Теми статей
Обрати теми

Щодо відшкодування витрат на перевезення багажу та оплату службових телефонних розмов

Редакція ББ
Лист від 09.06.2011 р. № 31-07230-16-29/14742

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЩОДО ВІДШКОДУВАННЯ ВИТРАТ НА ПЕРЕВЕЗЕННЯ БАГАЖУ ТА ОПЛАТУ СЛУЖБОВИХ ТЕЛЕФОННИХ РОЗМОВ

Лист від 09.06.2011 р. № 31-07230-16-29/14742

 

Міністерство фінансів розглянуло лист <…> щодо відшкодування відрядженому працівнику витрат на перевезення багажу та на оплату службових телефонних розмов і повідомляє.

Виходячи з норм постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. № 98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» фактичні витрати на перевезення багажу понад вагу, вартість перевезення якого входить до вартості квитка того виду транспорту, яким користується працівник, відшкодовуються з дозволу керівника згідно з підтвердними документами.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. № 98 державним службовцям, а також іншим особам, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів, за наявності підтвердних документів відшкодовуються витрати на оплату службових телефонних розмов.

При цьому відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів від 13.03.98 р. № 59 (у редакції наказу Міністерства фінансів від 17.03.2011 р. № 362), відшкодування витрат на службові телефонні розмови проводиться в розмірах за погодженням з керівником.

 

Заступник Міністра С. Рибак

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ПИТАННЯ СЛУЖБОВИХ ВІДРЯДЖЕНЬ: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНФІН

Нагадаємо, що 1 квітня 2011 року набрала чинності

постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю чи частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 8, с. 4 // далі — постанова № 98). З цієї ж дати втратила чинність раніше діюча постанова КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663 (далі — постанова № 663).

У редакційному коментарі до

постанови № 98 ми звертали увагу на те, що з її прийняттям склад витрат на відрядження дещо змінився, порівняно зі складом витрат, затвердженим постановою № 663.

У

листі, що коментується, Мінфін роз’яснив застосування окремих норм постанови № 98 на практиці.

1.

Чи дійсно відшкодувати витрати на перевезення багажу, вага якого перевищує вагу, вартість якої зазначено у транспортному квитку, можна тільки з дозволу керівника незалежно від розміру перевищення?

Нагадаємо, що раніше

п. 7 постанови № 663 передбачав: фактичні витрати на перевезення багажу до 30 кг понад кількість багажу, вартість якого входить до вартості квитка того виду транспорту, яким користується працівник, відшкодовується в кожному випадку з дозволу керівника.

Тепер же, як випливає з

п. 9 постанови № 98, дозвіл керівника буде потрібен незалежно від того, на скільки вага багажу перевищила вартість зазначеної у квитках, — будь то 1 зайвий кілограм чи, припустимо, 100 кг. Ще одна умова: витрати на перевезення наднормативного багажу має бути підтверджено документально.

Це й підтвердив Мінфін у

листі, що коментується. Додамо, що аналогічна норма міститься тепер і в Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженій наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), яку наказом Мінфіну від 17.03.2011 р. № 362 було викладено в новій редакції (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 15, с. 8).

2.

Чи можна віднести до складу витрат на відрядження витрати на оплату службових розмов? В якому розмірі компенсуються такі витрати?

Питання пов’язане з тим, що

п.п. 1 п. 7 постанови № 98 не містить умови про те, що витрати на оплату службових розмов відшкодовуються в розмірах, погоджених з керівником, як це вимагала постанова № 663.

Із цього приводу Мінфін роз’яснив: постановою № 98 передбачено, що за наявності підтвердних документів компенсуються витрати на оплату службових телефонних розмов. При цьому вимогу про те, що відшкодування витрат на службові телефонні розмови здійснюється в розмірах, погоджених із керівником, містить п. 5 розд. ІІ Інструкції № 59.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі