Теми статей
Обрати теми

Оподаткування суми стипендії молодих фахівців, які одержали направлення на роботу після закінчення вищого навчального закладу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПОДАТКУВАННЯ СУМИ СТИПЕНДІЇ МОЛОДИх ФАХІВЦів, які одержали направлення на роботу після закінчення вищого навчального закладу

 

Чи включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума академічної або соціальної стипендії молодих фахівців, які одержали направлення на роботу після закінчення вищого навчального закладу?

 

Згідно з

п. 24 постанови КМУ «Про порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням» від 22.08.96 р. № 992 молодим фахівцям, які одержали направлення на роботу після закінчення вищого навчального закладу, надається відпустка тривалістю 30 календарних днів. За час відпустки молодим фахівцям виплачується допомога у розмірі академічної або соціальної стипендії, яку вони отримували в останній місяць навчання у вищому навчальному закладі (крім додаткової соціальної стипендії, що виплачується особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) за рахунок замовника. Після укладення трудового договору на молодих фахівців поширюються усі види соціального захисту, передбачені колективним договором працівників підприємства, установи, організації.

Відповідно до

п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) дохід з джерелом його походження в Україні — будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно доходи у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов трудового та цивільно-правового договорів.

Відповідно до

п.п. 165.1.26 п. 165.1 ст. 165 розд. IV ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абз. 1 п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, тобто не вище за суму, що дорівнює сумі прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножену на 1,4 та округлену до найближчих 10 грн. (у 2011 році — 1320 грн.). Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15 та/або 17 %).

Згідно з

п. 167.1 ст. 167 ПКУ оподаткування доходів, одержаних (крім випадків, визначених у пп. 167.2 — 167.4 цієї статті), у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються (надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, здійснюється за ставкою 15 % бази оподаткування. У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів, зазначених у абз. 1 цього пункту, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 % суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою, визначеною в абз. 1 цього пункту.

Сума академічної або соціальної стипендії, яка виплачується за рахунок замовника молодим фахівцям, що одержали направлення на роботу після закінчення вищого навчального закладу, не підпадає під дію

п.п. 165.1.26 п. 165.1 ст. 165 ПКУ та включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку*.

* Згідно з п. 15 Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.10.2010 р. № 1170, допомога, що виплачується молодим спеціалістам під час відпустки після закінчення навчального закладу,

не обкладається єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. —
Прим. ред.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 що розміщується на сайті ДПСУ
 www.sta.gov.ua 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі