Теми статей
Обрати теми

Оплата чергувань на дому

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ЧЕРГУВАНЬ НА ДОМУ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, начальник відділу нормування та оплати праці, роботи з місцевими бюджетами та планування централізованих заходів Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

 

У центральній міській лікарні працює п’ять лікарів-акушерів-гінекологів. Оскільки згідно зі штатним розписом не передбачено ставок ургентних акушерів-гінекологів, то згідно з графіком, затвердженим головним лікарем, здійснюються чергування на дому в нічний час, у святкові та вихідні дні. Якщо виклику до хворого не було, оплачуються тільки півгодини за кожну годину чергування.

Скільки годин на рік можна оплачувати як наднормові? Чи діє в цьому випадку ст. 65 Кодексу законів про працю?

(м. Кіровськ)

 

У закладах охорони здоров’я чергування на дому вводяться тільки в окремих випадках для забезпечення надання екстреної медичної допомоги при неможливості організації праці іншим способом (наприклад, при низькій укомплектованості посад працівниками тощо).

Згідно з

п. 4.1 додатка 2 «Штатні нормативи медичного, фармацевтичного, педагогічного персоналу та працівників кухонь центральних міських і міських лікарень (медико-санітарних частин), розташованих у містах із населенням понад 25 тисяч осіб» до наказу МОЗ «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 посади лікарів-акушерів-гінекологів для надання екстреної акушерсько-гінекологічної допомоги встановлюються за рішенням органу охорони здоров’я, але не менше 3 посад. Посади лікарів-акушерів-гінекологів для надання екстреної акушерсько-гінекологічної допомоги у вечірній, нічний час, вихідні та святкові дні встановлюються за рішенням МОЗ АР Крим, управлінь охорони здоров’я облдержадміністрацій, але не менше 3 посад.

Оскільки до штатного розпису цього закладу охорони здоров’я посади лікарів-акушерів-гінекологів для надання екстреної акушерсько-гінекологічної допомоги не введені, то керівник лікарні має право залучати медичний персонал до чергувань на дому.

Залучення працівників до чергувань понад установлену норму робочого часу можливе тільки в тих випадках, коли в закладі немає вакантних посад за цією спеціальністю. Якщо ж у закладі є вакантні посади, то їх можна обіймати за сумісництвом. На сумісників повністю поширюються всі умови оплати праці нарівні з основною роботою, тобто суміснику призначають посадовий оклад, доплати та надбавки за тією посадою, яку він обіймає за сумісництвом.

Таким чином, якщо штатним розписом лікарні передбачено посади для надання екстреної допомоги і такі посади вакантні, то лікарі лікарні можуть бути оформлені на ці посади на умовах роботи за сумісництвом до 0,5 ставки із відповідною оплатою.

У разі неможливості забезпечення наявним штатним персоналом надання медичної допомоги населенню керівник лікарні має право залучати медичний персонал до чергувань на дому з оплатою праці в порядку, установленому

п. 5.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з

п. 5.1 цих Умов лікарі та фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою закладів охорони здоров’я, які зайняті наданням медичної допомоги населенню, у тому числі екстреної, можуть залучатися до чергування на дому.

Чергування на дому може встановлюватися лікарям — до 5 посад з основних лікарських спеціальностей та 4 посад фахівців із базовою та неповною вищою медичною освітою (лаборант, рентгенолаборант, сестра медична операційна, сестра медична — анестезист) з урахуванням укомплектованості штатів, виробничої необхідності, кількості викликів та їх експертної оцінки.

Чергування здійснюються як у межах місячної норми робочого часу відповідних працівників за обліковий період, так і поза її межами.

Згідно з

пп. 8, 12 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43, чергування медичних працівників понад місячну норму робочого часу не є сумісництвом і здійснюються залежно від характеру робіт як в основний час, так і поза його межами.

Чергування на дому в денний та нічний час

враховується як півгодини за кожну годину чергування та оплачується виходячи з посадового окладу, визначеного згідно з пп. 2.1 — 2.2 Умов № 308/519, з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію.

Згідно з

абз. 5 п. 5.1 Умов № 308/519 у разі виклику працівника під час чергування (до закладу, на місце події або додому до хворого) час, витрачений на виклик, оплачується за фактично відпрацьований час із розрахунку посадового окладу працівника, установленого штатним розписом, зі збереженням чинного порядку оплати праці працівників охорони здоров’я в нічний час.

У зв’язку з тим, що час, витрачений на виклик, оплачується в іншому порядку, ніж чергування на дому, час виклику виключається із загального часу чергування на дому та оплачується згідно з

абз. 5 п. 5.1 Умов № 308/519.

Згідно з

п.п. 3.2.1 Умов № 308/519 працівникам, які залучаються до роботи в нічний час, здійснюється доплата в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Нічним вважається час з 22:00 до 6:00.

Робота у святковий та неробочий дні

далі оплачується додатково (понад оклад) у розмірі (ст. 107 КЗпП):

— одинарної годинної чи денної ставки, якщо чергування здійснювалося в межах місячної норми робочого часу;

— подвійної годинної чи денної ставки, якщо чергування здійснювалося поза межами місячної норми робочого часу.

За бажанням працівника, який відпрацював у святковий та неробочий день, йому може бути надано інший день відпочинку. У цьому випадку оплата за роботу у святковий та неробочий день здійснюється в одинарному розмірі.

Згідно зі

ст. 65 КЗпП наднормові роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд та 120 годин на рік.

Наднормовими вважаються роботи понад установлену тривалість робочого дня (

ст. 62 КЗпП).

У разі виклику лікаря-фахівця до стаціонару час, витрачений ним на надання екстреної медичної допомоги,

не є наднормовим і оплачується в порядку, установленому п. 5.1 Умов № 308/519. Таким чином, обмеження, встановлене ст. 65 КЗпП, у цьому випадку не застосовується.

Узагальнимо зазначене вище в таблиці.

 

Оплата чергування на дому

чергування здійснювалося в межах місячної норми робочого часу

чергування здійснювалося поза межами місячної норми робочого часу

години чергування на дому

час, витрачений на виклик (фактично відпрацьовані години)

години чергування на дому

час, витрачений на виклик (фактично відпрацьовані години)

Роботу в денний та нічний час ураховують як 0,5 год. за кожну годину чергування та оплачують виходячи із посадового окладу (гр. 5 ТС*), з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію. Доплата за роботу в нічний час не встановлюється

Оплачується з розрахунку посадового окладу працівника з урахуванням підвищень (гр. 12 ТС), із доплатою за нічну роботу

Роботу в денний та нічний час враховують як 0,5 год. за кожну годину чергування та оплачують виходячи з посадового окладу без підвищень (гр. 5 ТС), з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію. Доплата за роботу в нічний час не встановлюється

Оплачується з розрахунку посадового окладу працівника з урахуванням підвищень (гр. 12 ТС), із доплатою за нічну роботу

Робота у святковий та неробочий день (вихідний) оплачується додатково (понад оклад) у розмірі одинарної годинної чи денної ставки (ст. 107 КЗпП)

Робота у святковий та неробочий день (вихідний) оплачується додатково (понад оклад) у розмірі подвійної годинної чи денної ставки (ст. 107 КЗпП)

 

* ТС — тарифікаційний список (додаток 1 до Умов № 308/519).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі