Теми статей
Обрати теми

Штатний розпис інституту післядипломної освіти

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ШТАТНИЙ РОЗПИС ІНСТИТУТУ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Обласний інститут післядипломної освіти є державним вищим навчальним закладом ІІІ рівня акредитації і підпорядковується управлінню освіти і науки облдержадміністрації. Хто повинен затверджувати штатний розпис інституту? Чи є правомірною вимога управління освіти і науки в штатному розписі щодо кожної штатної посади вказувати дані особи, яка прийнята на посаду, а саме — проставляти реальний тарифний розряд, вислугу, звання, вчений ступінь? Чи повинні ми після прийняття особи на вакантну посаду вносити зміни до штатного розпису?

(м. Рівне)

 

Відповідно до

п. 2 ст. 32 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III керівник вищого навчального закладу вирішує питання діяльності вищого навчального закладу, затверджує його структуру і штатний розпис.

Крім того, згідно з

п.п. 13 п. 58 Положення про державний вищий навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 05.09.96 р. № 1074, керівник вищого навчального закладу контролює дотримання штатно-фінансової дисципліни всіма підрозділами закладу.

Також слід звернути увагу на

Порядок складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджений постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228). Так, п. 32 Порядку № 228 визначено, що кошториси, плани асигнувань загального фонду бюджету, плани надання кредитів із загального фонду бюджету, плани спеціального фонду, плани використання бюджетних коштів (крім планів використання бюджетних коштів одержувачів), помісячні плани використання бюджетних коштів і штатні розписи затверджуються керівником відповідної вищестоящої установи, за винятком кошторисів, зазначених у п. 33 Порядку № 228 (якщо законодавством не встановлено інший порядок затвердження).

Що стосується вищих навчальних закладів, то винятком щодо затвердження їх штатних розписів керівником відповідної вищестоящої установи є такі, які мають статус

національних. З цього приводу у п. 33 Порядку № 228 зазначено, що кошториси, плани асигнувань загального фонду бюджету, плани надання кредитів із загального фонду бюджету, плани спеціального фонду, плани використання бюджетних коштів, помісячні плани використання бюджетних коштів і штатні розписи національних вищих навчальних закладів, яким безпосередньо встановлені призначення у державному бюджеті, затверджуються керівниками цих закладів за погодженням з головним розпорядником, якщо інше не передбачено законодавством.

Кошториси, плани асигнувань загального фонду бюджету, плани надання кредитів із загального фонду бюджету, плани спеціального фонду і штатні розписи таких установ підписуються керівником фінансового підрозділу або головним бухгалтером та

затверджуються керівником установи, уповноваженої затверджувати такі документи, підпис якого скріплюється гербовою печаткою, із зазначенням дати.

У вашому випадку вищий навчальний заклад

не є національним і, як виходить зі змісту запитання, вищестоящою організацією для цього закладу є управління освіти і науки облдержадміністрації.

У зв’язку з вищевикладеним штатний розпис обласного інституту післядипломної освіти

затверджує керівник управління освіти і науки облдержадміністрації.

З приводу форми штатного розпису зазначимо таке.

Згідно з

п. 28 Порядку № 228 типова форма штатного розпису установи затверджується Мінфіном. На сьогодні чинною є типова форма штатного розпису, затверджена наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету» від 28.01.2002 р. № 57 (далі — наказ № 57). Ця форма штатного розпису не передбачає конкретизації даних щодо фактично працюючих працівників. Натомість у ній передбачено відображення загальних даних, зокрема, назва посади, посадовий оклад, доплати та надбавки, місячний та річний фонд заробітної плати за посадою.

Але у разі потреби міністерства та інші центральні органи виконавчої влади за

погодженням з Мінфіном можуть установлювати форму штатного розпису для відповідної галузі (п. 28 Порядку № 228).

Якщо для вашої установи було затверджено іншу форму штатного розпису, ніж затверджена

наказом № 57, і ця форма передбачає необхідність вказувати щодо кожної штатної посади дані особи, яка прийнята на відповідну посаду (тарифний розряд, вислугу, звання, вчений ступінь тощо), то звичайно ж під час прийняття нового працівника слід уносити зміни до такого штатного розпису.

Наприкінці зазначимо, що особисті дані працівників для визначення їх заробітної плати наводяться у тарифікаційному списку, форма якого затверджена Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі