Теми статей
Обрати теми

Щодо виправлення помилок у Податковому звіті про використання коштів неприбуткових установ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК У ПОДАТКОВОМУ ЗВІТІ ПРО ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ НЕПРИБУТКОВИХ УСТАНОВ

 

Як здійснити виправлення помилок, допущених неприбутковими установами за податкові періоди, що передують набранню чинності розд. III Податкового кодексу України, після втрати чинності наказом ДПАУ від 11.07.97 р. № 233?

 

Відповідно до

п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених

п. 50.2 ст. 50 ПКУ:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5 % від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Якщо після подання декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у цьому

пункті, не застосовуються.

Платник податків під час проведення документальних планових та позапланових виїзних перевірок не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом (

п. 50.2 ст. 50 ПКУ). У разі якщо платник податків подає уточнюючий розрахунок до податкової декларації, поданої за період, що перевірявся, відповідний контролюючий орган має право на проведення позапланової перевірки платника податків за відповідний період (п. 50.3 ст. 50 ПКУ).

Ураховуючи викладене, а також зміну з 01.04.2011 р. ставки податку на прибуток, неприбуткова установа або організація для виправлення помилок, допущених до набрання чинності

розд. III «Податок на прибуток підприємства» ПКУ, має надати Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форма якого затверджена наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 56 (далі — Податковий звіт), з відповідною позначкою у рядку «уточнюючий» у полі 1 Податкового звіту.

Якщо здійснюється виправлення помилок, що допущені

при заповненні частини I Звіту про використання коштів неприбутковими установами й організаціями, форма якого затверджена наказом ДПАУ від 11.07.97 р. № 233 (далі — Звіт), то, враховуючи, що у цій частині Звіту зазначались доходи неприбуткової установи, що звільняються від оподаткування та напрями їх використання, і зазначені показники не призводять до виникнення податкового зобов’язання, в уточнюючому Податковому звіті у частині I необхідно зазначити правильні показники з урахуванням уточнень.

Якщо здійснюється виправлення помилок, що допущені

при заповненні частини II Звіту, то у частині II уточнюючого Податкового звіту зазначаються правильні показники з урахуванням уточнень, а у рядках 25 — 29 — суми уточнень податкових зобов’язань та суми нарахованого штрафу та пені, які розраховуються шляхом порівняння показників уточнюючого Податкового звіту та Звіту, який уточнюється. Зокрема, у рядку 25 зазначається різниця між (р. 15 + р. 23) Податкового звіту з урахуванням виправленої помилки та (р.  15 + р. 23) Звіту, який уточнюється; у рядку 28 — різниця між (р. 15 + р. 23) Звіту, який уточнюється, та (р. 15 + р. 23) Податкового звіту з урахуванням виправленої помилки. Разом із уточнюючим Податковим звітом неприбутковій установі доцільно надати до податкового органу пояснення по суті проведених виправлень. Додаток до рядків 25, 26, 27, 28 Податкового звіту до уточнюючого Податкового звіту не заповнюється.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,

що розміщується на офіційному сайті ДПСУ

www.sta.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі