Теми статей
Обрати теми

Облік благодійної допомоги, отриманої у вигляді грошових коштів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Облік благодійної допомоги, отриманої у вигляді грошових коштів

 

Олександр Левічев, головний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Як у бухгалтерському обліку бюджетної установи повинні відображатись операції, пов’язані з надходженням благодійної допомоги, отриманої у вигляді грошових коштів?

(м. Харків)

 

Пунктом 2 Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженого постановою КМУ від 04.08.2000 р. № 1222,

визначено, що благодійні внески можуть надаватись благодійниками набувачам, зокрема, у грошовій формі для потреб їх фінансування за напрямами видатків, визначеними благодійником. Якщо благодійником конкретні цілі використання коштів не визначено, шляхи спрямування благодійного внеску визначаються керівником установи, закладу — набувачем відповідно до першочергових потреб, пов’язаних виключно з основною діяльністю установи, закладу.

Благодійні внески, що згідно з чинним законодавством отримують бюджетні установи, належать по першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ (

ст. 13 Бюджетного кодексу України), які отримуються додатково до коштів загального фонду бюджету і включаються до спеціального фонду бюджету.

Як правило, розпорядники бюджетних коштів не планують у кошторисі надходження благодійних внесків, адже у більшості випадків невідомо напевно, надійдуть до установи такі кошти чи ні. Тому в разі їх фактичного надходження установі потрібно буде внести

зміни до кошторису в частині спеціального фонду відповідно до вимог п. 47 та 49 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, на підставі довідки Державної казначейської служби про підтвердження надходжень на спеціальні реєстраційні рахунки, що відкриті в органах Державної казначейської служби, та довідки про зміни до кошторису.

Відповідно до

Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого спільним наказом Міністерства фінансів України та Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114 , благодійні внески обліковуються на субрахунку 712 «Доходи за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ».

Облік грошових коштів, отриманих у вигляді благодійної допомоги, здійснюється за дебетом

субрахунку 324 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень» та кредитом субрахунку 712 «Доходи за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ».

Для обліку операцій нарахування доходів спеціального фонду, у тому числі отриманих у вигляді благодійної допомоги, використовується

меморіальний ордер № 14 «Накопичувальна відомість нарахування доходів спеціального фонду бюджетних установ», форма якого затверджена Інструкцією про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядок їх складання, затвердженою наказом Державного казначейства України від 27.07.2000 р. № 68 (далі — Інструкція № 68). Наприкінці місяця підбиваються всі підсумки та позиція «Сума оборотів за меморіальним ордером» у вигляді відповідної кореспонденції рахунків переноситься до книги «Журнал-головна».

Також в

Інструкції № 68 зазначається, що на кожен вид доходів спеціального фонду відкриваються окремі меморіальні ордери, які нумеруються відповідно № 14-1, 14-2, 14-3.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі