Теми статей
Обрати теми

Щодо штатних нормативів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації

Редакція ББ
Лист від 04.10.2011 р. № 1/11-9213

МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ I НАУКИ, МОЛОДI ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО ШТАТНИХ НОРМАТИВIВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДIВ I — II РIВНIВ АКРЕДИТАЦIЇ

Лист від 04.10.2011 р. № 1/11-9213

 

У Міністерстві розглянули звернення <…> щодо формування штатних розписів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та повідомляємо.

Структуру і штатний розпис вищого навчального закладу відповідно до пункту 2 статті 32 Закону України «Про вищу освіту» формує керівник вищого навчального закладу.

На даний час відповідно до плану-графіка здійснення заходів щодо виконання Програми економічних реформ на 2010 — 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» (напрям «Реформа системи освіти») Міністерством розробляються та опрацьовуються оновлені типові штатні нормативи, які враховують всі сучасні вимоги законодавства щодо формування штатних розписів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації.

У зв’язку з тим, що на сьогодні такі типові штатні нормативи ще не затверджені, відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 p. № 1545-ХII в роботі можуть застосовуватись акти СРСР, які не суперечать законодавчим актам України.

Тобто під час формування штатних розписів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації педагогічного профілю можна керуватися наказом Міністерства просвіти СРСР від 15.07.76 р. № 121 «Про затвердження Типових штатів педагогічних училищ системи Міністерства просвіти СРСР» та наказом Міністерства вищої та середньої спеціальної освіти СРСР від 04.01.88 р. № 1 «Про розширення прав керівників середніх спеціальних навчальних закладів та органів їх керівництва». Саме пунктом 1.8 зазначеного наказу № 1 передбачено, що посада завідувача відділення вводиться за наявності не менш як 150 осіб приведеного контингенту учнів на одній спеціальності.

З огляду на давність зазначених нормативних документів та наявність нових умов роботи і підходів до вищої освіти на сьогоднішній день, ці накази не можуть бути догмою при складанні штатного розпису адміністративно-управлінського персоналу, їх можна використовувати як відправну точку для формування штатного розпису такої категорії персоналу.

Таким чином, насамперед при затвердженні штатного розпису як адміністративно-управлінського персоналу, так і педагогічного до прийняття нових штатних нормативів слід керуватись законодавством України, враховувати конкретні умови роботи вищого навчального закладу та існуючий фонд оплати праці.

Крім того, зазначити, що відповідно до статті 30 Закону України «Про вищу освіту» відділення — це структурний підрозділ вищого навчального закладу, що об’єднує навчальні групи з однієї або кількох спеціальностей,

методичні, навчально-виробничі та інші підрозділи. Відділення створюється рішенням керівника вищого навчального закладу, якщо на ньому навчається не менш ніж 150 студентів (разом бюджетної та контрактної форми навчання).

 

Перший заступник Міністра Є. Суліма

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

УВЕДЕННЯ ПОСАДИ ЗАВІДУВАЧА ВІДДІЛЕННЯ
 ДО ШТАТНОГО РОЗПИСУ ПЕДАГОГІЧНОГО УЧИЛИЩА

У

листі, що коментується, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту (далі — МОНМС) надало роз’яснення щодо такого запитання нашого читача: «В адміністрацій педагогічних училищ виникають питання стосовно посади завідувача відділення ВНЗ І — ІІ рівнів акредитації.

Згідно з п. 3 ст. 30 Закону України «Про вищу освіту» структурним підрозділом ВНЗ І — ІІ рівнів акредитації є відділення, яке об’єднує навчальні групи з однієї чи декількох спеціальностей та створюється за наявності

не менш ніж 150 студентів. Відповідно до п. 2 ст. 33 зазначеного Закону керівництво відділенням здійснює завідувач.

На підставі наказу Міністерства просвіти СРСР «Про затвердження Типових штатів педагогічних училищ системи Міністерства просвіти СРСР» від 15.07.76 р. № 121 (п. 1 додатка 1), який є чинним і досі, посада завідувача відділення вводиться за наявності на відділенні

більше 200 студентів.

Отже, виникає протиріччя між Законом України «Про вищу освіту» та Типовими штатами педагогічних училищ. Виходячи з цього просимо відповісти на такі запитання:

1. Чи можливе об’єднання двох спеціальностей (наприклад, шкільного та дошкільного відділень) в одне відділення з метою доведення кількості студентів-бюджетників до норми для введення посади завідувача відділення?

2. Яким документом у цьому випадку користуватися при формуванні штатного розпису на новий навчальний рік?

3. Чи можна вважати, що посада завідувача відділення вводиться до штатного розпису навчального закладу за наявності на відділенні більше 150 студентів (чи більше 200 студентів)?

4. Зазначена кількість студентів повинна складатися лише з тих, хто навчається за рахунок бюджетних коштів, чи має враховувати загальну кількість студентів на відділенні?»

Згідно з

п. 3 ст. 30 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III (далі — Закон № 2984) відділення — це структурний підрозділ вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації, що об’єднує навчальні групи за однією або декількома спеціальностями, методичні, навчально-виробничі та інші підрозділи. Відділення створюється за рішенням керівника вищого навчального закладу, якщо на ньому навчається не менше 150 студентів.

Як передбачає

п. 2 ст. 32 Закону № 2984 структуру та штатний розпис вищого навчального закладу затверджує керівник вищого навчального закладу.

Слід зауважити, що типових штатних нормативів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації наразі

не існує.

Сьогодні при затвердженні штатного розпису педагогічних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації керуються:

наказом Міністерства просвіти СРСР «Про затвердження Типових штатів педагогічних училищ системи Міністерства просвіти СРСР» від 15.07.76 р. № 121;

наказом Міністерства вищої та середньої спеціальної освіти СРСР «Про розширення прав керівників середніх спеціальних навчальних закладів та органів їх керівництва» від 04.01.88 р. № 1* (далі — наказ № 1).

* Слід зауважити, що до набрання чинності Законом України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII вищі навчальні заклади I — II рівнів акредитації називалися середніми спеціальними навчальними закладами.

Згідно з

п. 1.8 наказу № 1 посаді завідувачів відділень у межах установленого навчальному закладу фонду заробітної плати, вводяться за наявності на одній (не спорідненій іншим) спеціальності або спеціалізації не менше 150 учнів.

Однак, як підкреслило МОНМС у

листі, що коментується, ураховуючи давність наведених вище документів і наявність нових умов роботи та підходів до вищої освіти сьогодні, наведені вище документи не можуть бути догмою при складанні штатного розпису педагогічного персоналу — їх можна використовувати як вихідну точку для формування штатного розпису такої категорії персоналу.

Слід пам’ятати, що керівники бюджетних установ повинні утримувати чисельність працівників та здійснювати фактичні видатки на заробітну плату, уключаючи видатки на премії та інші види заохочень або винагород, матеріальну допомогу,

тільки в межах фонду заробітної плати, затвердженого для бюджетних установ у кошторисах або планах використання бюджетних коштів.

Отже, все ж при затвердженні штатного розпису педагогічного персоналу до прийняття нових штатних нормативів насамперед слід керуватися конкретними умовами роботи вищого навчального закладу та

наявним фондом оплати праці.

Крім того, відповідно до положень

Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, — основного нормативно-правового акта, яким визначено умови оплати праці працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, установам та закладам освіти надано право вирішувати деякі питання у сфері організації та оплати праці, зокрема затверджувати структуру та штати в межах створеного в установленому порядку фонду заробітної плати (фонду оплати праці).

Основні вимоги до затвердження штатних розписів викладено в

Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимогах до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228. Згідно з п. 32 цього Порядку штатні розписи затверджуються керівником відповідної установи вищого рівня.

Згідно з

п. 13 Положення про державний вищий навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 05.09.96 р. № 1074, контролювати дотримання штатно-фінансової дисципліни всіма підрозділами закладу повинен керівник вищого навчального закладу.

Виходячи з викладеного можна зробити такі висновки:

1) при формуванні штатного розпису педагогічних працівників вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації

накази № 121 і № 1 є тільки вихідною точкою. До прийняття штатних нормативів у цьому питанні слід виходити із законодавства України, ураховуючи конкретні умови роботи вищого навчального закладу та розмір фонду оплати праці;

2) посада завідувача відділення вводиться до штатного розпису за наявності на відділенні

більше 150 студентів, як це передбачено Законом № 2984. При цьому, як підкреслило МОНМС у листі , що коментується, зазначена чисельність студентів повинна складатися зі студентів як бюджетної форми навчання, так і контрактної;

3) як випливає з п. 1.8 наказу № 1, об’єднання двох відділень (наприклад, шкільного та дошкільного) в одне відділення з метою введення посади завідувача не допускається. Проте оскільки цей документ застарілий і має рекомендаційний характер, то остаточне рішення щодо об’єднання приймається керівником навчального закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі