Теми статей
Обрати теми

Щодо призначення головних бухгалтерів бюджетних установ

Редакція ББ
Лист від 11.07.2011 р. № 31-04330-13-2-24/17568

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

щодо призначення головних бухгалтерів бюджетних установ

Лист від 11.07.2011 р. № 31-04330-13-2-24/17568

 

Міністерством фінансів України опрацьовано надані листом Державного казначейства України (далі — Держказначейство) <…> проблемні питання, що виникають при виконанні вимог Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.01.2011 р. № 59, а також аналітичні матеріали про надані органами Держказначейства погодження та відмови щодо призначення головних бухгалтерів бюджетних установ та повідомляє.

Відповідно до положень статті 56 Бюджетного кодексу України (далі — Кодекс) завдання та функціональні обов’язки бухгалтерських служб, повноваження керівника бухгалтерської служби у бюджетних установах — головного бухгалтера та вимоги щодо його професійно-кваліфікаційного рівня визначаються Кабінетом Міністрів України.

Призначення та звільнення головного бухгалтера бюджетної установи здійснюються за погодженням з Державним казначейством України відповідно до законодавства про працю з урахуванням типових професійно-кваліфікаційних характеристик головного бухгалтера бюджетної установи, затверджених Кабінетом Міністрів України.

При цьому згідно із статтею 2 Кодексу бюджетними установами є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету.

Враховуючи зазначене, а також зважаючи на принцип єдності бюджетної системи України, що забезпечується, зокрема, єдиною правовою базою, єдністю порядку виконання бюджетів та ведення бухгалтерського обліку і звітності, постановою Кабінету Міністрів України від 26.01.2011 р. № 59 затверджено Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи (далі — Типове положення), яким визначено єдині вимоги до організації бухгалтерської служби та її керівника — головного бухгалтера бюджетної установи, що утримується за рахунок

як державного, так і місцевих бюджетів.

На виконання вимог Кодексу та Типового положення органами Держказначейства здійснюється погодження призначення головних бухгалтерів бюджетних установ.

Так, згідно із наданою Держказначейством інформацією, станом на 01.07.2011 р. із загальної кількості бюджетних установ (42110 од.) до органів Держказначейства з питань погодження призначення головного бухгалтера звернулось 1418 бюджетних установ, або близько 3,5 % від загальної кількості.

При цьому із загальної кількості бюджетних установ, що звернулись стосовно зазначеного питання, органами Держказначейства надано погодження на призначення головного бухгалтера бюджетної установи майже 77 % бюджетних установ, а відмови у погодженні — 12 % (звернення близько 11 % бюджетних установ станом на 01.07.2011 р. знаходились на розгляді в органах Держказначейства).

Водночас звертаємо увагу, що норми Кодексу та Типового положення містять вимогу щодо проведення органами Держказначейства оцінки виконання головними бухгалтерами бюджетних установ своїх повноважень, порядок проведення якої, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 26.01.2011 р. № 59, повинен бути затверджений до 01.12.2011 р.

Враховуючи зазначене,

пропонуємо за результатами проведеної оцінки виконання у 2011 році головними бухгалтерами бюджетних установ своїх повноважень та виявлення проблемних питань застосування Типового положення здійснити заходи щодо комплексного перегляду норм Типового положення для удосконалення організації діяльності бухгалтерської служби бюджетної установи та її керівника — головного бухгалтера.

 

Директор Департаменту забезпечення бюджетного процесу В. Лозицький

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі