Теми статей
Обрати теми

Плата посереднику за відбір іноземних громадян на навчання

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЛАТА ПОСЕРЕДНИКУ за відбір іноземних громадян на навчання

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Державний навчальний заклад І — ІІ рівнів акредитації проводить набір іноземних студентів за програмою підготовчого факультету та професійної підготовки. Під час відбору іноземних громадян на навчання в коледжі важливу роль відіграє посередник, який допомагає відібрати студентів, здібних до навчання в Україні, та бере на себе багато обов’язків.

Чи може навчальний заклад на підставі підписаного договору з посередником сплачувати йому за послуги 10 % від суми оплати за навчання? Якщо так, то за яким КЕКВ оплачувати посереднику його послуги?

(м. Київ)

 

Навчальний заклад може за плату залучати посередника, який здійснює відбір іноземних громадян на навчання за умови, якщо така оплата та її розмір передбачено у калькуляції витрат на надання платної послуги з навчання іноземних студентів. Пояснимо детальніше.

Спочатку нагадаємо, що всі бюджетні установи, у тому числі й навчальні, можуть надавати тільки ті види платних послуг, які передбачені законодавством. У минулому році для навчальних закладів з’явився новий нормативний документ, який визначає види платних послуг, дозволених до надання, а саме

Перелік платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затверджений постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796.

Пунктом 10

цього Переліку передбачено надання навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти платної послуги з навчання студентів, курсантів, аспірантів, докторантів з числа іноземців та осіб без громадянства. Тобто таку платну послугу ваш навчальний заклад має повне право надавати.

Усі витрати щодо надання платної послуги мають знайти своє відображення в її собівартості.

Нагадаємо, що відповідно до

ст. 7 Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 03.12.90 р. № 507-XII на всі види продукції, товарів і послуг ціну встановлює сама установа (за винятком таких, за якими здійснюється державне регулювання цін і тарифів).

Складовими вартості витрат, пов’язаних з наданням платної послуги, відповідно до

п. 2.2 розд. ІІ Порядку надання платних освітніх послуг державними та комунальними навчальними закладами, затвердженого спільним наказом Міносвіти, Мінекономіки та Мінфіну від 23.07.2010 р. № 736/902/758, є:

— витрати на оплату праці працівників;

— нарахування на оплату праці відповідно до законодавства;

— безпосередні витрати та оплата послуг інших організацій;

— капітальні витрати;

— індексація заробітної плати,

інші витрати відповідно до чинного законодавства.

До вартості платної послуги

необхідно включати всі витрати, пов’язані з її наданням.

Тому до вартості зазначеної в запитанні платної послуги

можна включити видатки на оплату послуг посередника, які після отримання плати від іноземного студента будуть виплачені такому посереднику за умовами договору. Звичайно ж, така виплата має здійснюватися зі спеціального рахунка навчального закладу, на який надійшли кошті за навчання від іноземного студента.

Щодо застосування КЕКВ зазначимо таке.

Якщо посередник є фізичною особою, то умови взаємовідносин між навчальним закладом і такою особою обумовлюються

договором цивільно-правового характеру.

Згідно з Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Держказначейства від 25.11.2008 р. № 495, оплата праці працівників, які не перебувають у штаті установи (організації), за виконання робіт згідно з договорами цивільно-правового характеру, уключаючи договір підряду (за винятком суб’єктів підприємницької діяльності), здійснюється за КЕКВ 1111 «Заробітна плата».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі