Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації грошових доходів населення

Редакція ББ
Лист від 17.08.2010 р. № 161/10/136-10

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

щодо індексації грошових доходів населення

Лист від 17.08.2010 р. № 161/10/136-10

 

Департамент стратегії соціального розвитку Міністерства праці та соціальної політики України на запит <…> щодо індексації грошових доходів населення повідомляє.

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690, від 11.07.2007 р. № 913 та від 12.03.2008 р. № 170), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці, виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення за рахунок його постійних складових, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів громадян. Індексація за цей місяць не проводиться. З наступного за базовим місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації. При цьому сума підвищення доходу має перевищувати суму індексації, яка має бути нарахована за відповідний місяць.

Враховуючи викладене, місяць встановлення премії та місяць, в якому збільшується розмір такої премії на постійній основі порівняно з попереднім періодом, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів.

У разі збільшення чи зменшення доходу працівника за рахунок зміни розміру премії в окремі місяці місяць виплати більшої суми премії

не вважається базовим. У такому випадку індексація продовжується відповідно до індексу, розрахованого згідно з Порядком.

 

Директор Департаменту стратегії соціального розвитку В. Латік

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

РОЗМІР ПРЕМІЇ НЕ ФІКСОВАНИЙ АБО ВОНА ВИПЛАЧУЄТЬСЯ НЕРЕГУЛЯРНО: ВИЗНАЧАЄМО БАЗОВИЙ МІСЯЦЬ

Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078

(далі — Порядок № 1078), діє вже не перший рік, проте запитань щодо проведення індексації заробітної плати менше не стає. І все тому, що відповіді на них не завжди можна знайти безпосередньо в Порядку № 1078.

Компенсують такий недолік письмові роз’яснення Мінсоцполітики (раніше — Мінпраці) — органу, до компетенції якого згідно з

п. 14 Порядку № 1078 належить надання роз’яснень щодо його застосування.

Так, у

листі, що коментується, Мінпраці надало дуже корисні роз’яснення щодо визначення базового місяця у випадку, якщо встановлена працівнику щомісячна премія виплачується нерегулярно або не у фіксованому розмірі.

Нагадаємо: індексації підлягають грошові доходи громадян,

які не мають разового характеру, у тому числі заробітна плата працівників, складовою частиною якої є премії (п. 2 Порядку № 1078). Отже, премії, що мають постійний (систематичний) характер, належать до індексованих доходів.

Зверніть увагу: ідеться про

премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань та функцій, які згідно з п. 2.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, входять до складу додаткової заробітної плати. Підкреслимо: якщо такі премії у зв’язку з недостатнім фінансуванням виплачуються нерегулярно або за рахунок економії фонду оплати праці, це не є підставою вважати такі виплати одноразовими.

Як відомо, провідну роль у проведенні індексації заробітної плати відіграють базові місяці. Загальний підхід до визначення базового місяця при проведенні індексації заробітної плати працівників викладено в

п. 5 Порядку № 1078. У цьому пункті зазначено, що базовим при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. При цьому місяць підвищення зарплати вважається базовим, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. В іншому разі місяць підвищення не вважається базовим і доходи індексують у загальному порядку.

Отже, місяць

установлення працівнику премії, а також місяць, в якому збільшено розмір такої премії порівняно з попереднім періодом, є базовим для проведення індексації (за умови, що сума підвищення доходу перекрила суму можливої індексації). На це Мінпраці звертало увагу в листі від 24.09.2009 р. № 10.89-1/0/14-09/10.

Дуже часто наші читачі запитують: чи вплине на проведення індексації зменшення розміру премії або її невиплата в окремих місяцях залежно від фінансових можливостей? Зауважимо, що

п. 5 Порядку № 1078 визначено: тільки в разі зростання грошових доходів місяць підвищення доходів вважається базовим та індексація в цьому місяці не проводиться. Якщо відбулося зменшення доходу, то це не є підставою вважати місяць базовим. Індексацію заробітної плати слід продовжувати (див. лист Мінпраці від 15.03.2007 р. № 15/10/136-07). Тому зменшення розміру премії не впливає на проведення індексації зарплати.

У

листі, що коментується, фахівці Мінпраці підкреслили: у разі збільшення або зменшення доходу працівника за рахунок зміни розміру премії в окремі місяці місяць виплати більшої суми премії не вважається базовим. У такому разі індексація продовжується відповідно до індексу, розрахованого згідно з Порядком № 1078.

Поточні коливання сум установлених премій залежно від фінансових можливостей (уключаючи й

можливу відсутність виплати премії в окремі місяці) не можуть бути підставою для визнання місяця, в якому виплати були відновлені або були більшими, ніж у попередніх місяцях, базовим.

Докладніше порядок визначення базового місяця в цьому випадку розглянуто фахівцем Мінсоцполітики на прикладі в консультації, наведеній на с. 29 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі