Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

СКАСОВАНО СВІДОЦТВО ПРО ДЕРЖРЕЄСТРАЦІЮ

7 травня 2011 року набрав чинності

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 07.04.2011 р. № 3205-VI, яким скасовано свідоцтво про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності.

Законом № 3205

внесено зміни до Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI , що стосуються документів, які підтверджують підприємницький статус фізичної особи.

Так, підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування,

для необкладення їх доходів податком на доходи фізичних осіб у джерела виплати, повинні надати виписку або витяг із Держреєстру.

Щоб винагорода, яка виплачується за цивільно-правовим договором на виконання робіт (надання послуг), не обкладалася єдиним соціальним внеском у джерела виплати, підприємець повинен підтвердити, що вид діяльності за договором зазначений у

витягу з Держреєстру.

 

ПРОДОВЖЕННЯ СТРОКУ ВІДРЯДЖЕННЯ: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНФІН

Мінфін у

листі від 14.03.2011 р. № 31-18030-07-10/6681 розглянув питання щодо продовження строку відрядження та повідомив таке.

Відповідно до

Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 , направлення працівника підприємства (установи, організації) у відрядження здійснюється керівником цього підприємства або його заступником та оформляється наказом (розпорядженням) із зазначенням строку перебування такого працівника у відрядженні.

При цьому з дозволу керівника може братися до уваги

вимушена затримка у відрядженні з не залежних від працівника причин за наявності підтвердних документів в оригіналі.

Рішення про продовження строку відрядження керівник приймає

після прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи на підставі його доповідної записки. Таке рішення необхідно оформити відповідним наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

Видача працівнику додаткової суми коштів на те саме відрядження може здійснюватися відповідно до рішення керівника підприємства на підставі доповідної записки відрядженого працівника (факсограми).

 

ЩОДО ПЕРЕВАЖНОГО ПРАВА ТВОРЧИХ СПІЛОК НА УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ

Законом України від 21.04.2011 р. № 3270-VI

унесено зміни до ст. 9 Закону України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки» від 07.10.97 р. № 554/97-ВР щодо переважного права творчих спілок на укладення договору оренди приміщень державної або комунальної власності.

Зокрема,

ст. 9 Закону № 554/97 доповнено новою частиною такого змісту:

«

Творчі спілки у разі закінчення строку договору оренди приміщення державної або комунальної власності мають переважне перед іншими фізичними та юридичними особами право на укладення договору оренди цього майна відповідно до закону».

Закон № 3270

набере чинності з дня його опублікування.

 

ДПАУ щодо ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ОБКЛАДЕННЯ ПДВ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

ДПАУ в

листі від 21.04.2011 р. № 11385/7/16-1517-26 звернула увагу на те, що відповідно до п.п. 197.1.2 ПКУ звільняються від оподаткування операції з постачання навчальними закладами послуг зі здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти, у тому числі з навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також послуг з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках. У зазначеному підпункті наведено вичерпний перелік таких послуг. Інша діяльність навчальних закладів, яка відповідно до ПКУ не звільняється від обкладення ПДВ, уключається до об’єкта обкладення ПДВ та оподатковується в загальновстановленому порядку.

Також у

листі зазначено: ураховуючи те, що в п.п. 197.1.2 ПКУ визначено категорії навчальних закладів, діяльність яких звільняється від обкладення ПДВ, операції за надання послуг підвищення кваліфікації фахівців навчальним закладом, який не має статусу вищого навчального закладу I — IV рівнів акредитації, не звільняються від обкладення ПДВ.

Що стосується способу оплати (бюджетні кошти, кошти фізичних осіб), то ДПАУ зауважила: звільнення від обкладення ПДВ освітніх послуг, передбачене

п.п. 197.1.2 ПКУ, не залежить від джерела та способу оплати таких послуг.

Щодо обкладення ПДВ інформаційно-консультаційних послуг з проведення прийомів, презентацій та переговорів англійською мовою для юридичних осіб, пов’язаних з міжнародною діяльністю, то, як зазначено в листі, ці інформаційно-консультаційні послуги відповідно до п.п. 196.1.14 ПКУ не є об’єктом обкладення ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі