Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації грошового забезпечення

Редакція ББ
Лист від 23.08.2012 р. № 259/10/136-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ІНДЕКСАЦІЇ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Лист від 23.08.2012 р. № 259/10/136-12

 

Департамент стратегічного планування Міністерства соціальної політики України розглянув лист <…> щодо індексації грошового забезпечення і повідомляє.

Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу.

У разі зростання грошових доходів населення місяць, в якому відбулося зростання доходів, зокрема грошового забезпечення з урахуванням виплат, які входять до його складу відповідно до чинного законодавства, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Індексація за цей місяць не проводиться, якщо сума підвищення грошового забезпечення перевищить суму індексації, яка має нараховуватись у місяці зростання доходу.

У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.

Тобто якщо відбувається підвищення грошового забезпечення на суму меншу, ніж сума індексації, має бути здійснено підвищення грошового забезпечення та додано суму індексації, визначену з урахуванням суми підвищення грошового забезпечення. Приклад проведення індексації у разі підвищення грошових доходів наведено в додатку 4 до вищезазначеного Порядку.

Надбавка за виконання особливо важливих завдань та надбавка за роботу з таємними документами передбачені чинним законодавством, отже, вони є об’єктом індексації і збільшення їх розміру впливає на визначення базового місяця.

Тобто місяць, коли вперше встановлюється надбавка, що передбачена чинним законодавством, та місяць, у якому збільшується її розмір за рахунок постійно зростаючого відсотка порівняно з попереднім періодом, вважається базовим при проведенні індексації.

У разі підвищення військовослужбовцю грошового забезпечення, для визначення базового місяця при проведенні індексації здійснюється порівняння суми підвищення грошового забезпечення та суми індексації, що нараховується в місяці збільшення грошового доходу.

При проведенні такого порівняння береться грошове забезпечення до підвищення (з урахуванням посадового окладу, доплат, надбавок, передбачених чинним законодавством) у розрахунку за повний відпрацьований місяць та величина приросту індексу споживчих цін, на який нараховується індексація.

Враховуючи зазначене, у прикладах, наведених у <…> листі (приклад 1 та 2), військовослужбовцю надбавку підвищено у червні 2012 року. Отже, мало бути здійснено порівняння суми підвищення грошового забезпечення з урахуванням встановленої надбавки та суми індексації, яка повинна нараховуватись у червні 2012 р.

Якщо сума підвищення грошового забезпечення в червні ц. р. перевищує суму індексації, то місяць, у якому встановлено надбавку, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Якщо сума підвищення грошового забезпечення менше ніж сума індексації, має бути здійснено підвищення грошового забезпечення та додано суму індексації, визначену з урахуванням такого підвищення (фіксовану суму індексації).

Фіксована сума індексації виплачується до наступного підвищення грошового забезпечення, при якому сума підвищення грошового забезпечення перевищить зазначену фіксовану величину.

Враховуючи те, що військовослужбовцям, які, наприклад, знаходяться у відпустці або лікарняному, не визначається середньомісячна виплата, а виплачується грошове забезпечення, на нашу думку, має зберігатися фіксована сума індексації, визначена за місяць.

 

Заступник директора
 Департаменту стратегічного
 планування — начальник відділу
 Н. Підлужна

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ПИТАННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ:
 РОЗ’ЯСНЮЄ МІНСОЦПОЛІТИКИ

Згідно з п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані у гривнях на території України, які не мають разового характеру, у тому числі грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики надало роз’яснення щодо індексації грошового забезпечення після набуття чинності змінами, унесеними до Порядку № 1078 постановою КМУ від 13.06.2012 р. № 526. Нагадаємо, що ці зміни набрали чинності 21.06.2012 р.

Як уже неодноразово наголошувалося, нові правила проведення індексації передбачають, що місяць підвищення грошових доходів (на будь-яку суму) є базовим (незалежно від того, перевищила сума підвищення грошового доходу суму можливої індексації чи ні). Як і раніше, це справедливо, якщо підвищення грошового доходу відбувається за рахунок збільшення його постійних складових.

При цьому згідно з оновленим абз. 3 п. 5 Порядку № 1078, якщо грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078, викладено в новій редакції.

Безпосередньо при підвищенні грошового забезпечення слід мати на увазі таке.

1. Місяць, в якому підвищилося грошове забезпечення з урахуванням виплат, що входять до його складу, є базовим. Якщо грошове забезпечення виплачується згідно з постановою КМУ «Про впорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» від 07.11.2007 р. № 1294 (далі — постанова № 1294), то, як установлено п. 1 цієї постанови, до складу грошового забезпечення входять:

— посадовий оклад, оклад за військовим званням;

— щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, що мають постійний характер, премії);

— одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Проте слід мати на увазі, що одноразові додаткові види грошового забезпечення (винагорода за тривалість безперервної військової служби, грошова допомога при звільненні зі служби тощо) не є об’єктом індексації, оскільки не мають постійного характеру.

2. Для визначення базового місяця здійснюється порівняння суми підвищення грошового забезпечення і суми індексації, яка нараховується в місяці збільшення грошового доходу.

При проведенні такого порівняння береться грошове забезпечення до підвищення (з урахуванням посадового окладу, доплат, надбавок, передбачених чинним законодавством) у розрахунку за повний місяць та величина приросту індексу споживчих цін, на який нараховується індексація.

Якщо в результаті проведення порівняльних розрахунків сума підвищення грошового доходу:

перевищила суму можливої індексації, то нараховується тільки сума грошового забезпечення (з урахуванням підвищення);

не перевищила суму можливої індексації, то здійснюється підвищення грошового забезпечення та додається сума індексації, визначена з урахуванням суми підвищення. Зазначена сума індексації фіксується та виплачується до наступного збільшення грошового забезпечення, при якому сума збільшення грошового забезпечення перевищить указану фіксовану величину. У такому порядку визначається фіксована сума індексації при першому підвищенні грошового забезпечення після набуття чинності змінами, унесеними до Порядку № 1078 (тобто після 21.06.2012 р.).

 

Індексація при встановленні (підвищенні) надбавки за виконання особливо важливих завдань

Абзацом 3 п.п. 1 п. 5 постанови № 1294 надано право керівникам установлювати надбавку за виконання особливо важливих завдань під час проходження служби військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу.

Як підкреслило Мінсоцполітики в листі, що коментується, оскільки надбавка за виконання особливо важливих завдань передбачена чинним законодавством, то вона є об’єктом індексації і збільшення її розміру впливає на визначення базового місяця. Отже, місяць, коли вперше встановлюється надбавка, передбачена чинним законодавством, і місяць, в якому збільшується її розмір за рахунок відсотка, що постійно зростає порівняно з попереднім періодом, вважається базовим при проведенні індексації.

Крім того, звернемо увагу на такий момент, пов’язаний з особливостями виплати надбавки за виконання особливо важливих завдань відповідно до Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженої наказом Міноборони від 11.06.2008 р. № 260 (далі — Інструкція № 260). Так, надбавка за виконання особливо важливих завдань виплачується:

— за минулий місяць одночасно з виплатою грошового забезпечення за поточний місяць (п. 5.19 Інструкції № 260);

— у відсотковому відношенні до посадового окладу з урахуванням окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років.

У зв’язку з цим, якщо військовослужбовцю виплачується щомісячна надбавка за виконання особливо важливих завдань, розмір якої визначається з урахуванням розміру надбавки за вислугу років, то в місяці підвищення надбавки за вислугу років слід ураховувати й підвищення розміру надбавки за виконання особливо важливих завдань при проведенні порівняльних розрахунків для визначення базового місяця, виходячи з розрахунку за повний місяць. Це доречно і з урахуванням п. 15.12 Інструкції № 260, де передбачено, що така надбавка виплачується з дня, з якого військовослужбовець приступив до виконання обов’язків за посадою, але не раніше дня видачі наказу про призначення. Розподіл же загальної суми підвищення грошового забезпечення на частини залежно від порядку виплати окремих його складових необґрунтовано занижує розмір його збільшення при визначенні базового місяця. На це звертав увагу фахівець Мінсоцполітики в консультації, опублікованій у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 15, с. 27.

 

Виплата фіксованої суми індексації в місяці, на який припадає хвороба або відпустка

Запитання про виплату фіксованої суми індексації в місяці, на який припадає хвороба чи відпустка, є таким актуальним з тієї причини, що відповіді на нього немає в Порядку № 1078. Щодо індексації заробітної плати роз’яснення Мінсоцполітики відомі: якщо працівник відпрацював неповний робочий місяць, то сума індексації та відповідно фіксована сума індексації визначаються з розрахунку за повний відпрацьований місяць, а виплачуються пропорційно відпрацьованим дням, оскільки за періоди хвороби або відпустки розраховуються виходячи з середньої зарплати, при розрахунку якої враховані суми індексації.

Інша річ — грошове забезпечення. Так, згідно з п. 2.1 Інструкції № 260 військовослужбовцям, які згідно із законодавством України мають право на відпустку зі збереженням грошового забезпечення (щорічні основні відпустки, додаткові відпустки у зв’язку з навчанням, творчі відпустки, соціальні відпустки, відпустки у зв’язку з хворобою для лікування, інші додаткові відпустки, визначені відповідними законами України), грошове забезпечення виплачується за весь період цих відпусток.

Ураховуючи цей факт, Мінсоцполітики в листі, що коментується, дійшло такого висновку: оскільки за період перебування військовослужбовця на лікарняному або у відпустці не визначається середньомісячна виплата, а виплачується грошове забезпечення, то повинна зберігатися фіксована сума індексації, визначена за місяць.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі