Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності педагогічним працівникам

Редакція ББ
Лист від 19.05.2010 р. № 144/18/99-10

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності педагогічним працівникам

Лист від 19.05.2010 р. № 144/18/99-10

(витяг)

 

<…>

Розрахунок середньої заробітної плати провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266, за фактично відпрацьовані в розрахунковому періоді робочі дні згідно з графіком роботи установи (працівника).

Обчислення страхових виплат педагогічним працівникам здійснюється згідно з пунктом 14 цього Порядку виходячи з середньоденної заробітної плати за відпрацьований час.

Для педагогічного працівника робочими днями згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності, вважаються робочі дні згідно з встановленим індивідуальним графіком роботи, в які має нараховуватись заробітна плата відповідно до табеля обліку робочого часу, пропущені через непрацездатність.

Якщо педагогічному працівникові встановлено неповний робочий день в місяцях розрахункового періоду або в періоді, за який виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності, для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця слід застосовувати середньогодинну заробітну плату відповідно до пункту 15 Порядку.

<…>

Оплата праці за виконання роботи за тимчасово відсутнього працівника враховується при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, при цьому розрахунок здійснюється згідно з пунктом 14 Порядку виходячи з середньоденної заробітної плати за відпрацьований час. Тільки у разі встановлення неповного робочого дня застосовується середньогодинна заробітна плата.

<…>

 

Директор Департаменту соціального партнерства
 і загальнообов’язкового державного соціального страхування
 В. Ступак

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ОСОБЛИВОСТІ РОЗРАХУНКУ ЛІКАРНЯНИХ ДЛЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

У

листі, який коментується, Мінпраці надало роз’яснення щодо порядку розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності педагогічним працівникам у випадках, коли:

1) педагогічне навантаження працівника розподілене нерівномірно та в один (декілька) із днів тижня уроків (занять) немає;

2) педагогічний працівник у розрахунковому періоді виконував обов’язки тимчасово відсутнього працівника.

Докладно розглянемо порядок розрахунку лікарняних у кожному випадку.

 

Якщо в один (декілька) із днів тижня у педагогічного працівника немає занять

У розкладі занять уроки (заняття) педагогічного працівника може бути розподілено нерівномірно. У різні дні навчального тижня одного і того самого педагогічного працівника, як правило, буває різна кількість уроків (занять). А в якийсь день тижня їх може й зовсім не бути.

Як відомо, середня заробітна плата для розрахунку страхових виплат, у тому числі й лікарняних, розраховується відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванню, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Згідно з

п. 20 Порядку № 1266 сума лікарняних розраховується шляхом множення суми денної (годинної) виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної (середньогодинної) зарплати залежно від страхового стажу, на кількість днів (годин), що підлягають оплаті за графіком роботи установи (структурного підрозділу або за індивідуальним графіком роботи).

У

листі, що коментується, фахівці Мінпраці підкреслили: для педагогічного працівника робочими днями за графіком роботи, які припадають на дні тимчасової непрацездатності, вважаються робочі дні згідно з установленим індивідуальним графіком роботи, в які повинна нараховуватися заробітна плата відповідно до Табеля обліку використання робочого часу, пропущені внаслідок непрацездатності.

Таким чином, якщо розклад педагогічного працівника побудовано так, що в певні дні тижня в нього немає занять, виникає запитання: чи оплачуються ці дні в разі тимчасової непрацездатності такого працівника?

Насамперед зауважимо: якщо педагогічний працівник виконує встановлене педагогічне навантаження, наприклад, за три дні, то така робота

не вважається роботою на умовах неповного робочого часу (тижня), оскільки ним виконується норма годин на ставку. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 22.09.2010 р. № 837/13/84-10 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 44). У зв’язку з цим при обчисленні лікарняних слід розраховувати середньоденну, а не середньогодинну зарплату. На що звернуло увагу Мінпраці в листі, що коментується.

При цьому дні тижні, в які розкладом занять у педагогічного працівника не передбачено проведення уроків (занять), вихідними для нього

не вважаються, оскільки протягом цього часу він може залучатися до інших видів організаційно-педагогічної діяльності. На це Мінсоцполітики звернуло увагу в листі від 30.06.2011 р. № 212/13/116-11, опублікованому на с. 6 цього номера. Умови роботи в такі дні встановлюються Правилами внутрішнього трудового розпорядку закладу, наказами керівника.

Таким чином, дні тижня, в які у педагогічного працівника немає занять,

вважаються робочими. Такі дні, пропущені у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю працівника, повинні оплачуватися на загальних підставах.

Приклад 1

. Учитель математики має педагогічне навантаження в розмірі 18 годин на тиждень та згідно з розкладом занять працює 4 дні на тиждень: понеділок, вівторок, середа — по 5 годин, четвер — 3 години, в п’ятницю уроків не проводить. У вересні 2011 року вчитель був на лікарняному з 19.09.2011 р. по 23.09.2011 р. Листок непрацездатності оплачується в розмірі 80 % середньої заробітної плати.

Дані щодо зарплати в розрахунковому періоді наведемо в таблиці.

 

Розрахунковий період

Відпрацьовані дні за графіком роботи, роб. дн.

Заробітна плата, яка бере участь у розрахунку лікарняних, грн.

Березень

22 (відпрацьовано повністю)

1890,60

Квітень

20 (відпрацьовано повністю)

1890,60

Травень

19 (відпрацьовано повністю)

1890,60

Червень

20 (відпрацьовано повністю)

1890,60

Липень

1 (щорічна відпустка)*

85,90

Серпень

3 (щорічна відпустка)

257,70

Усього

85

7906,00

* Зверніть увагу: дні, протягом яких за працівником зберігався середній заробіток (зокрема, період перебування в щорічній відпустці), не беруть участі в розрахунку, оскільки вони не є відпрацьованими. Відповідно оплата періоду перебування у відпустці не враховується при розрахунку середньоденної заробітної плати для обчислення лікарняних.

 

1.

Сума середньоденної заробітної плати становитиме 93,01 грн. (7906,00 грн. : 85 роб. дн.).

2. На період тимчасової непрацездатності (з 19 по 23 вересня 2011 року) припадає 5 робочих днів (

п’ятниця також вважається робочим днем). На перші 5 днів хвороби припадає 5 робочих днів. Отже, листок непрацездатності повністю оплачується за рахунок роботодавця в розмірі 372,05 грн. (93,01 грн. х 80 % х 5 роб. дн.).

 

Якщо педагогічний працівник у розрахунковому періоді виконував обов’язки тимчасово відсутнього працівника

Особливості організації та оплати праці заміни тимчасово відсутніх учителів розглянуто в статті, наведеній на с. 12 цього номера.

Так, оплата праці за заміну тимчасово відсутнього працівника залежить від того, як саме було організовано таку заміну (див. таблицю на с. 10):

 

Організація заміни

Порядок оплати праці

1. Заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї самої спеціальності. Заміщення тривало не більше 2 місяців

Години заміщення повинні оплачуватися понад установлену тарифікацію тижневого навантаження виходячи з погодинного розрахунку за фактично відпрацьований час

2. Заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї самої спеціальності. Заміщення тривало більше 2 місяців

Оплата здійснюється з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, тобто за тарифікацією

 

Найбільше запитань виникає, коли години заміщення оплачуються виходячи з погодинного розрахунку. Тут слід зазначити таке: незважаючи на те що облік часу, відпрацьованого вчителем за свого колегу, ведеться в годинах, які оплачуються виходячи з погодинного розрахунку, це не означає, що в такому разі слід розраховувати середньогодинну заробітну плату. У цьому випадку також слід розраховувати середньоденну заробітну плату, на що і звернуло увагу Мінпраці у

листі, що коментується.

У зв’язку з цим виникає додаткове запитання: чи збільшується кількість відпрацьованих днів за рахунок годин заміщення тимчасово відсутнього працівника? Тут потрібно пам’ятати, що погодинна оплата за години заміщення тимчасово відсутніх працівників

не є доплатою за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників. Згідно з п.п. 3 п. 4 наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників установлюється в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника здійснюється в межах робочого часу за основним місцем роботи.

Водночас педагогічні працівники витрачають на виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників

додатковий час понад установлену їм норму. Така робота не є сумісництвом, а оплата часу її виконання є заробітною платою за відпрацьований час. У зв’язку з цим така оплата враховується при розрахунку лікарняних на підставі абз. 1 п. 7 Порядку № 1266.

Однак оскільки облік робочого часу педагогічних працівників ведеться у днях, то кількість відпрацьованих днів за рахунок годин заміщення тимчасово відсутнього працівника

не збільшується.

Приклад 2

. У вересні 2011 року вчитель хворів з 19.09.2011 р. по 23.09.2011 р. У розрахунковому періоді для обчислення лікарняних учитель заміщав свого колегу на умовах погодинної оплати. Кількість проведених годин заміни згідно із Журналом заміни пропущених уроків — 22 год.

Листок непрацездатності працівника оплачується в розмірі 80 % середньої заробітної плати.

Дані щодо зарплати в розрахунковому періоді наведемо в таблиці.

 

Розрахунковий період

Відпрацьовані дні за графіком роботи, роб. дн.

Заробітна плата, що бере участь у розрахунку лікарняних, грн.

Зарплата за години заміщення, грн.

Березень

22 (відпрацьовано повністю)

1890,60

393,93 (22 год.)

Квітень

20 (відпрацьовано повністю)

1890,60

Травень

19 (відпрацьовано повністю)

1890,60

Червень

20 (відпрацьовано повністю)

1890,60

Липень

1 (щорічна відпустка)

85,90

Серпень

3 (щорічна відпустка)

257,70

Усього

85

7906,00

393,93

 

1. Сума середньоденної заробітної плати становитиме 97,65 грн. ((7906,00 грн. + 393,93 грн.) 

: 85 роб. дн.).

2. На період тимчасової непрацездатності (з 19 по 23 вересня 2011 року) припадає 5 роб. дн. На перші 5 днів хвороби припадає 5 роб. дн. Отже, листок непрацездатності повністю оплачується за рахунок роботодавця у розмірі

390,60 грн. (97,65 грн. х 80 % х 5 роб. дн.).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі