Теми статей
Обрати теми

Установлення ненормованого робочого дня під час роботи на 1,5 ставки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ НЕНОРМОВАНОГО РОБОЧОГО ДНЯ ПІД ЧАС РОБОТИ НА 1,5 СТАВКИ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці

 

У медичному коледжі працівник обіймає посаду інспектора відділу кадрів за основним місцем (1 штатна одиниця), а за сумісництвом — посаду секретаря навчальної частини (0,5 штатної одиниці). У колективному договорі посади інспектора відділу кадрів та секретаря навчальної частини входять до переліку посад, для яких може бути встановлено ненормований робочий день.

Чи можна такому працівнику встановити ненормований робочий день?

(Житомирська обл.)

 

Установлення ненормованого робочого дня має здійснюватися з дотриманням

Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7 (далі — Рекомендації № 7).

Згідно з

п. 1 Рекомендацій № 7 ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який установлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці в цьому випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов’язків та обсягом виконаних робіт (навантаженням).

Інакше кажучи, працівники, яким установлено ненормований робочий день, можуть залучатися до роботи понад нормальну тривалість робочого часу. При цьому години, відпрацьовані понад нормальну тривалість робочого часу за такого режиму роботи, не відображаються в табелі обліку й додатково не оплачуються.

Список професій та посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день, визначається колективним договором (

п. 7 Рекомендацій № 7).

На працівників з ненормованим робочим днем поширюється встановлений в установі, організації режим робочого часу. У зв’язку з цим роботодавець

не має права систематично залучати працівників, які працюють за таким режимом, до роботи понад установлену тривалість робочого часу (п. 4 Рекомендацій № 7).

Ненормований робочий день може застосовуватися для керівників, спеціалістів і робітників, а саме (

п. 5 Рекомендацій № 7):

осіб, праця яких не піддається точному обліку в часі;

— осіб, робочий час яких за характером роботи поділяється на частини невизначеної тривалості (сільське господарство);

— осіб, які розподіляють час роботи на свій розсуд.

Ненормований робочий день може застосовуватися для працівників, яким установлено неповний робочий тиждень,

а для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем, — ні (п. 2 Рекомендацій № 7).

Згідно з

п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день та повного робочого дня у вихідний. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половину місячної норми робочого часу.

Отже, сумісники працюють на умовах

неповного робочого часу, а тому підстав для встановлення їм ненормованого робочого дня немає (див. також листи Мінпраці від 05.06.2008 р. № 5305/0/14-08/06 та від 03.09.2009 р. № 246/13/116-09). Це твердження справедливе як для зовнішніх, так і для внутрішніх сумісників.

Таким чином, ненормований робочий день може бути встановлено тільки за основним місцем роботи (за умови, що за основним місцем працівник зайнятий повний робочий день).

Пунктом 3 Рекомендацій № 7

передбачено надання відпустки за ненормований робочий день як компенсації за:

— виконаний обсяг робіт;

— ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі;

— необхідність періодичного виконання службових завдань понад установлену тривалість робочого часу.

Інакше кажучи, при визначенні тривалості додаткової відпустки за ненормований робочий день необхідно враховувати всі три перелічені вище фактори, наведені в

п. 3 Рекомендацій № 7. Це означає, що надавати відпустки тільки за наявності надурочних годин неправильно. Необхідно також оцінити обсяг робіт, що виконується працівником, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі.

Нагадаємо: додаткова відпустка за ненормований робочий день належить до щорічних відпусток та надається на підставі

ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Згідно зі ст. 8 Закону про відпустки та п. 3 Рекомендацій № 7 максимальна тривалість відпустки за ненормований робочий день — 7 календарних днів. Конкретна тривалість відпустки встановлюється колективним договором щодо кожного виду робіт, професій та посад або трудовим договором.

Таким чином, у колективному договорі визначається:

— перелік посад (робіт), робота на яких дає право на додаткову відпустку за ненормований робочий день;

— конкретна тривалість такої відпустки за кожною посадою (видом робіт).

Виходячи з викладеного, працівнику, який працює на 1,5 ставки в одній установі (на повну ставку за основним місцем роботи та на 0,5 ставки за сумісництвом) установити ненормований робочий день на роботі:

за сумісництвом не можна, оскільки сумісники працюють на умовах неповного робочого часу, що не дає права на встановлення ненормованого робочого дня;

за основним місцем роботи немає підстав, оскільки в цьому випадку у працівника немає можливості виконувати роботу понад установлену тривалість робочого часу (після закінчення роботи за основною посадою він приступає до роботи за сумісництвом).

Отже, такий працівник не має права на додаткову відпустку за ненормований робочий день. Аналогічні роз’яснення було наведено в листі Мінпраці від 26.08.2010 р. № 265/13/116-10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі