Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування ЄСВ на суму надбавки за роботу вахтовим методом

Редакція ББ
Лист від 04.07.2011 р. № 13659/03-20

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

Щодо нарахування ЄСВ на суму надбавки за роботу вахтовим методом

Лист від 04.07.2011 р. № 13659/03-20

 

Пенсійний фонд України розглянув лист, який надійшов з Міністерства соціальної політики України, щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суми надбавки особам, які працюють за вахтовим методом, що виплачується відповідно до наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 20.05.99 р. № 147 «Про затвердження тимчасового положення про вахтовий метод організації робіт на підприємствах МНС України», і повідомляє.

Базою для нарахування єдиного внеску для підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства України незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб, відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 р. № 1170 (далі — Перелік).

До зазначеного Переліку віднесено надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок, посадових окладів працівників, що направляються для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт і працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер (пункт 10 розділу I Переліку).

Таким чином,

суми надбавок за вахтовий метод роботи не є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

Заступник Голови правління В. Короневський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

СУМИ НАДБАВОК ЗА ВАХТОВИЙ МЕТОД РОБОТИ:
ПОРЯДОК ОБКЛАДАННЯ ЄСВ ТА ПДФО

Згідно з

п. 4.4 Тимчасового положення про вахтовий метод організації робіт на підприємствах Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, затвердженого наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 20.05.99 р. № 147, особам, які працюють за вахтовим методом, за кожний день перебування на вахті виплачується надбавка за вахтовий метод роботи в розмірі, передбаченому колективним договором. Граничний розмір надбавки за день не може перевищувати розміру добових, що виплачуються працівникам при службових відрядженнях у межах України.

У

листі від 04.07.2011 р. № 13659/03-20, який наведено на с. 12 цього номера, фахівці ПФУ роз’яснили, чи обкладається надбавка за вахтовий метод роботи єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ).

У свою чергу, у

листі від 21.07.2011 р. № 13256/6/17-0215, який наведено на с. 11 цього номера, фахівці ДПАУ надали роз’яснення щодо обкладення надбавки за вахтовий метод роботи податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО).

Розглянемо відповіді докладніше.

ЄСВ

. Базою для нарахування ЄСВ для страхувальників-роботодавців відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон № 108), та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно з

п.п. 3.16 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.09.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), розробленої відповідно до Закону № 108, надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, і працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер, у розмірах, визначених чинним законодавством, відносяться до виплат, що не належать до фонду оплати праці.

Крім того, надбавку за вахтовий метод роботи включено до

Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Отже,

суми надбавок за вахтовий метод роботи не є базою для обкладання ЄСВ. Що й підтвердили фахівці ПФУ в листі № 13659/03-20,
який коментується.

ПДФО.

Підпунктом 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) встановлено, що до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Для цілей

ПКУ заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Пунктом 165.1 ст. 165

ПКУ встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Надбавки за вахтовий метод роботи у вказаному переліку не зазначені.

Виходячи з цього фахівці ДПАУ в листі № 13256/6/17-0215, що коментується, зробили такий висновок: надбавки за вахтовий метод роботи

включаються до складу заробітної плати з відповідним оподаткуванням на підставі п.п. 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 ПКУ .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі