Теми статей
Обрати теми

Визначення базового місяця для аспірантів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ДЛЯ АСПІРАНТІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності

 

Згідно з п. 19 Порядку № 882 академічна стипендія аспірантам, клінічним ординаторам та докторантам встановлюється в розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи (з урахуванням наступних змін в оплаті праці на відповідних посадах), але не нижче 60 % і не вище посадового окладу, визначеного за схемою посадових окладів викладача-стажиста, — для клінічних ординаторів і аспірантів; доцента — для докторантів.

У грудні 2010 року особу зараховано до аспірантури і призначено стипендію в розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи.

Чи буде цей місяць базовим? Чи можна вважати базовим місяць підвищення звичайних стипендій, що виплачуються студентам, тобто вересень 2008 року?

(м. Харків)

 

Згідно зі

ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII індексації підлягають грошові доходи громадян, які отримані ними на території України та не мають разового характеру, до яких, зокрема, належать стипендії. Отже, стипендії повинні індексуватися та виплачуватися з урахуванням індексації.

Механізм індексації грошових доходів громадян регулюється

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Індексація стипендій проводиться в разі перевищення індексом споживчих цін, розрахованим наростаючим підсумком, порога індексації —

101 %. Індекс споживчих цін розраховують на підставі опублікованих Держкомстатом індексів інфляції (п. 11 Порядку № 1078). Офіційне опублікування індексу споживчих цін відбувається до 10 числа місяця, наступного за звітним.

Відповідно до

п. 5 Порядку № 1078 у разі підвищення розмірів стипендій місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при розрахунку індексу споживчих цін для проведення індексації. Індексація стипендій у цьому місяці не проводиться, а розрахунок індексу для проведення подальшої індексації починається з наступного місяця.

Пунктом 13 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309,

установлено, що особам, зарахованим за державним замовленням до аспірантури з відривом від виробництва, стипендія призначається з дня їх зарахування.

На підставі

п. 19 Порядку призначення та виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882), академічна стипендія аспіранту встановлюється у розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи (з урахуванням змін в оплаті праці за попереднім місцем роботи на відповідних посадах).

З урахуванням викладеного базовим при визначенні індексу споживчих цін для проведення індексації академічної стипендії аспірантам (докторантам) слід вважати місяць установлення цієї стипендії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі