Теми статей
Обрати теми

За яким КЕКВ придбавати одноразові підгузки та на якому субрахунку їх обліковувати

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗА ЯКИМ КЕКВ ПРИДБАВАТИ ОДНОРАЗОВІ ПІДГУЗКИ ТА НА ЯКОМУ СУБРАХУНКУ ЇХ ОБЛІКОВУВАТИ

 

Тетяна ІВАНОВА, перший заступник начальника Державного казначейства в Харківській області

 

За яким кодом економічної класифікації видатків (1131 чи 1132) територіальний центр соціального обслуговування одиноких та непрацездатних громадян може здійснити видатки на придбання одноразових підгузків (памперсів) для підопічних стаціонарного відділення для постійного проживання за умови наявності медичного кабінету? На якому субрахунку слід обліковувати такі підгузки?

(Волинська обл.)

 

Для відповіді на це запитання спочатку слід розібратись, до якої категорії ТМЦ віднести підгузки — медичні вироби чи одноразовий одяг.

Однозначного визначення самого терміна «підгузки» нормативними документами, на жаль, не визначено. Але при цьому, як свідчать численні накази Міністерства охорони здоров’я про державну реєстрацію медичних виробів, такі, наприклад, як

наказ Міністерства охорони здоров’я України Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення «Про державну реєстрацію медичних виробів» від 18.09.2007 р. № 91 та наказ Міністерства охорони здоров’я України Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення «Про державну реєстрацію медичних виробів» від 04.09.2006 р. № 392, в яких різні види одноразових підгузків реєструються як медичні вироби, можна зробити певний висновок, що все ж таки одноразові підгузки — це медичні вироби.

Для відповіді на запитання, за яким КЕКВ терцентр може придбавати одноразові підгузки, слід звернутись до

Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495 (далі — Інструкція № 495).

Так, виходячи з вимог

Інструкції № 495 видатки на медичні вироби за наявності медичного кабінету чи пункту слід проводити за КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

У подальшому одноразові підгузки відповідно до Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114, та Інструкції з обліку запасів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 08.12.2000 р. № 125, слід обліковувати на субрахунку 233 «Медикаменти і перев’язувальні засоби». Адже за цим субрахунком обліковуються медикаменти, компоненти, бактерицидні препарати, дезінфекційні засоби, сироватки, вакцини, кров, плівка для рентгенівських знімків, матеріали для проведення аналізів та перев’язувальні засоби, дрібний медичний інвентар (термометри, ланцети, пінцети, голки тощо) установ, у кошторисах яких ці видатки передбачені за кодом економічної класифікації видатків 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі