Теми статей
Обрати теми

Оплата праці педагогічних працівників за роботу у вихідний день 1 вересня

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗА РОБОТУ У ВИХІДНИЙ ДЕНЬ 1 ВЕРЕСНЯ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

За рішенням управління освітою у загальноосвітньому навчальному закладі 1 вересня 2012 року відбудеться святкування Дня знань.

Як здійснювати оплату праці педагогічних працівників за цей день?

(м. Харків)

 

Відповідно до п. 1 ст. 16 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV навчальний рік у загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності розпочинається у День знань — 1 вересня і закінчується не пізніше 1 липня наступного року.

Пунктом 3.20 наказу МОНмолодьспорту «Про підготовку до початку 2012/2013 навчального року» від 25.05.2012 р. № 630 передбачене урочисте проведення 1 вересня 2012 року Дня знань. У 2012 році цей день припадає на суботу.

У більшості загальноосвітніх навчальних закладів установлений п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота та неділя) відповідно до ст. 52 КЗпП. Тому для працівників таких закладів субота, зокрема 1 вересня 2012 року, є вихідним днем.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII управління закладами освіти, що є комунальною власністю, здійснюється місцевими органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування через створені для цього відповідні органи управління освітою.

З урахуванням місцевих особливостей та кліматичних умов за погодженням з відповідними місцевими органами управління освітою структура навчального року може бути змінена, тобто урочисте проведення Дня знань може відбутися в інші терміни (наприклад, 3 вересня 2012 року).

Якщо ж за розпорядженням (наказом) відповідного місцевого органу управління освітою, керівника (директора) навчального закладу урочисте проведення Дня знань призначене на 1 вересня 2012 року, то зазначимо таке.

Відповідно до ст. 71 КЗпП робота у вихідні дні забороняється. Залучення окремих працівників до роботи у ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) установи, організації і лише у виняткових випадках, що визначені в ч. 2 ст. 71 КЗпП. Також слід ураховувати, що до роботи у вихідні дні заборонено залучати вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до трьох років (ст. 176 КЗпП), а також працівників молодше вісімнадцяти років (ст. 192 КЗпП).

Зазначимо, що святкування Дня знань не є винятковим випадком, при якому можна залучати працівників до роботи у вихідний день.

З іншого боку, саме святкування урочистого заходу не можна назвати безпосередньо роботою. Так, робочий час педагогічних працівників складається з:

— педагогічного навантаження — часу, призначеного для здійснення навчально-виховного процесу. Оплата праці вчителя здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження;

— інших видів педагогічної діяльності, організаційної, навчально-методичної та науково-дослідної роботи, яка виконується в межах робочого дня відповідно до посади, навчального плану і плану науково-дослідної роботи (абз. 4 п. 21 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455). При цьому робочий час, який витрачається на виконання цієї роботи, жодними документами не внормовано. Урочисте проведення 1 вересня 2012 року Дня знань можна віднести до організаційних обов’язків педагогічних працівників.

Далі докладніше розглянемо питання оплати праці педагогічних працівників, залучених до святкування Дня знань.

Варіант 1. У загальноосвітньому навчальному закладі встановлений шестиденний робочий тиждень.

У такому випадку робота в суботу, проведення навчальних занять, а також урочисте святкування 1 вересня 2012 року Дня знань не буде вважатися роботою в вихідний день та відповідно оплачуватиметься в порядку, визначеному трудовим договором, тобто як і в інші робочі дні.

Варіант 2. У загальноосвітньому навчальному закладі встановлений п’ятиденний робочий тиждень. Після урочистого святкування 1 вересня 2012 року Дня знань заняття з учнями проводитись не будуть.

За згодою педагогічних працівників проведення урочистого святкування Дня знань може бути здійснено на добровільних (громадських) засадах (як, наприклад, святкування Дня Перемоги, участь у щорічних суботниках). Відповідно оплата праці за це провадитись не буде*. Натомість рішенням керівника закладу таким працівникам може бути надано премію за вересень 2012 року.

* За відсутності згоди педагогічних працівників щодо проведення урочистого святкування Дня знань на добровільних (громадських) засадах, оплату праці за роботу в цей день слід здійснювати за правилами ст. 107 КЗпП. Так, робота у вихідні дні, які є загальними вихідними днями (субота, неділя), може компенсуватися за згодою сторін у подвійному розмірі або шляхом надання іншого дня відпочинку з оплатою роботи у вихідний день в одинарному розмірі. Термін надання іншого дня відпочинку визначається за згодою сторін. Згідно з ч. 2 ст. 107 КЗпП оплата у зазначеному розмірі провадиться лише за години, фактично відпрацьовані у вихідний день.Прим. ред.

Також педагогічних працівників можна запросити на святкування урочистого заходу.

Варіант 3. У загальноосвітньому навчальному закладі встановлений п’ятиденний робочий тиждень. Після урочистого святкування 1 вересня 2012 року Дня знань планується проведення уроків.

Як зазначалося вище, проведення уроків не є винятковим випадком, при якому може допускатися залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні відповідно до ч. 2 ст. 71 КЗпП.

Крім того, якщо в загальноосвітньому навчальному закладі встановлений п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота та неділя), заняття з учнями за розкладом на суботу взагалі не передбачені.

Виходячи з вищезазначеного, підкреслимо: заняття в цей день проводитись не можуть, адже це буде порушенням ст. 71 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі