Теми статей
Обрати теми

Доплата за роботу на територіях радіоактивного забруднення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА РОБОТУ НА територіях радіоактивного забруднення

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Сільська рада належить до 4 категорії зони посиленого радіоекологічного контролю. Управління праці відшкодовує працівникам сільради доплату як постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи у розмірі 5,20 грн. щомісяця.

Чи не підвищився розмір такої долати? Чи підлягає вона обкладанню ПДФО та ЄСВ?

(Хмельницька обл.)

 

Відповідно

ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796) громадяни, які працюють та територіях радіоактивного забруднення, мають право на щомісячну доплату.

Згідно з

п.п. 11 п. 4 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936, управліннями праці та соціального захисту населення провадиться виплата доплати особам за роботу (службу) на території зон радіоактивного забруднення відповідно до п. 2 постанови КМУ «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 26.07.96 р. № 836 (далі — постанова № 836). Зокрема, розмір доплати громадянам, які працюють:

— у зоні посиленого радіоекологічного контролю складає 5,20 грн.;

— у зоні гарантованого добровільного відселення складає 10,50 грн.;

— у зоні безумовного (обов’язкового) відселення складає 13,20 грн.

Така доплата провадиться за місцем роботи.

Слід зазначити, що

ст. 39 Закону № 796 встановлені значно більші розміри доплати, але щорічно законами про держбюджет передбачається здійснення доплат саме в розмірах, які встановлені постановою № 836. Тому, оскільки відповідно до ст. 63 Закону № 796 фінансування витрат, пов’язаних з реалізацією цього Закону здійснюється за рахунок державного бюджету, доплати встановлюються в розмірах, визначених постановою № 836.

Таким чином, на сьогодні громадянам, які працюють у зоні посиленого радіоекологічного контролю,

провадиться виплата щомісячної доплати в розмірі 5,20 грн.

ЄСВ

. Постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — Перелік № 1170).

До зазначеного

Переліку віднесено виплати в установленому розмірі особам, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи (крім надбавок та доплат до тарифних ставок (окладів, посадових окладів) у розмірах, передбачених законодавством, за роботу на територіях радіоактивного забруднення, оплата додаткових відпусток, що надаються відповідно до Закону № 796) (п. 7 розд. I Переліку № 1170).

Таким чином, суми доплат за роботу на території зон радіоактивного забруднення

є базою нарахування та утримання єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ПДФО

. Відповідно до п.п. 163.1.1 п. 163.1 розд. IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) об’єктом обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) є загальний місячний оподатковуваний дохід.

Пунктом 165.1 ст. 165 ПКУ

встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Доплати за роботу на території зон радіоактивного забруднення у вказаному переліку не зазначені.

Тому з метою обкладення ПДФО доплата за роботу на території зон радіоактивного забруднення, яка виплачується відповідно

Закону № 796, включається до складу заробітної плати з відповідним оподаткуванням.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі