Теми статей
Обрати теми

Визначення базового місяця при виході працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ПРИ ВИХОДІ ПРАЦІВНИЦІ З ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності

 

У травні 2007 року жінка, яка є держслужбовцем, пішла у відпустку для догляду за дитиною до трьох років. До виходу у відпустку їй виплачувалася надбавка за високі досягнення у праці, що становила 35 %. При поверненні з відпустки в жовтні 2009 року їй було встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 35 %.

Який місяць для неї буде базовим, якщо для відповідної категорії працівників базовим є лютий 2008 року?

(Закарпатська обл.)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Загальний підхід до визначення базового місяця викладено в

п. 5 Порядку № 1078. У цьому пункті зазначено, що базовим при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і з наступного за базовим місяця для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

У разі виходу працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку за медичними показаннями)

базовим при проведенні індексації вважається місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати на посаді, яку вона обіймає.

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Згідно зі

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок.

Надбавка за високі досягнення у праці

включається до загального доходу працівника як складова заробітної плати. Отже, місяць її встановлення згідно із законодавством є базовим при проведенні індексації.

При цьому місяць підвищення зарплати вважається базовим, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. В іншому разі місяць підвищення

не вважається базовим, і доходи індексують у загальному порядку.

У місяці виходу працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку при проведенні індексації її доходів

базовим місяцем для неї буде місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати (як за рахунок підвищення посадового окладу, так і інших її складових) для відповідної категорії працівників або посади, яку обіймала працівниця.

Якщо установлення та виплата надбавки за високі досягнення у праці, передбаченої законодавством, в організації здійснюються, наприклад, щомісячно або щоквартально, то місяці поточного її встановлення не вважаються базовими при проведенні індексації. Але якщо при черговому встановленні цієї надбавки збільшено розмір її виплати, то в такому разі місяць установлення надбавки може бути базовим.

У цьому випадку місяць установлення цієї надбавки для працівниці, яка повернулася з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та мала право й отримувала цю надбавку до виходу у відпустку для догляду, не вважається базовим. Для цієї працівниці при проведенні індексації базовим місяцем буде лютий 2008 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі