Теми статей
Обрати теми

Щодо підвищення посадових окладів у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці

Редакція ББ
Лист від 30.08.2010 р. № 678/13/155-10

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ У ЗВ’ЯЗКУ ЗІ ШКІДЛИВИМИ та важкими УМОВАМИ ПРАЦІ

Лист від 30.08.2010 р. № 678/13/155-10

 

Міністерство праці та

соціальної політики України розглянуло <…> звернення стосовно підвищення посадових окладів медичних працівників установ соціального захисту населення у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці <…> і повідомляє.

Умови оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери визначаються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коєфіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (із змінами).

На виконання цієї постанови затверджено спільний наказ Міністерства праці та соціальної політики і Міністерства охорони здоров’я від 05.10.2005 № 308/519 «Про впорядкування Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами та доповненнями).

Відповідно до підпункту 8 пункту 2.4.5 Умов зазначеного наказу посадові оклади (тарифні ставки) працівників установ соціального захисту населення, які безпосередньо обслуговують осіб із значно зниженою рухомою активністю та ліжкових хворих, підвищуються на 20 відсотків. Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником закладу, установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці.

До

числа працівників установ соціального захисту населення, які безпосередньо обслуговують осіб із значно зниженою рухомою активністю та ліжкових хворих, відносяться у територіальних центрах (відділеннях, відділах) соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян — соціальні робітники, соціальні працівники, середній персонал (наприклад, сестра медична з масажу, сестра медична з лікувальної фізкультури тощо) та молодший медичний персонал (наприклад, молодші медичні сестри з догляду за хворими тощо), які безпосередньо обслуговують зазначений контингент підопічних незалежно від чисельності таких підопічних.

До осіб із значно зниженою рухомою активністю відносяться особи із IV та V групами рухомої активності (IV група — рухома активність значно знижена (може самостійно пересуватись по приміщенню, домашню роботу самостійно не виконує); V група — рухома активність втрачена повністю (пересуватись самостійно не може, ліжково-хворий)) згідно з карткою медичного огляду.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ
 УСТАНОВ СОЦЗАХИСТУ У ЗВ’ЯЗКУ ЗІ ШКІДЛИВИМИ
 ТА ВАЖКИМИ УМОВАМИ ПРАЦІ

Посадові оклади (тарифні ставки) працівників установ соціального захисту населення, які

безпосередньо обслуговують осіб зі значно зниженою руховою активністю та ліжкових хворих , підвищуються на 20 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці. Це передбачено п. 8 п.п. 2.4.5 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільних наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, затверджується керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом

залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи в цих умовах (п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519).

Відповідальність за достовірність характеристик умов роботи працівників на робочих місцях несе керівник структурного підрозділу установи.

Підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці встановлюється не всім працівникам установ соціального захисту населення, які контактують з особами зі значно зниженою руховою активністю та ліжковими хворими, а

тільки тим, які безпосередньо обслуговують таких осіб.

У

листі, що коментується, Мінпраці зазначило: до працівників установ соціального захисту населення, які безпосередньо обслуговують осіб зі значно зниженою руховою активністю та ліжкових хворих, у територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг)* належать: соціальні працівники, соціальні робітники, середній медичний персонал (наприклад, медична сестра з масажу, медична сестра з лікувальної фізкультури тощо) та молодший медичний персонал (молодші медичні сестри з догляду за хворими тощо), які безпосередньо обслуговують зазначений контингент підопічних незалежно від чисельності таких підопічних.

*Нагадаємо, що на підставі постанови КМУ від 29.12.2009 р. № 1417 територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян перейменовано в територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Що стосується

будинків-інтернатів, інших установ соціального захисту населення, то до працівників таких установ, які безпосередньо обслуговують осіб зі значно зниженою руховою активністю та ліжкових хворих, належать: середній медичний персонал (наприклад, медична сестра з масажу, медична сестра з лікувальної фізкультури тощо), молодший медичний персонал (молодші медичні сестри з догляду за хворими, палатні, ванниці), які безпосередньо доглядають та обслуговують лежачих хворих незалежно від їх чисельності. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 06.05.2008 р. № 258/13/84-08.

Установлюється підвищення в розмірі 20 % посадового окладу у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці працівникам, посади яких зазначено в переліку посад працівників, які мають право на таке підвищення, затвердженому керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом. При цьому підвищення не може бути встановлено в меншому розмірі, наприклад 5 %, 10 % або 15 % (залежно від рішення керівника), а має встановлюватися

точно в розмірі 20 % посадового окладу незалежно від кількості осіб, яких обслуговує працівник.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі