Теми статей
Обрати теми

Тривалість щорічної відпустки методистів навчально-методичних кабінетів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТРИВАЛІСТЬ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ МЕТОДИСТІВ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИХ КАБІНЕТІВ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Згідно з постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 тривалість щорічної основної відпустки завідувача навчально-методичного кабінету та методиста становить 42 календарних дні.

Якою повинна бути тривалість такої відпустки зазначених вище категорій педпрацівників, якщо протягом навчального року їх педагогічне навантаження становить понад 1/3 річної норми (понад 240 годин на рік)?

(Луганська обл.)

 

Згідно з

п. 1.1 Положення про районний (міський) методичний кабінет (центр), затвердженого наказом Міносвіти від 08.12.2008 р. № 1119, районний (міський) методичний кабінет (центр) є науково-методичною установою, яка відповідно до чинного законодавства здійснює науково-методичне забезпечення системи загальної середньої та дошкільної освіти, підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Відповідно до

Переліку посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посади завідувача методкабінету та методиста є педагогічними.

Основні права та обов’язки педагогічних працівників визначено

Законом України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XI.

Так, відповідно до

ст. 56 цього Закону педагогічні працівники зобов’язані постійно підвищувати професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну культуру. У цьому випадку завідувачу методкабінету і методисту для підвищення професійного рівня та педагогічної майстерності, крім своєї основної роботи, можна провадити викладацьку діяльність у навчальних закладах.

Перш за все зауважимо, що згідно з

п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Перелік № 43), педагогічна робота із погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік не є сумісництвом.

Виконання такої роботи допускається

в робочий час за дозволом керівника установи, організації без утримання заробітної плати (п. 12 Переліку № 43).

У разі перевищення зазначеного обсягу викладацької роботи (240 годин на рік) така робота вважатиметься сумісництвом і

може виконуватися виключно поза межами робочого часу за основною посадою.

Законодавчі підстави для укладення працівниками, разом з основним трудовим договором трудових договорів на роботу за сумісництвом дає

ст. 21 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Сумісництвом

вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від роботи час у тій самій (внутрішнє сумісництво) або іншій установі, організації (зовнішнє сумісництво).

Згідно з

п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу.

Працівники, які працюють за сумісництвом, отримують заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт і відповідно до прийнятої в установі системи оплати праці. Це передбачено

ст. 1021 КЗпП.

У цьому випадку завідувач методкабінету і методист провадять викладацьку діяльність в обсязі, більшому ніж 240 годин на рік, отже, виконання такої роботи є сумісництвом і може виконуватися виключно поза межами основного робочого часу.

Відповідно до

п. 6 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43, відпустка на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи. Оплата відпустки чи виплата компенсації за невикористану відпустку здійснюється сумісникам відповідно до чинного законодавства.

Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам і науковцям

затверджено постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346).

Таким чином, завідувачу методкабінету і методисту за основним місцем роботи надаватиметься основна щорічна відпустка тривалістю 42 календарних дні відповідно до

розд. V додатка до Порядку № 346.

Тривалість відпустки на роботі за сумісництвом визначатиметься залежно від посади відповідно до вимог

Порядку № 346.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі