Теми статей
Обрати теми

Про реорганізацію контрольно-ревізійних підрозділів та створення підрозділів внутрішнього аудиту

Редакція ББ
Лист від 05.10.2011 р. № 21-14/2

ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА ІНСПЕКЦІЯ УКРАЇНИ

ПРО РЕОРГАНІЗАЦІЮ КОНТРОЛЬНО-РЕВІЗІЙНИХ ПІДРОЗДІЛІВ ТА СТВОРЕННЯ ПІДРОЗДІЛІВ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ

Лист від 05.10.2011 р. № 21-14/2
(витяг)

 

На виконання ст. 26 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI, Концепції розвитку державного внутрішнього фінансового контролю** та Плану заходів з її реалізації*** Кабінетом Міністрів України затверджено постанову від 28.09.2011 р. № 1001 «Деякі питання утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади» (далі — постанова № 1001).

** Концепція розвитку державного внутрішнього фінансового контролю на період до 2017 року, схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.05.2005 р. № 158 (у редакції розпорядження Уряду від 22.10.2008 р. № 1347-р).

*** План заходів щодо реалізації Концепції розвитку державного внутрішнього фінансового контролю на період до 2017 року, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22.10.2008 р. № 1347 (у редакції розпорядження Уряду від 23.12.2009 р. № 1601-р).

Відповідно до п.п. 1 п. 2 цієї постанови керівники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади з 1 січня 2012 року мають забезпечити утворення та функціонування підрозділів внутрішнього аудиту в межах граничної чисельності працівників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів шляхом реорганізації контрольно-ревізійних підрозділів, що нині діють у системі міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.

Крім того, згідно з п.п. 2 п. 2 постанови № 1001 запровадження внутрішнього аудиту з 1 січня 2012 року передбачено в бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.

Пунктом 3 Порядку, затвердженого постановою № 1001 (далі — Порядок № 1001), встановлено обов’язковість утворення підрозділів внутрішнього аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади та можливість створення таких підрозділів, за рішенням керівника міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, в територіальних органах міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.

Тобто якщо чисельність працівників підрозділу внутрішнього аудиту центрального органу виконавчої влади дозволяє забезпечувати належне проведення внутрішнього аудиту, постанова № 1001 та Порядок № 1001 не містять обов’язкових вимог щодо створення підрозділів внутрішнього аудиту в територіальних органах центрального органу виконавчої влади чи бюджетних установах, що належать до сфери управління центрального органу виконавчої влади. Водночас якщо чисельність центрального апарату не дозволяє забезпечувати належне проведення внутрішнього аудиту, керівники повинні забезпечити оптимальну чисельність внутрішніх аудиторів для виконання покладених на них завдань. У такому випадку охоплення об’єктів внутрішнього аудиту має забезпечуватися сукупною чисельністю підрозділів внутрішнього аудиту, які діють в системі відповідного центрального органу виконавчої влади.

Для належного проведення внутрішнього аудиту керівники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів та бюджетних установ, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, повинні забезпечити: утворення підрозділів внутрішнього аудиту як самостійних структурних підрозділів з безпосереднім підпорядкуванням і звітуванням керівнику; укомплектування таких підрозділів з урахуванням вимог, установлених Порядком № 1001; добір кадрів відповідної кваліфікації з високими діловими, професійними та моральними якостями, систематичне підвищення їх кваліфікації та навчання.

Статус, структура та чисельність підрозділів внутрішнього аудиту має визначатися з урахуванням критеріїв, визначених абз. 3 п. 2 Порядку № 1001, та з дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 12.03.2005 р. № 179 «Про упорядкування структури апарату центральних органів виконавчої влади, їх територіальних підрозділів та місцевих державних адміністрацій».

Якщо у міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади є значна кількість підприємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління, адміністративних і контрольно-наглядових функцій та обсягів і напрямів бюджетного фінансування, на думку Держфінінспекції, доцільно створити департамент з відділів: відділу аудиту ефективності, відділу аудиту відповідності, відділу фінансового аудиту, відділу координації діяльності підпорядкованих підрозділів внутрішнього аудиту (для підрозділу внутрішнього аудиту апарату міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади) або управління з відділів: відділу аудиту ефективності, відділу аудиту відповідності та фінансового аудиту, відділу координації діяльності підпорядкованих підрозділів внутрішнього аудиту (за умови відсутності підрозділів внутрішнього аудиту на регіональному рівні управління має складатися з відділів: відділу аудиту ефективності, відділу аудиту відповідності, відділу фінансового аудиту).

Розуміючи, що проведення внутрішнього аудиту неможливе без відповідного нормативного підґрунтя, Держфінінспекцією як органом, уповноваженим на здійснення реформ у сфері державного внутрішнього фінансового контролю, підготовлено проекти Стандартів внутрішнього аудиту, які стануть правилами роботи внутрішніх аудиторів, та Кодекс етики працівників підрозділу внутрішнього аудиту, що встановлюватиме морально-етичні принципи професійної діяльності внутрішніх аудиторів при виконанні ними своїх службових обов’язків. Затвердження цих нормативно-правових актів передбачається здійснити у жовтні 2011 року. Крім того, Держфінінспекцією найближчим часом буде розроблено та затверджено нову форму піврічного звітування про діяльність підрозділів внутрішнього аудиту.

<…>

 

Голова П. Андреєв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі