Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації грошових доходів громадян, одержаних у гривнях на території України

Редакція ББ
Лист від 27.07.2011 р. № 150-10/136-11

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ІНДЕКСАЦІЇ ГРОШОВИХ ДОХОДІВ ГРОМАДЯН, ОДЕРЖАНИХ У ГРИВНЯХ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Лист від 27.07.2011 р. № 150-10/136-11

(витяг)

 

<…>

Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690, від 11.07.2007 р. № 913 та від 12.03.2008 р. № 170), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Отже, якщо умови оплати праці установи (організації) передбачають виплату премії (крім одноразової виплати), то вона враховується у загальному доході, який підлягає індексації.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення, у тому числі за рахунок виплат, передбачених п. 2 Порядку, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються. Обчислення індексу для подальшої індексації починається з наступного за базовим місяця. При цьому сума збільшення грошових доходів має перевищувати суму індексації, яка б мала бути нарахована за відповідний місяць.

У разі підвищення працівнику заробітної плати, для визначення базового місяця при проведенні індексації здійснюється порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації, що нараховується в місяці збільшення грошового доходу.

При проведенні такого порівняння береться заробітна плата до підвищення (з урахуванням посадового окладу, доплат, надбавок, передбачених чинним законодавством, та премій) у розрахунку за повний відпрацьований місяць та величина приросту індексу споживчих цін, на який нараховується індексація.

Місяць установлення надбавки, що передбачена чинним законодавством, та місяць, в якому збільшується її розмір за рахунок постійно зростаючого відсотка порівняно з попереднім періодом, вважаються базовими при проведенні індексації у разі, якщо сума підвищення грошових доходів перевищує суму індексації, яка б мала бути нарахована за відповідний місяць.

При цьому місяць поновлення виплати передбаченої законодавством надбавки після тимчасової її невиплати не є підставою вважати місяць базовим для проведення індексації.

У разі якщо одночасно з поновленням виплати надбавки має місце збільшення її розміру, то в такому випадку місяць, в якому відбулося таке підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації.

Якщо відбувається зростання заробітної плати за рахунок підвищення розміру посадового окладу та доплати за роботу в нічний час, то місяць такого підвищення вважається базовим.

У випадку якщо розмір посадового окладу не підвищився, але відбулося збільшення доплати за роботу в нічний час, то підстав вважати місяць базовим при проведенні індексації немає, оскільки розмір доплати за роботу в нічний час підвищується за рахунок кількості відпрацьованих нічних годин.

Що стосується проведення індексації для жінки-держслужбовця, яка вийшла з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, то базовим слід вважати місяць, у якому відбулося останнє підвищення заробітної плати на посаді, яку вона займає.

 

В. о. директора Департаменту стратегічного планування Н. Підлужна

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

МІНСОЦПОЛІТИКИ ПРО НЮАНСИ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПРАЦІВНИКІВ

У

листі, що коментується, Мінсоцполітики розглянуло питання, пов’язані з визначенням базового місяця при проведенні індексації заробітної плати працівників.

Нагадаємо, що загальний підхід до визначення базового місяця викладено в

п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), в якому зазначено, що базовим для проведення індексації є місяць підвищення:

розмірів мінімальної заробітної плати. Однак якщо при законодавчому підвищенні мінімальної зарплати не збільшується реальна зарплата працівників, то в цьому випадку місяць підвищення загального рівня мінімальної заробітної плати не вважається базовим і індексація продовжується на раніше визначені індекси;

зарплати працівника, не пов’язаного з підвищенням мінімальної заробітної плати.

Для визначення базового місяця необхідно порівнювати суму підвищення зарплати та суму індексації, яку могло бути нараховано в місяці підвищення грошового доходу. При цьому порівняльні розрахунки потрібно проводити з попереднім місяцем (виходячи з умов

повністю відпрацьованого місяця, з урахуванням постійних доплат, надбавок та премій). Це має значення, коли підвищення доходу відбувається в середині місяця або в місяці, відпрацьованому не повністю (наприклад, коли працівник частину місяця перебував у відпустці або хворів).

При цьому необхідно мати на увазі, що місяць вважатиметься базовим,

якщо:

1) сума підвищення заробітної плати перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. В іншому разі місяць підвищення

не вважається базовим, і доходи індексують у загальному порядку.

Підкреслимо, що невизнання місяця базовим унаслідок незначного перевищення суми підвищення заробітної плати над сумою можливої індексації (навіть на 1 копійку) суперечить

п. 5 Порядку № 1078;

2) підвищення зарплати відбувається за рахунок збільшення її

постійних складових. Ця умова випливає з п. 2 Порядку № 1078. До цієї умови слід ставитися з особливою увагою, адже дохід може підвищитися за рахунок виплат, які не завжди мають постійний характер.

У базовому місяці індексацію заробітної плати

не проводять. Із місяця, наступного за базовим, починають розрахунок нового індексу споживчих цін наростаючим підсумком.

Тепер зупинимося на кожному з питань, розглянутих у

листі, що коментується, докладно.

 

Як виплата премій впливає на проведення індексації?

Насамперед нагадаємо: індексації підлягають грошові доходи громадян,

що не мають разового характеру, у тому числі зарплата, складовою частиною якої є премії (п. 2 Порядку № 1078). Отже, премії, які мають постійний (систематичний) характер, належать до індексованих доходів.

У зв’язку з цим, як підкреслило Мінсоцполітики в

листі, що коментується, премії (крім одноразової виплати премії), які передбачені умовами оплати праці установи, уключаються до загального доходу, що підлягає індексації, а також беруть участь у проведенні порівняльних розрахунків для визначення базового місяця при підвищенні зарплати.

Зверніть увагу: ідеться про

премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань та функцій, які згідно з п. 2.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, входять до складу додаткової заробітної плати. Підкреслимо: якщо такі премії у зв’язку з недостатнім фінансуванням виплачуються нерегулярно або за рахунок економії фонду оплати праці, це не є підставою вважати такі виплати одноразовими.

Якщо ж грошовий дохід працівника підвищився за рахунок виплати премії, яка має одноразовий характер (наприклад, премія до ювілею), то місяць виплати такої премії

не вважається базовим.

Можна сказати, що премія, яка виплачується

постійно, нічим не відрізняється від постійної доплати або надбавки, коли б не одне «але»: така премія повинна дійсно виплачуватися постійно та на однакових умовах (або у фіксованому розмірі) кожного місяця. Однак усім відомо, що в бюджетних установах виплата премій на таких умовах — велика рідкість. Здебільшого премії виплачуються залежно від фінансових можливостей, тому в окремих місяцях розмір премії може бути зменшено або премія може не виплачуватися зовсім. Чи впливають такі коливання на проведення індексації?

Нагадаємо, що відповідь на це запитання було надано в

листі Мінпраці від 17.08.2010 р. № 161/10/136-10. У ньому фахівці цього Міністерства роз’яснили: місяць установлення працівнику премії, а також місяць, в якому збільшено розмір такої премії порівняно з попереднім періодом, є базовими для проведення індексації.

У разі збільшення або зменшення доходу працівника за рахунок зміни розміру премії

в окремі місяці, місяць виплати більшої суми премії не вважається базовим. У такому разі індексація продовжується відповідно до індексу, розрахованого згідно з Порядком № 1078.

Інакше кажучи, слід узяти за правило: зміна базового місяця при проведенні індексації відбувається тільки в разі, якщо розмір премії збільшується не в окремому місяці,

а на постійній основі , що випливає з п. 2 Порядку № 1078.

Якщо

в окремому місяці премію виплачено в більшій сумі (а в подальшому — у звичайній або не виплачено взагалі), то такий місяць не буде базовим апріорі, оскільки премія в такому розмірі не виплачуватиметься постійно. У цьому випадку немає необхідності проводити порівняльні розрахунки для визначення місяця базовим.

Якщо ж

одночасно премію виплачено в більшій сумі та встановлено на постійній основі, то такий місяць можна прийняти за базовий (за умови, що сума підвищення зарплати перекриє суму можливої індексації).

Якщо розмір щомісячної премії не прив’язаний до посадового окладу та визначається щомісячно наказом керівника залежно від фінансових можливостей і розмір премії кожного разу різний, то в цьому випадку збільшення або зменшення доходу працівника за рахунок зміни розміру премії

в окремі місяці, а також місяць виплати більшої суми премії не вважається базовим.

Розглянемо приклади.

Приклад 1.

Держслужбовцю наказом керівника в січні 2011 року встановлено щомісячну премію у розмірі 25 % посадового окладу, яка склала 240 грн. Сума підвищення доходу у зв’язку з установленням премії перекрила суму можливої індексації. Січень було визнано базовим місяцем.

У лютому — липні 2011 року премія не виплачувалася через відсутність коштів на її виплату.

У серпні 2011 року премію виплачено у звичайному розмірі — 25 % посадового окладу в сумі 240 грн. Серпень не вважається базовим місяцем, оскільки поточні коливання сум установлених премій залежно від фінансових можливостей (уключаючи й

можливу відсутність виплати в окремі місяці) не можуть бути підставою для визнання місяця, в якому виплати були відновлені, базовим.

У вересні — жовтні 2011 року премія не виплачувалася.

У листопаді 2011 року згідно з наказом керівника (

тільки в цьому місяці) премію виплачено в розмірі 50 % посадового окладу, тобто в сумі 480 грн. Такий місяць не є базовим, оскільки підвищення розміру премії не має постійного характеру. Порівняльні розрахунки для визначення місяця базовим не здійснюють.

У грудні 2011 року премію виплачено у звичайному розмірі — 25 % посадового окладу, тобто в сумі 240 грн.

Приклад 2.

Упродовж 2011 року працівнику, оплата праці якого здійснюється на основі Єдиної тарифної сітки, премія виплачувалася три рази:

— у лютому 2011 року — у розмірі, установленому наказом керівника, а саме в сумі 300 грн.;

— у серпні 2011 року — у розмірі, установленому наказом керівника, а саме в сумі 400 грн.;

— у листопаді 2011 року — у розмірі, установленому наказом керівника, а саме в сумі 500 грн.

У цьому випадку лютий, серпень і листопад 2011 року

не будуть базовими, оскільки виплата премії не має постійного характеру.

 

Як індексувати зарплату, якщо надбавки виплачуються нерегулярно?

Наступне запитання, на яке надало роз’яснення Мінсоцполітики в

листі, що коментується, стосується визначення базового місяця при нерегулярній виплаті надбавки.

Відразу слід зауважити, що не йдеться про обов’язкові надбавки, які є гарантованими та повинні виплачуватися кожного місяця в установленому розмірі (наприклад, надбавка за вислугу років; надбавка за тривалість безперервної роботи, що виплачується медичним працівникам; надбавка за особливі умови праці, яка виплачується бібліотечним працівникам).

Роз’яснення стосуються таких видів необов’язкових надбавок, як, наприклад, надбавка за високі досягнення у праці.

Нагадаємо, що особливості проведення індексації при нерегулярній виплаті надбавки за високі досягнення у праці було розглянуто ГоловКРУ в

листі від 29.11.2010 р. № 02-14/1818 та Мінпраці в листі від 09.09.2010 р. № 171/10/136-10 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 13). У коментарі до цих листів ми підкреслювали: при нерегулярній виплаті надбавки слід виходити, насамперед, з формулювання наказу керівника (про встановлення надбавки, зняття надбавки, відновлення виплати надбавки, зменшення або збільшення її розміру).

З урахуванням роз’яснень, наведених у

листі, що коментується, вкажемо, що при нерегулярній виплаті надбавки слід виходити з такого:

1) місяць

установлення надбавки є базовим при проведенні індексації (якщо сума підвищення зарплати у зв’язку з її встановленням перевищить суму індексації, яку може бути нараховано в цьому місяці);

2) якщо дохід працівника

зменшився за рахунок того, що розмір надбавки знизився, надбавку скасували або припинили її виплату, то індексація продовжується на індекси, визначені згідно з Порядком № 1078;

3) якщо дохід працівника

збільшився за рахунок того, що виплата надбавки відновлюється після тимчасової її невиплати, то це не є підставою вважати місяць відновлення виплати надбавки базовим.

Поточні коливання сум установлених

надбавок і доплат залежно від фінансових можливостей (уключаючи й можливу відсутність виплати в окремі місяці) не можуть бути підставою для визнання місяця, в якому виплати було відновлено або їх розмір був більший, ніж у попередніх місяцях, базовим.

Також додамо, що наказ керівника з формулюванням про відновлення виплати надбавки може бути видано

тільки у випадку, якщо виплата такої надбавки була раніше припинена (що зафіксовано в наказі), а не в разі, коли надбавку було скасовано.

Якщо

одночасно з відновленням виплати надбавки має місце збільшення її розміру, то місяць відновлення її виплати вважається базовим (якщо сума підвищення перекрила суму можливої індексації);

4) якщо наказом керівника надбавка знімається (скасовується), то в подальшому таку надбавку можна тільки встановити

заново, а не відновити її виплату. При цьому, як уже зазначалося, місяць установлення надбавки є базовим при проведенні індексації (якщо сума підвищення зарплати перевищить суму індексації, яку може бути нараховано в цьому місяці);

5) якщо наказом керівника збільшено відсоток надбавки порівняно з попереднім періодом

на постійній основі, то такий місяць буде базовим (якщо сума підвищення зарплати перевищить суму індексації, яку може бути нараховано в цьому місяці).

 

Чи впливає доплата за роботу в нічний час на визначення місяця базовим?

Якщо режимом роботи установи (організації) передбачено ведення роботи в нічний час, то доплати за роботу в нічний час належать до виплат

постійного характеру. Ця доплата включається до доходу працівника у вигляді зарплати та входить до його доходу для проведення індексації. Будучи постійною складовою заробітної плати, доплата за роботу в нічний час повинна враховуватися під час проведення порівняльних розрахунків при визначенні базового місяця в разі підвищенні заробітної плати.

Що стосується визначення базового місяця при збільшенні розміру доплати за роботу в нічний час, то в

листі, що коментується, Мінсоцполітики зазначило:

— якщо відбулося збільшення зарплати за рахунок підвищення розміру посадового окладу і доплати за роботу в нічний час

одночасно, то місяць такого збільшення зарплати вважається базовим (за умови, що сума підвищення перекрила суму можливої індексації);

— якщо збільшилася тільки доплата за роботу в нічний час (за рахунок збільшення кількості відпрацьованих нічних годин), то підстав для визнання

місяця базовим немає. Порівняльні розрахунки для визначення місяця базовим не здійснюють.

Приклад 3.

У січні 2011 року відбулося збільшення заробітної плати працівника за рахунок підвищення розміру його посадового окладу та доплати за роботу в нічний час. Сума підвищення заробітної плати перевищила суму можливої індексації. Отже, у такому разі січень 2011 року вважається базовим при проведенні індексації заробітної плати.

У березні 2011 року абсолютний розмір доплати за роботу в нічний час підвищився

за рахунок збільшення кількості відпрацьованих нічних годин. Отже, підстав для визнання березня 2011 року базовим немає.

Додамо: якщо режимом роботи установи (організації) передбачено виконання роботи у святкові дні, то оплата за роботу у святкові дні при визначенні базового місяця

не повинна враховуватися, оскільки вона не має постійного характеру. На це фахівець Мінсоцполітики звертав увагу в консультації, опублікованій у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 26, с. 29.

 

Як індексувати зарплату працівниці після її виходу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років?

Останнє запитання, яке розглянуто в

листі, що коментується, стосується встановлення базового місяця в разі виходу на роботу працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років. Проблема полягає в тому, що Порядком № 1078 це питання не врегульовано. Проте фахівці Мінпраці постаралися заповнити цю прогалину у своїх письмових роз’ясненнях.

Так, у

листі Мінпраці від 15.02.2010 р. № 19/10/136-10 зазначалося таке: в разі виходу працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку базовим при проведенні індексації вважається місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати на посаді, яку обіймає ця працівниця. Свою позицію Мінсоцполітики підтвердило й у листі, що коментується.

Водночас підкреслимо, що це загальний випадок. Окремі випадки розглянемо на прикладах.

Приклад 4

. Жінка-держслужбовець вийшла на роботу після декретної відпустки в лютому 2011 року. У цьому ж місяці їй було встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 40 %. За посадою, яку вона обіймає, останнє підвищення окладів було в лютому 2008 року.

Згідно зі ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок.

Надбавка за високі досягнення у праці включається до загального доходу працівника як складова заробітної плати. Тому місяць її встановлення є

базовим при проведенні індексації (якщо сума підвищення заробітної плати перекрила суму можливої індексації).

Отже, у цьому випадку місяць установлення надбавки за високі досягнення у праці (лютий 2011 року) можна прийняти за базовий з метою проведення індексації за умови, що сума збільшення зарплати перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. Для порівняльних розрахунків слід узяти всі постійні складові зарплати за повний робочий місяць.

Приклад 5

. Жінка-держслужбовець вийшла на роботу після відпустки для догляду за дитиною до трьох років у лютому 2011 року. До вибуття в таку відпустку їй виплачувалася надбавка за високі досягнення у праці в розмірі 35 %, а базовим місяцем для проведення індексації її зарплати був лютий 2008 року. Після виходу з відпустки їй також було встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 35 %.

У цьому випадку місяць установлення цієї надбавки для працівниці, яка вийшла з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та яка отримувала таку ж надбавку до вибуття у відпустку, не вважається базовим. Для цієї працівниці при проведенні індексації її зарплати базовим місяцем залишається лютий 2008 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі