Теми статей
Обрати теми

Робота за сумісництвом старшої медсестри

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОБОТА ЗА СУМІСНИЦТВОМ СТАРШОЇ МЕДСЕСТРИ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів та бухгалтерської звітності

 

Чи може старша медсестра відділення перинатального центру виконувати роботу за суміщенням посади медсестри (посада вакантна) з оплатою в межах 25 % посадового окладу.

(м. Львів)

 

Питання оплати праці медичних працівників урегульовано

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з

п.п. 3.1.1 Умов № 308/519 професіоналам, фахівцям, технічним службовцям та робітникам, які виконують у тому самому закладі, установі поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, здійснюється доплата за суміщення професії (посади) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою.

Зверніть увагу: такі доплати

не встановлюються керівникам закладів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів та їх заступникам (за винятком завідувачів відділень соціальної допомоги та їх заступників, завідувачів ФАП та аптечних кіосків) (п.п. 3.1.4 Умов № 308/519).

Відповідно до

Класифікатора професій ДК 003:2010 (далі — КП) професія «сестра медична» не належить до керівних. Професійна назва «сестра медична старша» утворена із застосуванням похідного слова «старший» згідно з додатком В до КП, а отже, посада старшої медичної сестри не є керівною (лист Мінпраці від 24.12.2010 р. № 14229/0/14-10/13).

Таким чином, старша медсестра не є керівником структурного підрозділу, тому вона може виконувати роботу за суміщенням посад та відповідно отримувати доплату.

Стосовно виконання роботи за посадою медичної сестри в межах 25 %, то зауважимо, що згідно з

п.п. 3.1.3 Умов № 308/519 тільки керівникам закладів охорони здоров’я — лікарям та їх заступникам — лікарям дозволяється вести в закладах, у штаті яких вони перебувають, роботу за спеціальністю в межах робочого часу за основною посадою з виплатою їм доплати до 25 % посадового окладу лікаря відповідної спеціальності.

Старша медсестра відділення перинатального центру може виконувати роботу медсестри на умовах сумісництва.

Нагадаємо, що

сумісництво — це виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час у цій самій чи іншій установі, організації.

Відповідно до

ст. 74 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII медичною і фармацевтичною діяльністю можуть займатися особи, які мають відповідну спеціальну освіту та відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам.

Єдині кваліфікаційні вимоги до осіб, які обіймають медичні посаді, визначено в

Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78. «Охорона здоров’я», затвердженому наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117. Зокрема, в розділі «Спеціалісти» зазначеного Довідника встановлено кваліфікаційні вимоги до молодших спеціалістів усіх спеціальностей. Однією з таких вимог є неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина».

При цьому згідно з

п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половину місячної норми робочого часу. Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу.

Таким чином, робота за сумісництвом не повинна перевищувати роботу на 0,5 ставки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі