Теми статей
Обрати теми

Чи необхідно складати посадові інструкції працівників бухгалтерської служби

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЧИ НЕОБХІДНО СКЛАДАТИ ПОСАДОВІ ІНСТРУКЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ БУХГАЛТЕРСЬКОЇ СЛУЖБИ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Постановою КМУ від 26.01.2011 р. № 59 затверджено Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи.

У зв’язку з цим потрібно складати посадові інструкції головного бухгалтера та бухгалтерів чи досить розробити тільки Положення про бухгалтерську службу установи? Якими документами керуватися при їх розробленні?

(м. Кіровоград)

 

Справді, такі документи складати потрібно. Пояснимо чому.

Дійсно,

Типовим положенням про бухгалтерську службу, затвердженим постановою КМУ від 26.01.2011 р. № 59 (далі — Типове положення // «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 6), визначено завдання, функціональні обов’язки та права бухгалтерської служби бюджетної установи, повноваження головного бухгалтера — керівника бухгалтерської служби, порядок призначення (звільнення) з посади головного бухгалтера, а також вимоги до професійно-кваліфікаційного рівня головного бухгалтера.

Як зазначено в

Типовому положенні, бухгалтерська служба створюється як самостійний структурний підрозділ бюджетної установи (департамент, управління, відділ, сектор) або такі обов’язки покладаються на окремого фахівця. Крім того, обов’язки бухгалтерської служби може бути покладено на централізовану бухгалтерію бюджетної установи, якій підпорядковано інші бюджетні установи.

Залежно від того, який обсяг бухгалтерської роботи покладається на бухгалтерську службу, а також залежно від характеру та складності такої роботи визначається структура бухгалтерської служби.

Керуючись

Типовим положенням, кожна бюджетна установа, при якій створено бухгалтерську службу, має розробити своє Положення про бухгалтерську службу, яке є одним із видів організаційно-розпорядчих документів установи, що затверджуються її керівником. Для бухгалтерської служби бюджетної установи таке Положення є основним документом, в якому визначається порядок її створення, завдання та функції, права та відносини з іншими підрозділами, відповідальність бухгалтерської служби в цілому та її керівника, зокрема.

Положення про бухгалтерську службу може мати таку структуру:

1. Загальні положення.

2. Цілі та завдання діяльності бухгалтерської служби.

3. Функції бухгалтерської служби.

4. Права та обов’язки.

5. Відносини бухгалтерської служби з іншими підрозділами.

6. Відповідальність.

Оскільки

Типове положення набрало чинності 01.03.2011 р., то тим установам, які до цього часу з будь-яких причин ще не затвердили Положення про бухгалтерську службу, потрібно це зробити якнайшвидше.

На підставі затвердженої структури та чисельності працівників бухгалтерської служби необхідно розробити посадові інструкції для всіх її працівників.

Посадова інструкція є документом, в якому визначено функції, права та обов’язки працівника, що обіймає певну посаду, кваліфікаційні вимоги, що висуваються до нього, порядок прийому на цю посаду та звільнення з посади, відповідальність і взаємовідносини працівника з рештою працівників установи. Посадові інструкції складаються для працівників усіх посад, зазначених у штатному розписі.

Зауважимо, що необхідність затвердження посадової інструкції в першу чергу стосується головного бухгалтера, який є безпосереднім керівником бухгалтерської служби, підпорядковується і є підзвітним керівнику бюджетної установи чи його заступнику.

При розробленні посадової інструкції головного бухгалтера бухгалтерської служби бюджетної установи необхідно керуватися такими документами:

Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV, в якому визначено основні функції головних бухгалтерів;

Типовим положенням (пп. 11 та 13), де визначено посадові обов’язки головного бухгалтера та вимоги до його професійно-кваліфікаційного рівня;

Порядком погодження призначення на посаду та звільнення з посади головного бухгалтера бюджетної установи, затвердженим наказом Мінфіну від 21.02.2011 р. № 214 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 12), що визначає основні організаційні моменти, які стосуються погодження призначення на посаду та звільнення з неї головного бухгалтера.

Щодо решти посад бухгалтерської служби, то для кожної з них складаються окремі посадові інструкції.

За загальним правилом посадова інструкція включає такі розділи:

1. Загальні положення.

2. Завдання та обов’язки.

3. Права.

4. Відповідальність.

5. Має знати.

6. Кваліфікаційні вимоги.

7. Відносини (зв’язки) за посадою.

У процесі розроблення посадових інструкцій необхідно забезпечити єдиний підхід до побудови, структури та викладення змісту розділів. В інструкціях має бути наведено повний перелік завдань і обов’язків, повноважень і відповідальності, у разі потреби вони повинні містити необхідні пояснення.

Конкретні завдання, обов’язки, права та відповідальність працівників бухгалтерської служби зазначають у їх посадових інструкціях, при розробленні яких бюджетні установи, як і раніше, керуються:

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336;

— Типовими професійно-кваліфікаційними характеристиками посадових осіб місцевого самоврядування, затвердженими наказом Головного управління Державної служби України від 29.12.2009 р. № 406;

Довідником типових професійних характеристик посад державних службовців (випуск 76), затвердженим наказом Головного управління державної служби України від 01.09.99 р. № 65.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі