Теми статей
Обрати теми

Спонсорська допомога

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СПОНСОРСЬКА ДОПОМОГА

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Просимо відповісти на запитання щодо отримання спонсорської допомоги бюджетною установою:

1. Чи може бюджетна установа отримувати спонсорську допомогу від господарсько-розрахункових підприємств?

2. Чи можна цю допомогу зараховувати на спеціальний реєстраційний рахунок?

3. Чи необхідно для цього відкривати окремий рахунок в органі Держказначейства?

4. Чи можна цю допомогу використати на капітальний ремонт приміщення?

5. Чи обкладається спонсорська допомога ПДВ, адже наша установа є платником цього податку?

(Черкаська обл.)

 

1. Спочатку з’ясуємо, що таке спонсорська допомога.

Як зазначено в

Законі України «Про благодійництво та благодійні організації» від 16.09.97 р. № 531/97-ВР (далі — Закон про благодійництво), спонсорство — це добровільна матеріальна, фінансова, організаційна та інша підтримка фізичними та юридичними особами набувачів благодійної допомоги з метою популяризації виключно свого імені (найменування), свого знака для товарів і послуг.

Спонсорство є специфічною

формою благодійництва (ст. 1 Закону про благодійництво). Але якщо благодійництво у своєму звичайному прояві має безкорисливу мету, то спонсорство передбачає користь у вигляді популяризації імені чи знака юридичної особи, яка надає спонсорську допомогу.

Благодійні внески, у тому числі від спонсорів та меценатів, є

одним із видів власних надходжень бюджетних установ.

Так, відповідно до

п. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.11.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) благодійні внески, гранти та дарунки належать до першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ.

Обмежень щодо видів юридичних осіб — надавачів благодійної допомоги, які можуть надавати допомогу бюджетним організаціям, чинним законодавством не встановлено.

Таким чином, бюджетна установа

може приймати спонсорську допомогу від господарсько-розрахункових підприємств.

2. Надходження у вигляді спонсорської допомоги

обов’язково зараховуються до доходу спеціального фонду кошторису установи. Це пов’язано з тим, що відповідно до п. 3 ст. 13 БКУ власні надходження бюджетних установ є складовою частиною спеціального фонду бюджету.

Для обліку операцій з виконання спеціального фонду кошторисів бюджетних установ в органах Держказначейства таким установам

відкриваються спеціальні реєстраційні рахунки, на які і має бути зарахована спонсорська допомога.

3. Спеціальні реєстраційні рахунки (для обліку коштів спеціального фонду кошторису бюджетних установ) відкриваються відповідно до вимог

Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державного казначейства України, затвердженого наказом Державного казначейства України від 02.12.2002 р. № 221 (далі — Порядок № 221).

Згідно з

п.п. 3.2 п. 3 Порядку № 221 бюджетні рахунки для зарахування до спеціального фонду власних надходжень бюджетних установ відкриваються на ім’я бюджетних установ — розпорядників коштів відповідного бюджету та їх відокремлених структурних підрозділів у розрізі кодів класифікації доходів бюджету згідно із законодавством.

Як відомо, бюджетна класифікація затверджена

наказом Міністерства фінансів України «Про бюджетну класифікацію» від 14.01.2011 р. № 11. Відповідно до цього документа благодійні внески належать до коду класифікації доходів бюджету 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки».

Таким чином, благодійні внески є окремим видом доходів спеціального фонду, тому для надходження таких внесків в органі Держказначейства установа — отримувач таких коштів повинна

відкрити окремий рахунок.

4. Напрями використання власних надходжень бюджетних установ визначені в

ст. 13 БКУ.

Як уже було зазначено, благодійні внески належать до

першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ. Кошти цієї підгрупи згідно з п. 4 ст. 13 БКУ можуть витрачатись на організацію основної діяльності бюджетних установ.

Вважаємо, що проведення капітального ремонту приміщення можна віднести до організації основної діяльності установи, адже в приміщенні, яке потребує ремонту, здійснення діяльності установи може бути взагалі неможливим.

Таким чином,

витратити спонсорську допомогу на проведення капітального ремонту приміщення можна.

Доцільно також нагадати про існування

Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженого постановою КМУ від 04.08.2000 р. № 1222, яким повинні керуватися установи, зазначені у цьому документі. Так, відповідно до п. 2 зазначеного Порядку благодійні внески можуть надаватися благодійниками набувачам у грошовій формі для потреб їх фінансування за напрямами видатків, визначеними благодійником, а також як товари, роботи та послуги. Якщо благодійником конкретні цілі використання коштів не визначено, шляхи спрямування благодійного внеску визначаються керівником установи, закладу — набувачем відповідно до першочергових потреб, пов’язаних виключно з основною діяльністю установи, закладу.

5. Вимоги до обкладення ПДВ визначені

розд. V Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Об’єкти оподаткування визначені

ст. 185 ПКУ, в якій спонсорська допомога не вказана як об’єкт обкладення ПДВ, тому надавачі такої допомоги не обкладають її зазначеним податком.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі