Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснення щодо створення підрозділу внутрішнього аудиту

Редакція ББ
Лист від 27.02.2012 р. № 21-14/57

ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА ІНСПЕКЦІЯ україни

ПРО НАДАННЯ РОЗ’ЯСНЕННЯ щодо створення підрозділу внутрішнього аудиту

Лист від 27.02.2012 р. № 21-14/57

(витяг)

 

<…>

Державна фінансова інспекція України розглянула звернення управління освіти <…> районної в м. <…> державної адміністрації <…> щодо створення в управлінні освіти підрозділу внутрішнього аудиту та повідомляє.

1. Відповідно до п. 5 постанови Уряду від 28.09.2011 р. № 1001 «Деякі питання утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади» (далі — постанова № 1001) органам місцевого самоврядування рекомендовано утворити з 1 січня 2012 року структурні підрозділи внутрішнього аудиту.

Тобто норма постанови № 1001 щодо утворення підрозділу внутрішнього аудиту не передбачає обов’язковість утворення такого підрозділу в органах місцевого самоврядування.

Водночас у разі прийняття керівником органу місцевого самоврядування рішення про доцільність утворення підрозділу внутрішнього аудиту, слід керуватись Порядком утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, який затверджений постановою № 1001.

Керуючись вимогами п. 5 постанови № 1001, підрозділ внутрішнього аудиту повинен бути утворений саме в <…> міській державній адміністрації, яка є виконавчим органом <…> міської ради (представницького органу місцевого самоврядування) та, за відповідним рішенням Голови <…>, у районних в місті <…> державних адміністраціях, що підпорядковуються <…> міській державній адміністрації.

Враховуючи зазначене, створення підрозділу внутрішнього аудиту в управлінні освіти <…> районної в місті <…> державної адміністрації не є доцільним.

2. На сьогодні Класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор), містить такі коди професій, як:

«1229.1 Керівні працівники апарату центральних органів державної влади», до якого включено професію «головний державний аудитор»;

«241 Професіонали в сфері державної служби, аудиту, бухгалтерського обліку…», до якого включено професію аудитор (підкод 2411.2);

«2419 Професіонали у сфері державної служби, маркетингу…», до якого включено професію «державний аудитор» (підкод 2419.3).

Таким чином, на думку Держфінінспекції України, доцільно застосовувати зазначені коди Класифікатора як міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади та бюджетними установами, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, так і органами місцевого самоврядування (у разі утворення у їх структурі підрозділів внутрішнього аудиту) при призначенні кандидатів на відповідні посади до новостворюваних підрозділів внутрішнього аудиту в таких органах.

Водночас, враховуючи п.п. 21 п. 4 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 р. № 389 (зі змінами), відповідно до якого Мінсоцполітики України розробляє в установленому порядку Класифікатор професій та готує пропозиції щодо внесення до нього змін і доповнень, пропонуємо звертатись до Мінсоцполітики України з питань надання роз’яснень щодо застосування кодів Класифікатора.

3. Відповідно до ст. 25 Закону України від 16.12.93 р. № 3723-XII «Про державну службу» до шостої та сьомої категорій посад державних службовців віднесені:

— посади керівників управлінь, відділів, служб районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, спеціалісти управлінь, відділів, служб обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, інші прирівняні до них посади (шоста категорія);

— посади спеціалістів районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, їх управлінь і відділів, інші прирівняні до них посади (сьома категорія).

Тобто працівники підрозділів внутрішнього аудиту районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій повинні мати статус державних службовців.

 

В. о. Голови В. Костюшко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі