Теми статей
Обрати теми

Сума, отримана платником податку за здавання крові, відображається у ф. № 1ДФ

Редакція ББ
Лист від 05.08.2011 р. № 14243/6/17-0215

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

сума, отримана платником податку за здавання крові, відображається у ф. № 1ДФ

Лист від 05.08.2011 р. № 14243/6/17-0215

 

Державна податкова служба України згідно з ст. 52 Податкового кодексу України розглянула <…> звернення щодо заповнення податковими агентами податкового розрахунку і повідомляє.

Відповідно до підпункту «б» пункту 176.2 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України (далі — Кодекс) особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (далі — Податковий розрахунок) у строки, встановлені Кодексом для податкового кварталу, до органу державної податкової служби за місцем свого розташування.

Відповідно до Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, сума, отримана платником податку за здавання ним крові, грудного жіночого молока, інших видів донорства, яка виплачується з бюджету чи бюджетною установою (п.п. 165.1.33 п. 165.1 ст. 165 Кодексу), які згідно з Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку, затвердженим наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.01.2011 р. за № 46/18784 (далі — наказ 1020), відображаються у Податковому розрахунку ф. № 1ДФ ознакою доходу «154».

Податковий розрахунок містить персоніфіковані дані щодо сум нарахованого та виплаченого доходу і за запитом до ДПС такі дані можуть бути використані, зокрема, органами, що призначають різного виду соціальну допомогу сім’ям відповідно до чинного законодавства. Органи, що призначають таку допомогу, користуються усіма офіційними джерелами, які містять інформацію про доходи громадян, у тому числі інформацією органів державної податкової служби.

Результатами пропозиції щодо невідображення сум доходів з ознакою «154» може бути порушення Порядку заповнення звітності форми № 1ДФ, декларування окремих видів доходів, зміна відповідальності за виконання платником податку податкових зобов’язань та інше, що, в свою чергу, пов’язане зі змінами законодавства та нормативно-правових актів про оподаткування фізичних осіб, а також надання недостовірних даних про доходи відповідним органам.

Внесення змін до наказу № 1020 здійснюється у встановленому порядку за наслідками прийняття відповідних змін до законів.

 

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
 заступник Голови ДПС України С. Лекарь

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

СУМА ДОХОДУ ВІД ДОНОРСТВА МАЄ ВІДОБРАЖАТИСЯ
В ПОДАТКОВОМУ РОЗРАХУНКУ ЗА Ф. № 1ДФ

У

листі, що коментується, фахівці Державної податкової служби України надали роз’яснення щодо відображення в Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ), затвердженому наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020 (далі — Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ), сум доходу, отриманих донором за здавання крові. Зупинимося на них докладніше.

Згідно зі

ст. 2 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР (далі — Закон № 239) донорство крові та її компонентів — це добровільний акт волевиявлення людини, що полягає в здаванні крові або її компонентів для подальшого безпосереднього використання їх для лікування, виготовлення відповідних лікарських препаратів або використання в наукових дослідженнях.

Узяття, переробку та зберігання донорської крові та її компонентів, реалізацію їх та виготовлених із них препаратів здійснюють спеціалізовані установи і заклади переливання крові та відповідні підрозділи закладів охорони здоров’я, що перебувають у віданні МОЗ, інших міністерств і відомств та органів охорони здоров’я АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя.

За особистим бажанням донора здавання крові та (або) її компонентів може здійснюватися безоплатно або з

оплатою. Порядок оплати здавання донорами крові та її компонентів установлено постановою КМУ «Про підвищення рівня оплати давання донорами крові та (або) її компонентів» від 27.12.2006 р. № 1821.

Оплату здавання донорами крові та (або) її компонентів здійснюють спеціалізовані установи та заклади переливання крові та відповідні підрозділи закладів охорони здоров’я, в яких донор здавав кров та (або) її компоненти.

Згідно з

п.п. 165.1.33 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) сума, отримана платником податку за здавання ним крові, грудного жіночого молока, інші види донорства, яка виплачується з бюджету чи бюджетною установою, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Отже, такі суми не обкладаються податком на доходи фізосіб.

Водночас, як передбачено

Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженим наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020 (далі — Порядок № 1020), сума, отримана платником податку за здавання ним крові, грудного жіночого молока, інші види донорства, яка виплачується з бюджету або бюджетною установою, відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «154».

Таким чином, незважаючи на те що сума доходу від донорства за здавання крові (її компонентів) не обкладається податком на доходи фізосіб, такі виплати необхідно відображати в

Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ, що й підтвердила ДПСУ в листі, що коментується.

У цьому

листі також зазначено, що органи ДПСУ можуть надавати дані, зокрема, органам, які призначають різного виду соціальну допомогу сім’ям відповідно до чинного законодавства (на їх запити) про доходи громадян від донорства.

Додамо, що працівникам бухгалтерії закладу охорони здоров’я для правильного заповнення

Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ необхідно з’ясувати ідентифікаційний номер донора, оскільки саме він указується у графі 2 цього Розрахунку.

Та якщо з питанням щодо відображення в

Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ сум доходу, отриманих донором за здавання крові, ситуація прояснилася, то, на жаль, за межами уваги фахівців ДПСУ залишилося інше питання, пов’язане з оподаткуванням та відображенням у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ інших виплат донорам, що здійснюються закладом охорони здоров’я.

Так, згідно зі

ст. 9 Закону № 239 у день здавання крові та (або) її компонентів донор забезпечується безоплатним сніданком та обідом за рахунок коштів закладу охорони здоров’я, що здійснює взяття у донора крові та (або) її компонентів. У разі неможливості забезпечення таким харчуванням відповідний заклад охорони здоров’я має відшкодувати донору готівкову вартість відповідних наборів харчування.

Норми харчування донорів та рекомендації щодо складання відповідних наборів продуктів затверджуються Міністерством охорони здоров’я України. Вартість наборів продуктів для харчування донорів установлюється Радою Міністрів АР Крим, органами державної виконавчої влади областей, міст Києва та Севастополя.

Підкреслимо: окремої норми, що встановлює порядок оподаткування доходів у вигляді безоплатного харчування або компенсації його вартості донорам,

ПКУ не встановлено.

Зауважимо, що не було врегульовано це питання і

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889), що діяв до набуття чинності ПКУ. У зв’язку з цим свого часу ДПАУ в листі від 13.06.2006 р. № 11082/7/17-0717 роз’яснювала: якщо компенсація вартості набору харчування (у межах установлених норм) донору здійснюється закладом охорони здоров’я за рахунок коштів, передбачених ст. 4 Закону № 239/95, то на підставі пп. 4.3.1 і 4.3.29 ст. 4 Закону № 889 його вартість не підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Вважаємо, що з набуттям чинності

ПКУ в питанні обкладення податком на доходи фізосіб компенсації вартості набору харчування слід дотримуватися такого самого підходу.

Так, якщо компенсація вартості набору харчування (у межах установлених норм) донору здійснюється закладом охорони здоров’я за рахунок коштів, передбачених

ст. 4 Закону № 239, то на підставі пп. 165.1.1 і 165.1.33 ст. 165 ПКУ його вартість не підлягає обкладенню податком на доходи фізосіб. Якщо донора забезпечують безоплатним харчуванням, то його вартість також не включають до оподатковуваного доходу.

При цьому як вартість безоплатного харчування, так і сума компенсації вартості набору харчування, отримана платником податку, повинні відображатися в

Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «154». До речі, такі самі роз’яснення було надано фахівцем ДПСУ в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 21, с. 17.

Щоб остаточно розставити всі крапки над «і» у цьому питанні, ми надіслали відповідний запит до ДПСУ. Як тільки на нього буде отримано відповідь, ми негайно повідомимо вас про це.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі