку ЦРЛ буде правонаступником ФАП. Відповідно до ч. 3 ст. 59 Господарського кодексу України у разі приєднання одного або кількох суб’єктів господарювання до іншого суб’єкта господарювання до ЦРЛ перейдуть усі майнові права та обов’язки ФАП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі