Теми статей
Обрати теми

Як здійснювати розрахунки з викладачами після закінчення навчального року

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК ЗДІЙСНЮВАТИ РОЗРАХУНКИ З ВИКЛАДАЧАМИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Поясніть на прикладі, як правильно при оплаті праці викладачів вищого навчального закладу І — ІІ рівнів акредитації застосовувати п. 79 Інструкції № 102.

Наприклад, викладачу на 1 вересня 2010 року затверджено річне педагогічне навантаження в розмірі 1000 год. на 2010 — 2011 навчальний рік.

Протягом навчального року викладач перебував 10 роб. дн. на лікарняному, 8 роб. дн. — у соціальній відпустці, 5 роб. дн. — у відрядженні. Усього був відсутній 23 роб. дн.

На 30 червня 2011 року викладач виконав 1000 год.

Чи необхідно викладачу в червні 2011 року додатково здійснювати оплату за 110 год. (23 роб. дн.

х 4,8)?

В іншому випадку, якщо на 30 червня 2011 року викладач виконав 950 год., чи необхідно утримувати оплату за 50 год.?

(м. Дніпропетровськ)

 

Організація навчального процесу у вищих навчальних закладах базується на

Законі України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII, державних стандартах освіти та інших актах законодавства з питань освіти (п. 2.1 Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженого наказом Міносвіти від 02.06.93 р. № 161, далі — Положення № 161).

Річне навантаження навчальної роботи викладачів щорічно визначається на початок навчального року (на 1 вересня). Обсяг педагогічних годин на навчальний рік установлюється виходячи із затверджених навчальних планів та контингенту учнів. Навчальний план — це нормативний документ вищого навчального закладу, який складається на основі освітньо-професійної програми, визначає перелік та обсяг нормативних дисциплін і предметів за вибором, послідовність їх вивчення, конкретні форми проведення навчальних занять та їх обсяг, графік навчального процесу тощо. Навчальний план затверджується керівником навчального закладу.

Для конкретизації планування навчального процесу на кожний навчальний рік складається робочий навчальний план.

При розподілі навчального навантаження адміністрація навчального закладу повинна керуватися

Рекомендаціями щодо планування робочого часу викладачів, запровадження Норм часу для розрахунку і обліку їх навчальної роботи та Переліками основних видів методичної й організаційної роботи у вищих закладах освіти 1 і 2 рівнів акредитації, затвердженими наказом Міносвіти від 13.05.98 р. № 175.

Згідно з

абз. 1 цих Рекомендацій робочий час викладачів відповідно до Положення № 161 визначається за обсягом їх навчальної, методичної та організаційної роботи.

Обсяг навчальної роботи викладачів, розрахований відповідно до навчального плану, складає їх навчальне навантаження (720 год. на навчальний рік на ставку). Години, відведені на методичну та організаційну роботу,

не входять до навчального навантаження викладачів.

Середню місячну заробітну плату викладачам визначають, помноживши годинну ставку викладача на встановлений обсяг його річного навчального навантаження та розділивши на 10 навчальних місяців. А годинну ставку отримують як результат ділення місячної ставки зарплати на середньомісячну норму навчального навантаження — 72 год. (

п. 78 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, далі — Інструкція № 102).

Обчислену в такий спосіб суму заробітної плати проставляють у тарифікаційному списку як оплату за викладацькі години. Виконання інших видів робіт, таких, як класне керівництво, перевірка письмових робіт, завідування кабінетами, лабораторіями, керівництво наочними, цикловими комісіями тощо, оплачують додатково. Розмір цих доплат визначено

постановою КМУ від 20.04.2007 р. № 643.

Зауважимо: середньомісячну зарплату, установлену при тарифікації викладачам зазначених навчальних закладів,

виплачують незалежно від фактично виконаного обсягу годин у тому чи іншому місяці, тобто рівними частинами протягом навчального року.

Оскільки навчальне навантаження визначається один раз на рік до початку навчального року, то можливі ситуації, коли навчальне навантаження, установлене на початку року, коригується, тобто зменшується на кількість годин, які припадають на період, коли викладач не працював з не залежних від нього причин.

Особливості коригування педагогічного навантаження викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації (крім педагогічних училищ), а також обчислення у зв’язку з цим заробітної плати урегульовано

пп. 78 — 81 і 87 — 89 Інструкції № 102 .

Згідно з

п. 79 Інструкції № 102 якщо викладачі відповідно до чинного законодавства або з не залежних від них причин звільняються від навчальних занять (відпустка, відрядження, тимчасова непрацездатність, залучення учнів до сільгоспробіт, зимові канікули тощо), установлений їм обсяг річного навантаження зменшується на 1/10 частину за кожний повний місяць відсутності на роботі або відсутності занять із зазначених причин (за неповний місяць — виходячи з відповідної кількості робочих днів).

Установлена викладачам на початку навчального року середня місячна заробітна плата у зазначених випадках зменшуватися

не повинна. Години викладацької роботи, виконані викладачем протягом навчального року понад зменшене річне навантаження, оплачуються додатково за годинними ставками після виконання зменшеного навчального навантаження. Оплата за ці години здійснюється щомісячно або наприкінці навчального року (п. 80 Інструкції № 102). Останній варіант розрахунків з викладачами за години викладацької роботи, виконані понад норму, установлену на навчальний рік, зустрічається частіше.

Зменшення навчального навантаження

не здійснюється за час відрядження викладача для проведення навчальних занять в іншій місцевості (наприклад, у філії навчального закладу), а також за час чергової відпустки, якщо навчальний процес триває протягом усього календарного року та відпустка у зв’язку з цим може надаватися не лише в період літніх канікул.

Розглянемо на прикладі, як слід виплачувати заробітну плату викладачу вищого навчального закладу, узявши за основу показники, наведені у запитанні.

Приклад.

Викладачу встановлено річний обсяг навчального навантаження 1000 год. Протягом навчального року він:

— 10 роб. дн. був відсутній у зв’язку з хворобою;

— 8 роб. дн. перебував у соціальній відпустці;

— 5 роб. дн. перебував у відрядженні.

Оскільки в поставленому запитанні не зазначені конкретні періоди відсутності такого викладача на роботі, покажемо на умовному прикладі, як має бути скориговано його навантаження протягом навчального року і як йому має бути нарахована заробітна плата.

1.

У березні 2011 року викладач був відсутній у зв’язку з хворобою 10 роб. дн. На цей місяць припадає 22 роб. дн. Обсяг навчального навантаження цього викладача підлягає зменшенню.

Визначаємо середньомісячне навантаження, розділивши річний обсяг 1000 год. на 10 навчальних місяців: 1000 год. : 10 міс. = 100 год.

Розрахуємо кількість годин, на які слід зменшити навантаження в березні 2011 року: 100 год. : 22 роб. дн.

х 10 роб. дн. = 45,5 год. 46 год.

2. У квітні 2011 року викладач перебував у соціальній відпустці 8 роб. дн. На цей місяць припадає 20 роб. дн. Зменшення навчального навантаження у квітні 2011 року становитиме: 100 год. : 20 роб. дн. 

х 8 роб. дн. = 40 год.

3. У травні 2011 року викладач перебував у відрядженні 5 роб. дн. На цей місяць припадає 19 роб. дн. Зменшення навчального навантаження у травні 2011 року становитиме: 100 год. : 19 роб. дн.

х 5 роб. дн. = 26,3 год. 26 год.

Таким чином, річне навчальне навантаження цього викладача потрібно зменшити на 112 год. (46 год. + 40 год. + 26 год.) і воно становитиме 888 год.

Але встановлена на початку навчального року середня місячна заробітна плата зменшуватися

не повинна . Інакше кажучи, за березень, квітень, травень 2011 року викладачу виплачується заробітна плата в загальному порядку.

За умовами прикладу викладачем до кінця навчального року виконано встановлений йому обсяг навчального навантаження (1000 год.), тому після закінчення навчального року йому слід оплатити додатково 112 год. Оплата годин понад установлене навчальне навантаження здійснюється з розрахунку ставки заробітної плати, що діє на момент їх виплати.

Якщо фактична кількість годин навчальних занять після закінчення навчального року викладача менше встановленої в тарифікації, відрахування із зарплати не здійснюються (п. 87 Інструкції № 102).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі