Теми статей
Обрати теми

Робота за сумісництвом керівних працівників

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОБОТА ЗА СУМІСНИЦТВОМ КЕРІВНИХ ПРАЦІВНИКІВ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів та бухгалтерської звітності

 

Пунктом 4 Положення № 43 встановлено, що керівники закладів, установ не можуть працювати за сумісництвом, за винятком окремих видів діяльності, у тому числі медичної. У додатку до Положення № 43 наведено перелік робіт, які не є сумісництвом.

Роз’ясніть: не є сумісництвом будь-яка медична діяльність чи тільки та, що зазначена в переліку (медична експертиза з разовою оплатою, виконання обов’язків медичних консультантів, чергування понад норму робочого часу)? Інакше кажучи, чи головний лікар може працювати за сумісництвом на 0,5 ставки лікаря чи тільки виконувати наведену вище роботу, яка не є сумісництвом?

(Волинська обл.)

 

Оплата праці медичних працівників здійснюється згідно з

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до

п.п. 3.1.3 Умов № 308/519 керівникам закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення — лікарям та їх заступникам — лікарям дозволяється вести в закладах, установах, у штаті яких вони є, роботу за спеціальністю в межах робочого часу за основною посадою з виплатою їм доплати до 25 % посадового окладу лікаря відповідної спеціальності. Така робота має бути відображена у відповідних медичних документах (медичних картках стаціонарних та амбулаторних хворих, журналах проведення хірургічного втручання тощо).

Згідно з

п. 4 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43), керівники державних підприємств, установ, організацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів державних підприємств, установ, організацій (цехів, відділень, лабораторій тощо) та їх заступники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, медичної та творчої діяльності).

Таким чином,

головний лікар має право займатися медичною діяльністю за сумісництвом у вільний від основної роботи час.

Проте слід пам’ятати, що для роботи за сумісництвом є

обмеження.

Так, відповідно до

п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половину місячної норми робочого часу.

Виходячи з цього тривалість роботи за сумісництвом головного лікаря не може перевищувати тривалість роботи, передбачену на

0,5 ставки.

Оскільки сумісництво може відбуватися як і в тій установі, де знаходиться основне місце роботи, так і в іншому місці, головний лікар має право обрати один із варіантів:

— виконувати роботу лікаря в межах робочого часу за основною посадою з виплатою доплати до 25 % посадового окладу лікаря і працювати лікарем за сумісництвом

у цьому самому медичному закладі в межах 0,5 ставки (у вільний від роботи за основною посадою час);

— виконувати роботу лікаря в межах робочого часу за основною посадою з виплатою доплати до 25 % посадового окладу лікаря і працювати лікарем за сумісництвом

в іншій установі охорони здоров’я в межах 0,5 ставки (у вільний від роботи за основною посадою час).

При цьому, враховуючи обмеження щодо роботи за сумісництвом, у першому і другому випадках

жодне інше сумісництво не допускається.

У

додатку до Положення № 43 наведено перелік робіт, що не є сумісництвом. Так, усі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, мають право виконувати роботи, які відповідно до чинного законодавства не є сумісництвом, зокрема: медична експертиза з разовою оплатою праці, виконання обов’язків медичних консультантів установ охорони здоров’я в обсязі не більше 12 годин на місяць з разовою оплатою праці тощо. Виконання робіт, зазначених у пп. 2 — 7 цього переліку, допускається в робочий час з дозволу керівника установи, організації без утримання заробітної плати.

Виходячи з наведеного головний лікар може працювати за сумісництвом на 0,5 ставки на посаді лікаря у вільний від основної роботи час. Крім того, з дозволу вищого за рівнем органу він може виконувати роботу, зазначену в пп. 2 — 7 цього переліку, яка не є сумісництвом, у свій робочий час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі