Теми статей
Обрати теми

Надання платних послуг з харчування їдальнею університету

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ З ХАРЧУВАННЯ ЇДАЛЬНЕЮ УНІВЕРСИТЕТУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Студентська їдальня університету надає платні послуги з харчування. Для реалізації соків закуповуємо одноразові склянки. Такі склянки можна реалізовувати за окремою ціною чи потрібно списувати їх вартість на фактичні видатки?

(м. Івано-Франківськ)

 

Насамперед нагадаємо, що право надання платних послуг з виробництва та реалізації продукції громадського харчування навчальні заклади отримали не так давно, а саме з дати набрання чинності

Переліком платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженим постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796 (далі — Перелік № 796), — 13.09.2010 р.

До цього моменту Уряд лише на короткий термін дозволив навчальним закладам надавати платні послуги з харчування. Так,

постановою КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 14.04.2009 р. № 369 (далі — постанова № 369) було внесено зміни до Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженого постановою КМУ від 20.01.97 р. № 38 (далі — Перелік № 38). У зв’язку з цим державним навчальним закладам було дозволено з 25.04.2009 р. надавати платні послуги у сфері громадського харчування та ресторанного господарства (виробництво, реалізація та організація споживання кулінарної продукції).

Але вже у червні, а саме 20.06.2009 р.,

постанова № 369 втратила чинність, і відповідно державні навчальні заклади право надавати зазначені платні послуги втратили.

У подальшому

тільки з прийняттям нового Переліку № 796 установи та заклади системи освіти нарешті отримали право надавати платну послугу з виробництва та реалізації продукції громадського харчування, організації її споживання (розділ «Інші послуги» Переліку № 796).

Зазначимо, що ті види платних послуг, які не передбачені

Переліком № 38 (до 13.09.2010 р.) та Переліком № 796 (з 13.09.2010 р.), навчальні заклади, інші установи та заклади системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, надавати не мають право. Суми, отримані від надання видів платних послуг, не передбачених вказаними Переліками, підлягають перерахуванню до відповідного бюджету в повному обсязі.

Вартість платної послуги визначається відповідно до калькуляції, яка включає

всі види витрат, пов’язані з наданням платної послуги.

Відповідно до

п. 4 cm. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI ( далі — БКУ) плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю, належать до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Витрачати кошти цієї підгрупи згідно зі

cm. 13 БКУ можна на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю.

Витрачати кошти загального фонду на покриття витрат, пов’язаних з наданням платних послуг,

неприпустимо. Тобто всі витрати, передбачені за спеціальним фондом кошторису, мають бути покриті коштами цього ж фонду, які отримані у вигляді плати за послуги.

У зв’язку з цим вартість одноразових склянок має бути включена до вартості платної послуги з виробництва та реалізації продукції громадського харчування, організації її споживання та стягнута зі споживача у складі вартості платної послуги, чим будуть покриті витрати на закупівлю склянок, проведені за кошти спеціального фонду кошторису.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі