Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення ПДФО надбавки за вахтовий метод роботи

Редакція ББ
Лист від 21.07.2011 р. № 13256/6/17-0215

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЩОДО обкладення ПДФО НАДБАВКИ ЗА ВАХТОВИЙ МЕТОД РОБОТИ

Лист від 21.07.2011 р. № 13256/6/17-0215

 

Державна податкова служба України <…> розглянула звернення <…> щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб надбавки за вахтовий метод роботи і повідомляє.

Економічні, правові та організаційні засади застосування вахтового методу роботи в зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення, на об’єктах і територіях, де виникли техногенні або природні надзвичайні ситуації і для ліквідації наслідків цих аварій потрібен тривалий час, визначено Тимчасовим положенням про вахтовий метод організації робіт на підприємствах Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, затвердженого наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 20.05.99 р. № 147, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01.10.99 р. за № 667/3960 (далі — Положення).

Дія цього Положення поширюється на підприємстві, в організації, установи що перебувають у підпорядкуванні Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Відповідно до підпункту 1.1 пункту 1 Положення вахтовий метод — це особлива форма організації робіт, що ґрунтується на використанні трудових ресурсів поза місцем їх постійного проживання за умов, коли щоденна доставка працівників до місця роботи і назад до місця постійного проживання неможлива.

Відповідно до підпункту 2.3 пункту 2 Положення направлення працівників на вахту не є службовим відрядженням.

Особам, які працюють за вахтовим методом, за кожний день перебування на вахті виплачується надбавка за вахтовий метод роботи в розмірі, передбаченому колективним договором. Граничний розмір надбавки за день не може перевищувати розміру добових, що виплачуються працівникам при службових відрядженнях у межах України (п.п. 4.4 п. 4 Положення).

Надбавка за вахтовий метод роботи при підрахунку середнього заробітку не враховується (п.п. 4.6 п. 4 Положення).

Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб надбавок за вахтовий метод роботи, то пунктом 165.1 статті 165 Кодексу встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного оподатковуваного доходу платника податку. Надбавки за вахтовий метод роботи у вказаному переліку не зазначені.

Відповідно до підпункту 163.1.1 пункту 163.1 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Кодексу об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний оподатковуваний дохід.

Підпунктом 164.2.1 пункту 164.2 статті 164 Кодексу встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Для цілей розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Кодексу заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (підпункт 14.1.48 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

Відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5, до складу додаткової заробітної плати входять надбавки та доплати до тарифних ставок (окладів, посадових окладів) у розмірах, передбачених чинним законодавством.

Враховуючи вищенаведене, з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб, надбавки за вахтовий метод роботи, які виплачуються відповідно до Тимчасового положення про вахтовий метод організації робіт на підприємствах Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, затвердженого наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 20.05.99 р. № 147, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01.10.99 р. за № 667/3960,

включаються до складу заробітної плати з відповідним оподаткуванням на підставі підпункту 164.2.1 пункту 164.2 статті 164 Кодексу.

 

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПАУ,
 заступник Голови ДПСУ
С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі