Теми статей
Обрати теми

Доплата за роботу в критих плавальних басейнах

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА РОБОТУ В КРИТИХ ПЛАВАЛЬНИХ БАСЕЙНАХ

 

Оксана ЛЕВЧЕНКО, головний спеціаліст відділу організації бюджетного процесу, фінансового моніторингу та нормування видатків Департаменту економіки та фінансів

 

Згідно з п. 1.176 додатка 9 до Інструкції № 102 забезпечення і проведення занять у критих плавальних басейнах належать до видів робіт з важкими і шкідливими умовами праці, на яких установлюються доплати в розмірі до 12 %.

Чи правильно буде на цій підставі встановити таку доплату працівникам ДЮСШ (басейн), які забезпечують проведення занять у критих плавальних басейнах, зокрема бухгалтерам, які приймають та видають

дезінфікуючі засоби, ведуть облік тощо?

(м. Київ)

 

Ні, неправильно

. Одразу слід зазначити, що умови оплати праці працівників спортивних шкіл визначаються наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097).

Пунктом 9 примітки

до додатка 6 до наказу № 2097 передбачено виплату доплати до місячної заробітної плати, визначеної при тарифікації, тренерам-викладачам, які проводять заняття в критих плавальних басейнах за шкідливі умови праці. Зазначена доплата встановлюється у розмірі до 12 % ставки заробітної плати з урахуванням підвищень (за старшого тренера-викладача, спеціалізацію, за роботу з інвалідами та дітьми, які мають вади в розумовому або фізичному розвитку) за результатами атестації робочих місць за умовами праці відповідно до чинного законодавства. Доплата встановлюється за фактично відпрацьований у басейні час і включається до середньої заробітної плати в усіх випадках її обчислення.

Що стосується інших працівників спортивних шкіл (спортивних споруд), то

ст. 100 КЗпП передбачено встановлення підвищеної оплати праці на важких роботах, роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці тощо. Перелік цих робіт визначається Кабінетом Міністрів України (на сьогодні такий перелік не затверджено).

Згідно з

додатком 3 до Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 — 2012 роки між Кабінетом Міністрів України та Федерацією професійних спілок України від 09.11.2010 р. за роботу у важких і шкідливих умовах праці встановлюється доплата у розмірі 4, 8 або 12 % тарифної ставки (посадового окладу).

Гігієнічною класифікацією праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, затвердженою заступником Головного державного санітарного лікаря СРСР від 12.08.86 р. № 4137-86

, визначено, що шкідливі умови праці характеризуються наявністю шкідливих виробничих факторів, що перевищують гігієнічні нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та/або його потомство.

Відповідно до

Роз’яснення про проведення атестації робочих місць за умовами оплати праці в окремих випадках, затвердженого наказом Мінпраці від 21.08.2000 р. № 205 , для надання працівникам передбачених чинним законодавством пільг і компенсацій за роботу в шкідливих і важких умовах праці впродовж певного 5-річного періоду відповідне право повинно бути підтверджене за результатами атестації робочих місць за умовами праці, проведеної у цей термін.

Тому віднесення робіт до категорії зі шкідливими умовами праці можливе тільки на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці, порядок проведення якої затверджений постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі