Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення податком на доходи фізичних осіб вихідної допомоги

Редакція ББ
Лист від 09.03.2011 р. № 4628/6/17-0715

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

щодо обкладення податком на доходи фізичних осіб вихідної допомоги

Лист від 09.03.2011 р. № 4628/6/17-0715

 

Державна податкова служба України, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Кодекс), розглянула лист <…> щодо обкладення податком на доходи фізичних осіб вихідної допомоги і повідомляє.

Статтею 44 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. № 322-VII (далі — Кодекс про працю) встановлено, що при припиненні трудового договору з підстав, зазначених у пункті 6 статті 36 та пунктах 1, 2 і 6 статті 40 цього Кодексу, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку; внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору (статті 38 і 39) — у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

Відповідно до підпункту 163.1.1 пункту 163.1 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Кодексу об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний оподатковуваний доход.

Згідно з підпунктом 164.2.18 пункту 164.2 статті 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім визначених у статті 165 цього Кодексу. Доходи у вигляді вихідної допомоги, яка виплачується працівнику згідно зі статтею 44 Кодексу про працю при припиненні трудового договору, не входять до переліку доходів, визначених статтею 165 Кодексу.

Враховуючи наведене, вказана вихідна допомога включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку відповідно до підпункту 164.2.18 пункту 164.2 статті 164 Кодексу і оподатковується за ставками, встановленими пунктом 167.1 статті 167 Кодексу.

При цьому підпунктом 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 Кодексу встановлено, що податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. Застосування податкової соціальної пільги до інших доходів платника податку, ніж заробітна плата, Кодексом не передбачено.

Відповідно до підпункту «а» пункту 171.2 статті 171 Кодексу особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з інших доходів, є податковий агент — для оподатковуваних доходів з джерела їх походження в Україні.

Підпунктом 168.1.2 пункту 168.1 статті 168 Кодексу встановлено, що податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету.

Згідно з підпунктом «б» пункту 176.2 статті 176 Кодексу особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, якщо інше не визначено нормами цього Кодексу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи ні доходи платникам податку зазначена особа протягом звітного періоду.

 

Заступник голови комісії
з проведення реорганізації ДПАУ,
заступник Голови ДПСУ С. Лекарь

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ОПОДАТКУВАННЯ ВИХІДНОЇ ДОПОМОГИ

У деяких випадках у разі припинення трудового договору працівникам виплачується вихідна допомога. Підстави для припинення трудового договору, за яких така виплата є обов’язковою, а також розміри допомоги встановлено

ст. 44 КЗпП. Наведемо їх у таблиці.

 

Підстави для припинення трудового договору,
за яких виплачують вихідну допомогу

Норма КЗпП

Розмір вихідної допомоги

Відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв’язку зі зміною істотних умов праці

П. 6 ст. 36

Не менше середнього місячного заробітку

Зміни в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників

П. 1 ст. 40

Виявлена невідповідність працівника обійманій посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню цієї роботи, а також відмова у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці

П. 2 ст. 40

Поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу

П. 6 ст. 40

Порушення власником (уповноваженим ним органом) законодавства про працю, колективного або трудового договору

Ст. 38 і 39

Не менше тримісячного середнього заробітку

 

При звільненні працівників за іншими підставами вихідна допомога їм

не виплачується. Нагадаємо також, що з 22.05.2008 р. не надається вихідна допомога працівникам, які звільняються у зв’язку із призовом або вступом на військову службу, направленням на альтернативну службу.

Вихідна допомога, а також інші належні працівнику суми має бути виплачено

в день звільнення, як того вимагає ст. 116 КЗпП. Днем звільнення працівника вважається останній день його роботи. Якщо в день звільнення працівник не працював, то вихідну допомогу має бути виплачено не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) сум вихідної допомоги у світлі вимог Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Так, відповідно до

п.п. 163.1.1 ст. 163 ПКУ об’єктом обкладення ПДФО є сукупний місячний оподатковуваний дохід.

При цьому

п. 165.1 ст. 165 ПКУ встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до сукупного місячного оподатковуваного доходу. Вихідну допомогу в разі припинення трудових відносин у цьому переліку не зазначено .

Згідно з роз’ясненнями ДПАУ, наведеними в

листі, що коментується, на цій підставі вихідна допомога включається до місячного оподатковуваного доходу та оподатковується за ставками, установленими п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Зауважимо, що в період дії

Закону України «Про податок на доходи фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) податківці наполягали на тому, що вихідна допомога — це заробітна плата (див. лист ДПАУ від 25.05.2004 р. № 9402/7/17-3117). Однак, незважаючи на те що вихідну допомогу розцінювали як зарплату, податкова соціальна пільга (далі — ПСП) до неї не застосовувалася, оскільки ця виплата нараховується в місяці звільнення, а в цьому місяці Закон № 889 не передбачав надання ПСП.

На відміну від

Закону № 889, ПКУ не забороняє застосовувати ПСП у місяці звільнення, що випливає з положень п.п. 169.3.4 ст. 169 ПКУ . У зв’язку з цим виникає запитання: чи можна до вихідної допомоги застосовувати ПСП?

Як випливає з

листа, що коментується, тепер ДПАУ не вважає вихідну допомогу зарплатою. І оскільки ПСП застосовується виключно до доходів у вигляді заробітної плати, то ПСП до вихідної допомоги не застосовується та вихідна допомога не враховується при визначенні права на ПСП.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ вихідна допомога відображається з ознакою доходу «127».

На завершення нагадаємо, що згідно з

п. 3.8 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, сума вихідної допомоги є виплатою, яка не належить до фонду оплати праці.

Крім того, вихідна допомога в разі припинення трудового договору включена до

Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Отже, сума вихідної допомоги не обкладається єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі