Теми статей
Обрати теми

Чи може ректор обіймати в інституті посаду завідувача кафедри

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЧИ МОЖЕ РЕКТОР ОБІЙМАТИ В ІНСТИТУТІ ПОСАДУ ЗАВІДУВАЧА КАФЕДРИ

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Чи може ректор (проректор) обіймати в інституті посаду завідувача кафедри та на яких умовах?

(м. Київ)

 

Перш за все зазначимо, що згідно з

Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посади ректора, проректора, завідувача кафедри належать до посад науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації.

Згідно з

Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327 (далі — КП), посади:

— ректора, проректора вищого навчального закладу належать

до керівників підприємств, установ та організацій (код КП — 1210.1);

— завідувача кафедри —

до керівників підрозділів у сфері освіти та виробничого навчання (код КП — 1229.4).

Питання роботи за сумісництвом, у тому числі науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, регулюються

постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245), а також Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Так, згідно з

п. 4 постанови № 245 не мають права працювати за сумісництвом керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності).

Отже,

ректор (проректор) не може обіймати в інституті посаду завідувача кафедри. Утім, він може виконувати роботу, яка не вважається сумісництвом. Так, згідно з Переліком робіт, які не є сумісництвом, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Перелік), не вважаються сумісництвом:

— педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 год. на рік (

п. 2 Переліку);

— керівництво аспірантами в науково-дослідних установах і вищих навчальних закладах науковців та висококваліфікованих спеціалістів, які не перебувають у штаті цих установ та навчальних закладів, з оплатою їх праці в розрахунку 50 год. на рік за керівництво кожним аспірантом; завідування кафедрою висококваліфікованими спеціалістами, у тому числі тими, що займають керівні посади в навчальних закладах і науково-дослідних установах з оплатою в розрахунку 100 год. на навчальний рік (

п. 5 Переліку).

Виконання такої роботи допускається в робочий час з дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі