Теми статей
Обрати теми

Розмір премії не фіксований: як визначити базовий місяць

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОЗМІР ПРЕМІЇ НЕ ФІКСОВАНИЙ: ЯК ВИЗНАЧИТИ БАЗОВИЙ МІСЯЦЬ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя і моніторингу бідності

 

Останнім базовим місяцем для працівників установи є жовтень 2008 року. Установа виплачує премії на підставі наказу по установі: щомісячно, щоквартально, щорічно в різних розмірах згідно з Положенням про преміювання та колдоговором. Розмір виплати не фіксований. Премії виплачуються за рахунок економії фонду оплати праці.

Також щоквартально поновлюється наказом по установі виплата надбавки за складність та напруженість у роботі в розмірі 50 % посадового окладу за рахунок економії фонду оплати праці.

Чи впливають такі виплати на зміну базового місяця?

(м. Дніпропетровськ)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Загальний підхід до визначення базового місяця при проведенні індексації заробітної плати працівників викладено в

п. 5 Порядку № 1078. У цьому пункті зазначено, що базовим при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. При цьому місяць підвищення зарплати вважається базовим, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (п. 5 Порядку № 1078). В іншому разі місяць підвищення не вважається базовим і доходи індексують у загальному порядку.

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (посадових окладів), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, що мають постійний характер.

Так, місяць

установлення премії вважається базовим (за умови, якщо сума підвищення грошового доходу перевищить суму індексації, яку може бути нараховано в цьому місяці).

У разі збільшення чи зменшення доходу працівника за рахунок зміни розміру премії в окремі місяці місяць виплати більшої суми премії

не вважається базовим. У такому разі індексація продовжується відповідно до індексу, розрахованого згідно з Порядком № 1078.

Конкретні показники та умови нарахування премій, їх розмір, строки (місячна, квартальна, піврічна, річна) установлюються в Положенні про преміювання, яке розробляється установами, організаціями самостійно.

Якщо ж грошовий дохід працівника підвищився за рахунок виплати премії, яка має разовий характер, наприклад премія до ювілею, то місяць виплати такої премії не вважається базовим.

Розглянемо порядок визначення базового місяця на прикладі виплати працівнику щомісячної премії у 2011 році.

 

Ситуація

Порядок визначення базового місяця

Приклад

Згідно з наказом керівника працівнику вперше встановлено премію

Місяць установлення премії вважається базовим за умови,
що сума підвищення доходу перекрила суму можливої індексації

За наказом керівника працівнику в травні 2011 року встановлено щомісячну премію в розмірі 25 % посадового окладу, яка становить 240 грн.
Сума підвищення доходу у зв’язку з установленням премії перекрила суму можливої індексації. Місяць установлення премії вважається базовим

Зважаючи на обмежені фінансові можливості за наказом керівника в поточному місяці працівнику виплачено премію в меншій сумі (або не виплачено взагалі)

Місяць зменшення доходу не вважається базовим

За наказом керівника працівнику в червні 2011 року щомісячну премію виплачено в розмірі 150 грн.
Місяць не вважається базовим

Згідно з наказом керівника в поточному місяці працівнику виплачено премію в установленому розмірі (25 % посадового окладу)

Поточні коливання сум установлених премій залежно від фінансових можливостей (уключаючи й можливу відсутність виплати в окремі місяці) не можуть бути підставою для визнання місяця, в якому виплати були відновлені або були більше, ніж у попередніх місяцях, базовим.
У разі збільшення доходу працівника за рахунок зміни розміру премії в окремі місяці місяць виплати більшої суми премії не вважається базовим

За наказом керівника працівнику в липні 2011 року щомісячну премію виплачено в розмірі 25 % посадового окладу, що становить 240 грн.
Місяць не вважається базовим

Згідно з наказом керівника в поточному місяці працівнику виплачено премію в більшій сумі

За наказом керівника працівнику в серпні 2011 року щомісячну премію виплачено в розмірі 500 грн.
Місяць не вважається базовим

 

Що стосується надбавки за складність та напруженість у роботі, то зазначимо таке.

Якщо згідно із законодавством оплата праці працівників передбачає

надбавку за складність та напруженість у роботі, то місяць її встановлення, а також місяць, в якому підвищується її розмір на постійній основі порівняно з попереднім періодом, вважаються базовими при проведенні індексації (за умови, що сума підвищення грошових доходів перевищить суму індексації, яку може бути нараховано у відповідному місяці).

Поточні коливання сум установлених

надбавок і доплат залежно від фінансових можливостей (уключаючи й можливу відсутність виплати в окремі місяці) не можуть бути підставою для визнання місяця, в якому виплату було відновлено, базовим.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі