Теми статей
Обрати теми

Складання довідки, що подається для призначення пенсії державним службовцям

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СКЛАДАННЯ ДОВІДКИ, ЩО ПОДАЄТЬСЯ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ДЕРЖАВНИМ СЛУЖБОВЦЯМ

 

Наталія ШАМБІР, заступник завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів

 

Як у довідці, що подається для призначення пенсії державним службовцям, відображати надбавки і премії в місяці, в якому особа перебувала у відпустці (з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення) чи на лікарняному? Яку суму надбавки наводити за цей місяць у довідці?

Чи включається до довідки надбавка за ведення військового обліку? Якщо так, то в якій колонці її відображати?

Які виплати включаються до колонки «Інші виплати»?

(м. Київ)

 

Закон України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII

(далі — Закон про держслужбу) є спеціальним законом, який регулює загальні засади діяльності, а також статус державних службовців, які працюють у державних органах та їх апараті.

Цим же

Законом визначено умови пенсійного забезпечення державних службовців, відмінні від загальної системи. Ці відмінності полягають не тільки в тому, що пенсія обчислюється в розмірі 80 — 90 % від сум заробітної плати державних службовців, на які нараховуються страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Є, звичайно, відповідні відмінності й у визначенні заробітної плати. Так, ст. 33 Закону про держслужбу передбачено, що заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок. Саме ці складові оплати праці державних службовців враховуються при обчисленні пенсії за нормами Закону про держслужбу. Урахування доплати за обов’язки щодо ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників та бронювання військовозобов’язаних не передбачено.

Форми довідок, які подаються для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до

Закону про держслужбу, затверджені постановою правління Пенсійного фонду України від 30.10.2008 р. № 19-11.

Постановою правління Пенсійного фонду України «Про виконання рішення Окружного адміністративного суду міста Києва по справі № 2а-4753/09/2670» від 14.02.2011 р. № 5-1

затверджено нову форму Довідки про складові заробітної плати (за останні 24 календарні місяці роботи або за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд перед зверненням за пенсією), що подається для призначення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу».

Нову форму довідки доповнено графою «Інші виплати». При внесенні даних до цієї графи необхідно пам’ятати, що зміни до

Закону про держслужбу в частині складових заробітної плати державних службовців та в частині обчислення їх пенсій не вносилися. Отже, до цієї графи можуть бути внесені, зокрема, дані про надбавки, які мали іншу назву, ніж зазначено у формі довідки. Наприклад, надбавка за інтенсивність праці та особливий характер роботи тощо.

Верховною Радою України прийнято у першому читанні за основу проект Закону про державну службу, яким пропонується при обчисленні пенсії за цим Законом ураховувати всі види оплати праці державного службовця, на які відповідно до законодавства нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У разі прийняття цього законопроекту при обчисленні пенсії державного службовця можна буде враховувати у тому числі й доплату за обов’язки щодо ведення військового обліку та матеріальну допомогу.

Зупинимося на питанні щодо визначення розміру надбавок та премій за період перебування у відпустці чи на лікарняному. Законодавством визначено розрахунковий період, за який визначається середня заробітна плата у випадках надання працівникам щорічної відпустки, у разі перебування їх на лікарняному тощо. Так, згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки. Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата (дохід) для застрахованих осіб у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, є останні 6 календарних місяців (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (див. Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266).

При заповненні довідки для обчислення пенсії відповідно до

Закону про держслужбу розміри вищезазначених виплат за періоди перебування державного службовця у відпустці або на лікарняному необхідно визначати за періоди, які є розрахунковими періодами для визначення середньої зарплати (у наведених випадках — це відповідно 12 та 6 місяців).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі