Теми статей
Обрати теми

Питання оплати праці керівних працівників навчальних закладів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ КЕРІВНИХ ПРАЦІВНИКІВ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

Додатком 7 до наказу Міносвіти від 26.09.2005 р. № 557 визначено порядок установлення тарифних розрядів директорам загальноосвітніх навчальних закладів. При цьому цим наказом не передбачається встановлення тарифних розрядів залежно від будь-якого іншого показника, крім кількості учнів. Відповідно до наказу начальника відділу освіти керівникам загальноосвітніх навчальних закладів з однаковою кількістю учнів було встановлено різні тарифні розряди, при цьому такий наказ не було погоджено з профспілкою. Просимо роз’яснити, чи відповідає цей наказ чинному законодавству?

(м. Вінниця)

 

Відповідно до

ст. 20 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII призначення на посаду та звільнення з посади керівника державного та комунального загальноосвітнього навчального закладу здійснює відповідний орган управління освіти.

Умови оплати праці працівників навчальних закладів, у тому числі й керівників загальноосвітніх установ, визначено

наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), а також Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, діапазон тарифних розрядів посад керівників шкіл, шкіл — дитячих садків, шкіл-інтернатів, дитячих будинків, дитячих будинків-інтернатів, приймальників-розподільників для неповнолітніх, шкіл та професійних училищ соціальної реабілітації, спеціальних шкіл, спеціальних шкіл-інтернатів, санаторних шкіл, санаторних шкіл — інтернатів, ліцеїв, гімназій, колегіумів, училищ фізичної культури визначено

додатком 7 до наказу № 557 і залежить тільки від кількості учнів (вихованців):

 

Назва установ

Тарифні розряди

Загальноосвітні школи, спеціальні школи для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, санаторні школи для дітей, які потребують тривалого лікування, вечірні (змінні), середні музичні і художні школи, школи — дитячі садки, школи-інтернати, училища фізичної культури з кількістю учнів:

— до 300

12 — 14

— від 301 до 1000

14 — 15

— більше 1000

15 — 16

Спеціальні школи-інтернати для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, санаторні школи-інтернати для дітей, які потребують тривалого лікування, дитячі будинки всіх типів, школи та професійні училища соціальної реабілітації, приймальники-розподільники для неповнолітніх дітей, школи-інтернати для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, гімназії, ліцеї, колегіуми з кількістю учнів (дітей, вихованців):

— до 150

12 — 14

— від 151 до 300

14 — 15

— понад 300

15 — 16

 

Порядок визначення посадових окладів керівних та інших працівників установ освіти, посадові оклади яких установлюються залежно від кількості учнів (вихованців, дітей), визначено

розд. IV Інструкції № 102.

Так, відповідно до

п. 19 розд. IV цієї Інструкції при встановленні посадових окладів керівників шкіл, шкіл-інтернатів усіх типів та найменувань контингент учнів (вихованців, дітей) визначається за обліковим складом учнів, дітей, вихованців на початок навчального року.

Якщо заклад освіти відкривається протягом календарного року, обліковий склад ураховується за планом на кінець календарного року, а плановий середньомісячний контингент визначається виходячи з кількості місяців, що залишилися до кінця року (

п. 20 розд. IV Інструкції № 102).

Як уже зазначалося, ні

наказом № 557, ні Інструкцією № 102 не передбачається встановлення тарифних розрядів керівникам загальноосвітніх навчальних закладів залежно від будь-якого іншого показника, крім кількості дітей.

Конкретний тарифний розряд установлюється директору навчального закладу

наказом керівника відповідного відділу освіти та на його особистий розсуд і може залежати від:

— особистого внеску директора у розвиток навчального закладу;

— підготовки навчального закладу до нового навчального року;

— наявності чи відсутності дисциплінарного стягнення у директора навчального закладу;

— стажу роботи на посаді та професійного рівня;

— участі навчального закладу в позашкільних заходах;

— фонду оплати праці;

— участі директора навчального закладу у громадській діяльності тощо.

При цьому

Інструкція № 102 і наказ № 557 не передбачають погодження такого наказу з профспілковим комітетом. Також зауважимо, що Інструкція № 102 і наказ № 557 погоджені з Центральним комітетом профспілки працівників освіти і науки України.

Таким чином, двом різним директорам навчальних закладів з однаковою кількістю учнів наказом керівника відділу освіти може бути встановлено

різні тарифні розряди і цей наказ відповідатиме чинному законодавству.

 

 

Наказом Міносвіти від 26.09.2005 р. № 557 передбачено встановлення працівникам навчальних закладів надбавок (за високі досягнення у праці, виконання особливо важливої роботи, складність, напруженість у роботі) до 50 % посадового окладу.

Чи повинен наказ по відділу освіти на встановлення надбавок директорам і заступникам навчальних закладів погоджуватися з профспілковою організацією? Чи має бути розроблене окреме положення про встановлення таких надбавок? Що може бути підставою та критеріями для встановлення начальником відділу освіти диференційованої надбавки для кожного директора та заступника?

(м. Вінниця)

 

Відповідно до

п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу № 557 працівникам навчальних закладів, у тому числі й керівним, можуть встановлюватися надбавки в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки) за:

— високі досягнення в праці;

— виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

— складність, напруженість у роботі.

Граничний розмір зазначених надбавок

для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу. Таке обмеження не поширюється на працівників національних установ.

У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи та порушення трудової дисципліни зазначені надбавки скасовуються чи зменшуються.

Установлення

надбавок, доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги, преміювання керівників навчальних закладів та їх заступників здійснюється за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці (п.п. 5 п. 4 наказу № 557).

При цьому

наказом № 557 не передбачено погодження такого рішення з профспілковим комітетом.

Відповідно до

ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII перелік посад працівників, яким можуть установлюватися надбавки, визначається в додатку до колективного договору.

Колективний договір укладається на основі чинного законодавства

між власником або уповноваженим ним органом та одним або декількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво трудовим колективом органами, а в разі відсутності таких органів — представниками трудящих, обраними та уповноваженими трудовим колективом.

Для уникнення безпідставної виплати надбавок, завищення фонду оплати праці та з метою раціонального та економного використання бюджетних коштів

установлювати перелічені вище надбавки потрібно у виняткових випадках, коли на це є підстави.

Критерії, за яких працівникам може бути встановлено такі надбавки, законодавством

не визначено. Установа має самостійно прописати їх у додатку до колективного договору.

Для керівників та їх заступників такими можуть бути:

— наявність чи відсутність дисциплінарних стягнень;

— високі досягнення у праці, високий професійний рівень;

— упровадження в освітній процес нових методів навчання, технічного оснащення;

— підготовка та проведення шкільних олімпіад, участь у районних та міських олімпіадах;

— участь навчального закладу в позашкільних заходах;

— підготовка навчального закладу до нового навчального року;

— організація харчування в школі тощо.

Виходячи з викладеного, надбавки керівникам та заступникам керівників установлюються наказом органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці без погодження з профспілковим комітетом. При цьому розмір зазначених надбавок для різних працівників може бути різним, але не більше 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі