Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати держслужбовця, посадовий оклад якого встановлено на рівні мінімальної заробітної плати

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ, ПОСАДОВИЙ ОКЛАД ЯКОГО ВСТАНОВЛЕНО НА РІВНІ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності

 

На посаду держслужбовця (провідний спеціаліст) прийнято працівника з 01.12.2009 р., заробітна плата якого складалася з посадового окладу — 812 грн., доплати за ранг — 55 грн., надбавки за високі досягнення у праці — 45 %. Місяць прийняття на роботу визначено як базовий.

Чи повинна нараховуватися індексація такому працівнику? Якщо так, то який місяць буде базовим?

(Закарпатська обл.)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Загальний підхід до визначення базового місяця викладено в

п. 5 цього Порядку, де зазначено, що базовим при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і з місяця, наступного за базовим, для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

Згідно зі

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок. Отже, порівняння доходів держслужбовця для визначення базового місяця при проведенні індексації слід проводити з урахуванням усіх постійних складових його заробітної плати.

Відповідно до

Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI з 1 січня 2010 року розмір мінімальної заробітної плати становить 869 грн., унаслідок чого у працівника відбулося підвищення посадового окладу до рівня мінімальної заробітної плати.

Оскільки останнім базовим місяцем був грудень 2009 року, то січень 2010 року також став

базовим при проведенні індексації грошових доходів. Індексація за цей місяць не нараховується.

Також посадовий оклад працівника підвищувався з 1 квітня, 1 липня, 1 жовтня, 1 грудня 2010 року разом із підвищенням мінімальної заробітної плати. Якщо в період між переглядом заробітної плати не настало право на її індексацію, місяць подальшого підвищення заробітної плати вважається базовим. Отже, ці місяці 2010 року також стали

базовими.

Згідно із

Законом України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» від 23.12.2010 р. № 2857-VI з 1 січня та 1 квітня 2011 року розмір мінімальної заробітної плати підвищувався, внаслідок чого у працівника відбулося підвищення посадового окладу. Відповідно січень і квітень 2011 року також стали базовими.

Таким чином, у 2010 році, а також за період січень — липень 2011 року заробітна плата держслужбовця індексації не підлягала. Останнім базовим місяцем для працівника є квітень 2011 року.

У серпні та вересні 2011 року зарплата працівника індексується на 1,2 % у межах 960,00 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі