Теми статей
Обрати теми

Щодо атестації педагогічних працівників

Редакція ББ
Лист від 31.08.2011 р. № 1/11-8241

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО АТЕСТАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Лист від 31.08.2011 р. № 1/11-8241

 

З метою забезпечення безперервного навчально-виховного процесу рекомендуємо прийняти рішення щодо поширення присвоєних у відповідності із встановленою внаслідок атестації категорії та педагогічного звання

на все педагогічне навантаження педагогічним працівникам, які з різних причин не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які викладають, та надати можливість до 1 січня 2012 року пройти курсову підготовку за різними формами відповідно до пункту 3.20 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.12.2010 р. за № 1255/18550.

 

Заступник Міністра-керівник апарату П. Куліков

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

АТЕСТАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ МАЮТЬ НАВАНТАЖЕННЯ
З КІЛЬКОХ ПРЕДМЕТІВ: РЕКОМЕНДАЦІЇ МОНМОЛОДЬСПОРТУ

У

листі, що коментується, МОНмолодьспорту роз’яснює питання, пов’язані із застосуванням п. 3.20 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), які сьогодні є актуальними.

Так, відповідно до

п. 3.20 Типового положення № 930 учителі та викладачі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється й на педагогічне навантаження з інших предметів, які вони викладають та з яких пройшли підвищення кваліфікації.

Нагадаємо, що вимогами

Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом МОН від 20.08.93 р. № 310 (далі — Положення № 310), не було передбачено проходження курсів підвищення кваліфікації з усіх предметів, які педагогічний працівник викладав не за спеціальністю. Згідно з п. 3.4 Положення № 310 атестація передбачала попереднє (не рідше ніж один раз на п’ять років) підвищення кваліфікації на підставах вільного вибору змісту, програм та форм навчання. При цьому присвоєна кваліфікаційна категорія поширювалася на все педагогічне навантаження.

На нашу думку, вимоги

Типового положення № 930 щодо проходження курсів підвищення кваліфікації цілком справедливі, адже відповідно до ч. 1 ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-ХІІ педагогічною діяльністю можуть займатися особи з високими моральними якостями, які мають відповідну освіту, професійно-практичну підготовку.

Однак у зв’язку з цим виникає запитання: як здійснювати оплату праці вчителям, які проходили атестацію до 2011 року, викладають декілька предметів, у тому числі предмети не за своєю спеціальністю, та не проходили курси підвищення кваліфікації з цих предметів перед атестацією? Особливо актуальне це питання в школах сільської місцевості, де через брак фахівців учителям доводиться вести уроки не за своєю спеціальністю.

Ураховуючи ситуацію, що склалася, МОНмолодьспорту прийняло рішення надати можливість таким педагогічним працівникам до 1 січня 2012 року пройти курсову підготовку з різних предметів, які вони викладають. Крім того, МОНмолодьспорту порекомендувало органам управління освіти прийняти рішення про поширення присвоєних відповідно до встановленої в результаті атестації категорії та педагогічного звання

на все педагогічне навантаження працівникам, які з різних причин не пройшли підвищення кваліфікації з усіх предметів, які викладають.

Таке питання МОНмолодьспорту вже роз’яснювало в

листі від 26.01.2011 р. № 1/9-44 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 7, с. 13), в якому порекомендувало органам управління освіти спільно з інститутами післядипломної педагогічної освіти планувати курси підвищення кваліфікації вчителів, які викладають два і більше навчальних предметів, застосовуючи очно-дистанційні, дистанційні, варіативні та інші форми навчання, які б органічно взаємоузгоджувалися з процедурою атестації педагогічних працівників.

Рекомендації МОНмолодьспорту, надані в

листі, що коментується, є дуже необхідними і ми повністю їх підтримуємо, адже насамперед педагогічним працівникам потрібно надати можливість проходження курсів підвищення кваліфікації. Проте вважаємо, що це питання слід було б урегулювати законодавчо, унісши зміни до Типового положення № 930.

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі