Теми статей
Обрати теми

Щодо здійснення закупівель за додаткові кошти

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ ЗАКУПІВЕЛЬ ЗА ДОДАТКОВІ КОШТИ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На початку 2012 року бюджетна установа виходячи з суми запланованих бюджетних асигнувань провела тендер на закупівлю бензину на суму 130 тис. грн. У липні цього року цій установі було виділено додаткові бюджетні асигнування на закупівлю бензину на суму 75 тис. грн.

Чи потрібно в цьому випадку установі знову проводити процедуру закупівлі?

 

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI (далі — Закон № 2289) цей Закон застосовується до всіх замовників та закупівель товарів, робіт та послуг, що повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює чи перевищує 100 тис. грн. (у будівництві — 300 тис. грн.), а робіт — 1 млн грн., крім закупівель за процедурою електронного реверсивного аукціону.

У зв’язку з тим, що вартість предмета закупівлі (у цій ситуації — бензину) перевищила 100 тис. грн., установа виходячи з суми виділених бюджетних асигнувань (130 тис. грн.) на початку 2012 року провела процедуру закупівлі в загальному порядку, установленому Законом № 2289.

Щодо проведення додаткових закупівель, здійснюваних замовниками протягом року, то Мінекономрозвитку у своєму роз’ясненні від 09.12.2011 р. № 3302-25/14839-08 дійшло таких висновків.

Так, вибір процедури закупівлі замовником на додатково отримані кошти здійснюється виходячи з очікуваної вартості такої закупівлі в порядку, визначеному Законом № 2289, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 100 тис. грн. (у будівництві — 300 тис. грн.), а робіт — 1 млн грн., крім закупівель за процедурою електронного реверсивного аукціону.

Тому в разі виділення додаткового фінансування, яке замовник об’єктивно не міг передбачити на початку року, закупівля такого предмета закупівлі здійснюється замовником відповідно до вимог Закону № 2289. Фактично це означає, що при вирішенні питання про необхідність проведення процедури закупівлі замовник (тобто бюджетна установа) має виходити з того, яку суму планується направити на закупівлю таких товарів (у цій ситуації — бензину). Пов’язане це з тим, що в цьому випадку додаткова закупівля є новим предметом договору про закупівлю.

Отже, якщо вартість додаткової закупівлі, тобто додатково виділених коштів, не перевищує 100 тис. грн., то на таку закупівлю не поширюється дія Закону № 2289, а це означає, що бюджетній установі не потрібно проводити процедуру закупівлі.

Крім того, як відзначало Мінекономрозвитку у своєму листі від 13.04.2012 р. № 3305-07/14070-06, інформацію про такий предмет закупівлі замовник має зазначити в додатку до річного плану закупівель. Такий додаток складається в довільній формі та підписується головою комітету з конкурсних торгів або особою, яка виконує його обов’язки.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі